Imaginează-ți o oază verde, un refugiu personal unde te poți conecta cu natura, unde îți poți hrăni simțurile și sufletul. Este locul unde mâinile ating pământul și totul se transformă într-o lume magică, semințele devin flori și legumele rodesc. Deși nu este un trend în adevăratul sens al cuvântului, renunțarea la viața aglomerată și plină de agitație din orașele mari și mutarea la sat a tinerilor începe să se vadă, atât la starea civilă din satele românești, dar și pe câmpuri. Este și cazul Oanei Răducioiu, care și-a făcut o carieră în economie, însă chemarea pământului a făcut-o să renunțe la Timișoara și i-au dat o altă misiune: aceea de a continua tradiția legumiculturii. Oana alături de soț și micuța lor, trăiesc în zona rurală a Timișului și asigură coșul zilnic pentru zeci de abonați de la oraș. In spatele casei lor e un mic colț de rai, în care a poposit și echipa Radio Timișoara, pentru o nouă poveste România de nota zece. Ediție realizată de Ioana Sapianu.
Povestea Oanei Răducioiu a început acum șase ani, când a decis să renunțe la cariera sa de economist, pentru a face agricultură. A muncit mult să învețe în facultate, a mers și în străinătate să se pregătească însă cifrele și munca de corporație nu a umplut golul și dorul pe care tânăra le-a simțit atunci când se gândea la ce vrea cu adevărat să facă. Când a aflat despre Asociația pentru Susținerea Agriculturii Țărănești, înființată la Timișoara, a fost și momentul în care s-a produs declicul.
”În timpul studiilor de masterat am și lucrat. O perioadă am plecat în străinătate, unde mi-am făcut alte specializări în domeniul economic, dar nu m-am regăsit lucrând la birou. Apoi am aflat despre ASAT, despre ce înseamnă această asociație și am decis că vreau să schimb absolute tot și să mă apuc de agricultură.(…) Localitatea am ales-o datorită bunicilor. Bunicii mei au locuit aici. După decesul lor a rămas casa goală, a rămas tot terenul și am decis, împreună cu soțul meu, să facem ceva, să ducem mai departe ceea ce au început ei să construiască.”
S-a început cu bani împrumutați, pentru că un cuplu tânăr nu are resurse gata pregătite, cel mai adesea. Iar munca este una continuă. Traiul în mediul rural, coroborat cu munca pământului ocupă tot timpul. Desigur, atunci când vii de la oraș, multe lucruri se învață mai degrabă din mers, spune Oana.
”Majoritatea lucrurilor le-am învățat de la zero, pentru că eu veneam în Ficătar doar în vacanța de vară la bunici și atunci o ajutam pe bunica cu treburile gospodărești și în restul vacanțelor dar nu am locuit efectiv aici, nu am știut ce înseamnă agricultura, nu am știut ce înseamnă munca câmpului. Am învățat oarecum de la zero. (…). A fost o schimbare majoră, care a implicat foarte multe provocări și implică în continuare foarte multe provocări pentru că totul în jurul nostru se schimbă, începând cu clima. Evident, ceea ce am învățat acum cinci ani și ceea ce funcționa atunci, în prezent nu funcționează la fel de bine și lucrurile trebuie adaptate.”
În Ficătar, în solariile Oanei, timpul trece altfel. Simultan repede și încet. O zi întreagă de muncă trece într-o clipită, pentru că tot timpul trebuie pus mâna pe ceva.
”În fiecare zi este altceva de lucru. Ori avem de smuls buruieni, ori avem de plantat, ori că avem de udat, avem de semănat, avem de plivit. Avem foarte-foarte multe activități, nu avem timp să ne plictisim.”
Iar toată munca aceasta se vede mai ales în cele 30 de coșuri săptămânale, care ajung la abonații din Timișoara. Oana Răducioiu are în ogradă tot ce înseamnă legume de sezon, crescute fără pesticide și erbicide dăunătoare, așa cum au făcut-o bunicii noștri, pe vremuri. Și pentru că zona rurală și aproape sălbatică din Banat oferă și o diversitate mare de plante natural din flora spontană, aceasta se găsește mai mereu în coșul abonaților.
„Cultivăm doar legume de sezon și, pe lângă ceea ce avem în grădină, dacă timpul ne permite, în ziua în care avem distribuția coșurilor, culegem și din flora spontană. De exemplu, în această perioadă putem să culegem urzici, urmează să înflorească socul, urmează să înflorească salcâmul. Tot ce culegem din flora spontană adăugăm pe lângă ceea ce cultivăm în grădină.”
Ce înseamnă aceste coșuri săptămânale pentru abonați? Înseamnă hrană gustoasă, naturală, la cât mai multe mese din săptămână dar înseamnă și…educație. Pentru că multe din coșurile sezonului estival sunt puțin spus generoase, ”orășenii” se trezesc că trebuie să învețe noi îndeletniciri: să gătească preparate pe loc, atunci când primesc produsele, să conserve ca bunicile noastre, să facă murături, zacuscă și bulion și să deshidrateze, pentru a păstra cât mai mult timp roadele primate.
Foarte mulți dintre ei înțeleg atunci când se înscriu în parteneriat că vor primi doar legume de sezon dar, în realitate, nu înțeleg 100% la ce se înhamă. În perioada de vârf, anume în timpul verii, cantitățile de legume sunt foarte mari, generoase, ca să spun așa și te scot foarte mult din zona de confort. Pentru că după ce vii de la lucru și ești oboist și nu mai ai chef de nimic, vii să îți iei coșul de legume care poate să ajungă și la 15-20 de kilograme. Roșiile pe care le cultivăm, unele dintre ele sunt soiuri foarte perisabile, trebuie luate, sortate. Altele poate trebuie chiar gătite pentru că există riscul să fermenteze până în ziua următoare. Oamenii apreciază lucrurile astea, doar că nu sunt conștienți 100% la început, de ceea ce presupune.”
Urmează un sezon plin pentru Oana, soțul său Bogdan și micuța lor Carolina. În alveolele cu răsaduri deja apar primele plante de roșii, din care Oana va dori să crească nu mai puțin de 30 de soiuri. Dacă totul merge conform planului, sezonul acesta va aduce în coșurile abonaților bunătăți precum vinete, castraveți, ardei și multe tipuri de salate, frunze verzi.
Oana Răducioiu este unul dintre ambasadorii mâncatului sănătos și întoarcerii la valorile noastre ancestrale, prin priceperea ei și dorința de a reînvia această meserie. Iar, pentru cei care vor să vadă cu ochii lor ce se întâmplă la Ficătar, pe parcela tinerei, au ocazia să participe la nenumărate evenimente, dedicate educației despre mâncarea bună. Urmează picnicuri și, de ce nu, chiar sesiuni de ”muncă” pentru abonații ASAT, ocazie cu care pot vedea cu ochii lor cum crește mâncarea pe care o primesc săptămână de săptămână.
Fotografii din arhiva personală Oana Răducioiu
Realizator emisiune și text: Ioana Sapianu – Radio Timișoara
Video: Ovidiu Novac – Radio Timișoara