”La dolce vita”, ”Viață dulce”, spunea Federico Fellini în filmul său cu același nume, lansat în 1960 și avându-l ca protagonist pe Marcello Mastroiani. Asta vom încerca și noi să trăim în cele ce urmează.
Bine v-am regăsit, dragi prieteni, la o nouă ediție a emisiunii ”România de Nota 10”! De această dată, călătorim într-unul dintre cele mai cosmopolite orașe italiene.
Milano, orașul natal al lui Giuseppe Arcimboldo și al lui Caravaggio, dar și al lui Silvio Berlusconi sau Adriano Celentano. În zilele noastre este supranumit Capitala Modei, făcând parte din circuitul celor ”Patru mari Capitale ale Modei”, alături de Paris, Londra și New York. Călătorul ajuns aici descoperă parcă o altă latură a Italiei, un melanj între istorie, artă și cultură cu modernism, inovație și cosmopolitism.
În inima orașului, celebrul Duomo pulsează istorie pe viu. Au fost necesari 600 de ani pentru a fi finalizat, adăpostind în prezent cel mai mare număr de statui, 3400, dar fiind și martor al evenimentelor istorice remarcabile așa cum a fost, spre exemplu, încoronarea lui Napoleon Bonaparte ca Rege al Italiei, în 1805.
La doi pași de impozantul edificiu, găsim cea mai celebră galerie din lume, Galleria Vittorio Emanuelle II, construită în perioada 1865 – 1878. Aceasta a fost inaugurată chiar de primul rege al Italiei unificate, cel care a și dat numele galeriei. Ei bine, în zilele noastre, aceasta găzduiește cele mai mari branduri fashion internaționale, alături însă de locații milaneze cu tradiție, cum ar fi magazinul de pălării înființat în 1833 sau Barul Camparino, fostă cafenea care a purtat același nume și care a fost creată în 1867 de însuși Gaspare Campari, inventatorul celebrului bitter. Tot în centrul Milano-ului, puteți găsi Teatrul La Scala, Castelul Sforzesco sau Cartierul Brera, supranumit cartierul artei.
Practic, aici, viața milaneză pulsează zi și noapte. Îmbrăcați ca din reviste, milanezii, dar și o mare parte a turiștilor transformă centrul Milano-ului într-o pasarelă imensă a modei, servesc celebrul aperitivo sau feluri diverse de pizza, paste ori o cotoletta milaneză. Se bucură, așadar, de celebra ”La dolce vita” și de artiștii stradali care oferă spectacole gratuite de muzică până târziu în noapte și din al căror repertoriu nu lipsește niciodată piesa ”Sara perche ti amo”, devenită un adevărat imn italian.
În centrul istoric, accesul mașinilor este permis doar în baza unei taxe speciale, însă de acolo călătorul poate să aleagă cu ce să se deplaseze, fie cu variante moderne, metrou, autobuz sau troleibuz, fie cu romanticul tramvai milanez, care circulă, fără încetare, din anul 1920, considerat ca fiind unul dintre cele mai extinse din lume. Acesta funcționează pe 19 linii cu o lungime totală de 1600 km.
Noi am ales să o luăm la pas pe străduțele pietruite până la Mănăstirea dominicană Santa Maria delle Grazie, locul care găzduiește una dintre cele mai importante capodopere ale istoriei universale a artei, Cina cea de Taină, realizată de Leonardo da Vinci, în perioada 1495 – 1498, în fosta sala de mese a lăcașului de cult. Opera de artă a lui Leonardo da Vinci se vizitează doar cu o programare făcută în prealabil, iar, uneori, listele de așteptare sunt foarte lungi astfel că noi ne-am bucurat de frumusețea exterioară a locației și ne-am continuat plimbarea 200 de metri mai încolo unde, în colț de stradă milaneză, am descoperit una dintre locațiile în care localnicii iubesc să se relaxeze, Pasticceria San Carlo, un loc cochet, cu preparate premium. Milanezii spun că la această pasticcerie poți servi unul dintre cele mai chic aperitive.
Pasticceria San Carlo a luat naștere în aceeași perioadă în care a fost înființat și celebrul colegiu cu același nume, mai exact în perioada de reconstruție de după războiul mondial, în anul 1954. De-a lungul timpului, brandul, devenit celebru în Milano, a avut mai mulți proprietari, numiți afectuos ”Sancarlini”, toți însă maeștri în arta culinară.
Indiferent de vremuri, toți aceștia s-au ghidat după un singur motto: ”Senza passato non puo esserci futuro!” – ”Fără trecut nu poate exista viitor!”. Astfel, locația oferă clienților săi, unii fideli de zeci de ani, produse exclusiv realizate în bucătăria sa, de la deserturi si ciocolată dintre cele mai diverse până la produse de patiserie și feluri de mâncare rafinate, incluzând astfel brandul în rândul celor de lux. Toate sunt realizat cu mare atenție la detalii, după rețete vechi milaneze, păstrate din generație în generație.
Însă, ceea ce poate nu știu unii dintre milanezi este că acolo, în acele preparate delicioase, se află și un strop de Românie, România aceea muncitoare, ambițioasă și cu veșnicul dor de acasă, iar asta pentru că noii Sancarlini sunt o româncă și soțul acesteia, un italian.
Radio România Brașov FM a călătorit la Milano și le-a descoperit povestea chiar de ziua radio-ului, pe 1 martie. Coincidență sau poate nu, românca noastră, originară chiar din Brașov, Monica Moroșanu, este născută în aceeași zi cu frecvența mereu la înălțime, în prima zi de primăvară.
Astfel am aflat că destinul Monicăi s-a schimbat la vârsta de 18 ani atunci când a decis să ia calea străinătății. După o perioadă de timp în care a lucrat în slujba unei familii italiene, s-a îndrăgostit de pasticceria situată în apropierea zonei în care locuia pe atunci și în care obișnuia să meargă însoțind persoana pe care o avea în grijă. Însă, în acea perioadă, vremurile în care românii, și în general străinii, ar fi fost acceptați cu usurință în societatea italiană erau departe de cele din zilele noastre. Monica a sosit într-o Italie în care locațiile cu tradiție ale locului refuzau cu încăpățânare să angajeze străini. Însă, cu multă răbdare și perseverență, a reușit sa-l convingă pe patronul italian că ea este omul de care el are nevoie în locația sa și astfel a început lungul drum în lumea culinară italiană, având mereu gândul că într-o zi va avea propria afacere în domeniu.
Între timp l-a cunoscut pe cel care avea să creadă în visul ei, poate chiar singurul om la vremea aceea care făcea asta, Salvatore, un napoletan la fel de ambițios ca ea, și împreună au pornit, așa cum se spune la noi, de la lingură și cuțit, în cazul lor și la propriu și la figurat. Astfel că acum nu doar ca au o familie frumoasă cu doi copii, Simone și Greta, dar dețin și o afacere de lux în inima Milano-ului care cuprinde atât pasticceria, cât și o gelaterie, încă o locație de lux în care ai ocazia să te întâlnești zilnic cu nume cunoscute ale showbiz-ul italian, și nu numai, iar acum este în lucru al patrulea proiect la fel de valoros.
”Am reușit! Tot ceea ce se creează, după părerea mea, se creează prin unirea multor forțe. În primul rând vorbesc despre soțul meu și în al doilea rând de toți angajații pe care îi avem, fără de care n-am putea face nimic, sunt foarte importanți. A fost foarte greu la început, foarte greu. În primele săptămâni plângeam zi și noapte pentru că îmi era foarte greu. Mama mereu îmi spunea să mă întorc acasă. Dar nu era ceea ce voiam eu. Știam că într-o bună zi o să fie mai ușor. O să merite tot efortul. Nu mi-a fost ușor, de multe ori copilul meu, când era mic, stătea pe bancul de cofetărie, eu lucram, el era lângă mine. Poate multă lume n-ar fi făcut asta. Copiii mei au crescut acum, sunt bine și până la urmă, după părerea mea, am reușit. Cu greu, nu a fost atât de ușor, dar se poate face. Da, a meritat!”, ne-a mărturisit Monica Moroșanu.
Seriozitatea și pasiunea de care a dat dovadă Monica se reflectă în miile de clienți fideli, printre ei numărându-se nume și brand-uri cunoscute la nivel mondial, pe unele dintre acestea nu le poate dezvălui din cauza clauzelor contractuale. Altele, atât de tare s-au îndrăgostit de gustul produselor oferite de Sancarlini, încât le-au acordat licența și i-au făcut distribuitori oficiali, asa cum este cazul celebrei publicații VOGUE. Da, Monica noastră din România a stat la aceeași masă cu însăși Anna Wintour, celebră nu doar pentru aparițiile sale inedite, ci și pentru riguriozitatea și duritatea cu care tratează fiecare colaborare în parte. Astfel, acum, pasticceria pe care Monica Moroșanu și Salvatore Lombardi o dețin realizează și gama de produse branduite cu sigla VOGUE. Însă brand-ul San Carlo este și partener pentru Conde Nast Bistrot, marca pentru care Anna Wintour este director artistic.
”Este un lucru deosebit. Meritul în absolut tot ce înseamnă licența asta este al soțului meu. Deci această colaborare este super importantă pentru noi. Vindem panetone Vogue, ciocolatini Vogue în toată lumea. Am cunoscut-o și pe Anna Wintour. A fost o întâlnire memorabilă. A venit în acest Conde Nast Bistro, unde am deschis acest local împreună cu Conde Nast Bistro, și în care Vogue desfășoară multe activităţi”, ne-a povestit brașoveanca.
Dincolo de valoarea pecuniară pe care afacerea o are, în cele câteva ore petrecute alături de brașoveanca Monica Moroșanu, ne-a fost ușor să observăm că aceasta a reușit, de fapt, să creeze o comunitate în jurul visului său. Cum am constatat acest lucru? Foarte simplu! În doar câteva ore, zeci de clienți ai locației au venit nu doar să servească masa sau un aperitiv, ci efectiv să își împărtășescă gândurile și experiențele de viață cu Monica sau cu membrii echipei sale, oameni, de altfel, deschiși, joviali și vorbăreți, care contribuie zi de zi la clădirea visului unei românce de-ale noastre și care au numai cuvinte de laudă la adresa ei, fie că sunt italieni, ucraineni, români sau din alte zone ale lumii.
În Italia, sărbătorile pascale sunt extrem de iubite si de așteptate atât pentru semnificația lor religioasă, cât și pentru abundența decorațiunilor și a dulciurilor, în special din ciocolată. Pasticceria coordonată de Monica Moroșanu nu face excepție, iar acum decorul este unul de poveste așa cum reiese din fotografiile trimise recent chiar de româncă.
Monica Moroșanu ne-a mărturist că pe lângă pasticcerie și țara adoptivă, Italia, pentru ea ”acasă” este categoric și România, însă nu știe încă dacă ar vrea să aducă o parte din afacere în orașul său natal Brașov. Însă până se decide, românca și-a învățat copiii limba maternă, le gătește românește și așteaptă, cu nerăbdarea specifică studenților, pachetul de la mama:
”Cel mai frumos lucru care mi se întâmplă, cea mai mare bucurie este atunci când primesc pachetul de la mamă, cu slăninuța, cu sărmăluțele. Mama în valiză are mici, kaiser…”, a mai spus entuziasmată Monica Moroșanu.
Vă invităm să ascultați și să vizionați o fărâmă din ceea ce înseamnă România noastră de Nota 10, România oamenilor care își reprezintă cu mândrie țara oriunde ar merge în lume, care spun de unde sunt cu emoție în glas și care duc cu ei în suflet, peste tot în lume, o mare greutate, dorul de acasă.
Redactor / Realizator: Bianca Bucă
Editare video: Bianca Bucă
Operator imagine: Daniel Suceava
Editare audio: Bianca Bucă, Alina Andor
Foto credit: Bianca Bucă, arhiva personală Monica Moroșanu