De 10 ani, un ONG din Timișoara încearcă să aducă educația mai aproape de elevi, și nu oricum. Copiii au nevoie de mai mult decât dictare, citit din manuale și teste peste teste. Ei au nevoie de experiențe, povești și, nu în ultimul rând, de empatie. Cu acestea și multe altele apar la catedră cei de la InEdu sau Inițiativa în Educație. Mai mult, această inițiativă pleacă adesea din confortul orașului și aduce educația, prin cărți, activități și chiar excursii, la copiii de pe sate. Ioana Sapianu de la Radio Timișoara stat de vorbă cu Andrada Mazilu, unul dintre profesorii români premiați cu distincția ”Merito” și cea care a pus bazele InEDU – Asociația ”Inițiativa în Educație” din Timișoara.
Pentru Andrada Mazilu, educația nu este doar domeniul în care lucrează. Este o chemare, o vocație, este locul în care își găsește împlinirea profesională și un deziderat pentru care luptă zilnic. Asta și-a și propus, după ce a încheiat studiile în Germania, înainte să se decidă între a rămâne acolo sau a reveni în România.
„A fost un moment cheie când, în urma unui accident pe care l-am avut, m-am întrebat, dacă viața mea s-ar sfârși în acest moment, dacă mi-am îndeplinit cu adevărat acea misiune pe care am început să o simt atât de puternic. Și mi-am dat seama că nu, nu făcusem toate acele lucruri la care visam. E ușor să visezi, să te gândești la ce-ai face, la cum ai vrea să se schimbe lucrurile. Însă, atunci când trebuie să le pui în aplicare și să fii zi de zi acolo, pe teren, câteodată e foarte ușor să găsim scuze. Și mi-am dat seama că aș ca viața mea să fie despre educație și mi-am propus o misiune: timp de zece ani de zile voi face în fiecare zi tot ce pot pentru educație, încât la sfârșitul fiecărei zile să simt că am trăit intens toată misiunea mea și să pot să spun că am făcut tot ce ține de mine pentru educație.”, povestește Andrada Mazilu, fondatoarea InEDU la Timișoara.
Începuturi timide, pentru scânteia în educație
Inițiativa în Educație, pe scurt ”InEdu” a început discret, într-un cadru intim și familiar, cu întâlniri ale cadrelor didactice, pentru a schimba idei despre cărți și metodologii de predare la catedră. A fost o primă scânteie, care a aprins curiozitatea multor dascăli din Timișoara și, ulteriori, din tot județul. Cărțile și ideile le-au fost alături.
„Primele noastre proiecte s-au adresat profesorilor. Eram și eu atunci la început, în învățământ și simțeam foarte mult nevoia unei comunități educaționale, a unui spațiu în care să pot învăța de la alți profesori, să pot primi idei, sugestii, poate și, în același timp, să fie un spațiu în care să mă simt în siguranță, să împărtășesc și din dificultățile pe care le am în această meserie. Primele noastre evenimente au fost Serile InEdu, un proiect de un an de zile, în care ne-am propus să aducem comunitatea împreună pentru educație. Evenimente în care profesorii dar și părinții să se simtă bineveniți și să descoperim împreună și alte inițiative la nivel local.”, punctează Andrada Mazilu.
De la întâlniri cu profesorii la ateliere cu zeci și sute de copii
Odată cu trecerea timpului, proiectele InEdu au devenit tot mai ambițioase. Pentru a le arăta copiilor și altceva, profesorii au organizat excursii, ateliere, sesiuni de citit povești și chiar vizite în instituții de cultură. Așa, micuții învață mai repede și mai bine și chiar rețin informațiile.
„Ne-am dorit să transformăm rolul în care este de cele mai multe ori pus elevul, din rolul pasiv, observă, se uită și stă cuminte, un element cheie, în a deveni creator, în a deveni parte din procesul educațional, în a deveni o parte activă în propria sa formare și în propria sa educație. Bineînțeles că metodele în care ei sunt provocați să participe, să își spună părerea, să fie ascultați, să creeze, să prezinte ceea ce au făcut, sunt metode în care implicarea lor ajunge să fie mult mai mare și, odată cu implicarea devine și motivația lor de a mai repeta astfel de experiențe și de a se vedea altfel. Nu este vorba un concurs sau despre o competiție ci este despre a te descoperi pe tine, despre a crește, a evolua și toate activitățile în care copiii au devenit părți active, pentru ei au rămas niște amintiri foarte plăcute și au revenit ulterior la astfel de activități.”
Elevilor le-a plăcut foarte mult să stea față în față cu scriitori, oameni de știință, de cultură, autorii poveștilor lor preferate. Au fost încurajați să pună cele mai năstrușnice și jucăușe întrebări pentru că, e dovedit, așa se învață cel mai bine, prina lăsa curiozitatea să domine.
Rural și urban, două extreme ale aceluiaș sistem
”Am mai văzut din-astea” – un copil din mediul rural a făcut această referire când a văzut…o carte. Este una din experiențele pe care le-au trăit atât Andrada cât și alți profesori, care s-au implicat în organizarea de ateliere interactive, în satele din județul Timiș. Copiii cu lipsuri nu pot fi elevi deplin implicați în actul didactic iar cea mai mică intervenție le poate schimba traiectoria.
„Cred că cel mai mare șoc l-am avut atunci când, în perioada pandemiei, am fost cu colega mea Alina să distribuim alimente copiilor din familii nevoiașe și ne-am gândit că, odată cu distribuția de mâncare, am putea să ne oprim și să le citim copiilor o poveste. Cel mai mare șoc l-am avut atunci când un copil a zis ”Am mai văzut din-astea!” și se referea la cărți, nefiind capabil nici măcar să denumească obiectul ca fiind o carte. De la ”Am mai văzut din-astea” la ”Am mai auzit din-ăștia”, pașii au fost foarte mici și foarte diverși dar ce putem spune este că, în proiectele care au consistență și care se desfășoară pe o perioadă mai lungă de timp, am putut pe de-o parte să vedem creșterea prezenței copiilor la școală.”, își amintește Andrada.
Intervențiile repetate au câștigat atât încrederea părinților cât mai ales a elevilor. Copiii au început să vină mai des la școală și să facă parte din comunitate.
„Abandonul școlar care, statistic, pur și simplu, a scăzut, pentru că deodată copiii au început să prindă curaj și încredere că și ei sunt parte din clasă, să se simtă integrați. Efectele copiilor sunt foarte vaste și în ceea ce privește dezvoltarea socio-emoțională. Prin aceste activități nu le dezvoltăm cognitivă, nu le furnizăm doar informații, ci îi ajutăm să se integreze în clasă, să se cunoască mai bine, să comunice mai bine, să se reducă situațiile de violență între copii și cazurile de bullying, care sunt și ele destul de frecvente.” punctează fondatoarea InEdu.
Vacanță… dar fără pauză pentru InEdu
Misiunea InEdu intră în al zecelea an de existență în curând, chiar la debutul de an școlar. Între timp, însă, profesorii și voluntarii asociației au treabă și după ce mediile au fost încheiate. Urmează școli de vară, mai ales pentru copiii care au de recuperat materie. Nu vor lipsi atelierele distractive, cu jocuri și povești. Alte grupe de elevi vor merge în excursii, tot datorită profesorilor implicați, chiar dacă nu pleacă mai departe de județul vecin.
InEdu își va continua misiunea de a aduce educația non-formală, atât pentru copiii din școlile timișorene cât și pentru cei de pe sate. Iar profesorii care vor să își implice școlile în activitățile asociației sunt bineveniți oricând.
Photo credits:
Inițiativa în Educație
Ioana Sapianu – Arhivă personală
Text articol și realizator emisiune: Ioana Sapianu
Video: Ovidiu Novac