Radio Iași: Casa Share, zece ani de fapte bune

Radio Iași: Casa Share, zece ani de fapte bune

122
0

„Casa Share este un mod de viață pentru mine.”

De zece ani, Bogdan Tănasă construiește case pentru familii defavorizate din județul Iași. A  ajuns la locuința cu numărul 35, pe care o ridică în această perioadă.

Casa Share a pornit natural, dintr-o puternică dorință de a ajuta. S-a dezvoltat organic și iată că voința de neclintit a lui Bogdan a făcut ca acest proiect să împlinească, luna viitoare, un deceniu de fapte bune.

Prima casă a construit-o cu bani proprii, iar donațiile care au venit ulterior, tot mai multe de la an la an, au făcut posibile toate acțiunile caritabile ale Casei Share.

Familiile foarte sărmane, care pare că nu mai au nicio șansă, dar care încearcă, își doresc să aibă un trai mai bun, sunt prioritare pentru Bogdan. Înainte de a selecta unul dintre sutele de cazuri care vin constant către Asociație, Bogdan, împreună cu soția lui, realizează o serie de anchete sociale, în satul din care provin aceștia. Odată ce le construiește o nouă casă, el continuă să îi monitorizeze, asigurându-le un loc de muncă părinților și o educație copiilor. „Numai așa vor ajunge adulți responsabili. Educația este cheia”.

Sunt, așadar, două condiții esențiale pentru a intra în grija Casei Share: părinții să muncească și să aibă grijă de copiii lor și copiii să învețe, să vrea să-și depășească condiția.

„Am doi copii ai mei și celelalte sute de la Casa Share”, spune, mândru.

„Suntem antrenori de meserii”

În urmă cu trei ani, a construit, cu multe eforturi, un centru educațional, în comuna Popricani, din județul Iași. Acolo, acești copii cu potențial, dar fără o situație materială, învață o meserie tehnică – croitorie, frizerie, dulgherie, electricitate. În acest fel, ei reușesc, mai târziu, să aibă un serviciu și să devină independenți financiar. „Și statul are de câștigat din asta”, subliniază fondatorul Casa Share. „Este important ca autoritățile să înțeleagă că acești oameni trebuie să muncească, au nevoie de asta, și nicidecum să crească numărul asistaților social. Pentru că ei pot, sunt capabili.”

„Mereu cel ajutat va ajuta la rândul său” este motto-ul după care Bogdan Tănasă își ghidează viața. S-a născut în Popricani, într-o casă care se afla vizavi de un orfelinat. A văzut, de mic, copii sărmani, au copilărit împreună, iar toate momentele triste și de singurătate ale micuților l-au marcat. De aceea, peste ani a înființat acolo un centru educațional, unde, în fiecare zi, peste 100 de copii, ghidați de nouă profesori, vin și se pregătesc pentru un viitor mai sigur.

„Cu puțină mâncare caldă și cu ajutorul unor mentori dedicați, toți acești copii din centru și-au îmbunătățit considerabil mediile la școală, cu peste 40%.”

Grija lui Bogdan Tănasă pentru viitorii tineri ai României, mai puțin norocoși, merge chiar și mai departe. Dacă încheie anul școlar cu medii mari, Casa Share le ofere tabere, la munte sau la mare. „Este o modalitate prin care îi și motivăm, le trezim sentimentul de competiție, ca să dea tot ce au ei mai bun, să învețe și să merite, în final, să meargă într-o vacanță”.

Tânărul antreprenor ieșean a venit și în ajutorul mamelor singure, șomere, cărora le-a dat posibilitatea să lucreze în serele pe care le-a deschis, la începutul acestui an, lângă Iași. Este vorba despre o hală frigorifică, în jurul căreia a înființat mai multe sere. Bogdan are în plan să extindă suprafața de cultivare, pentru a beneficia și mai multe femei de un loc de muncă, care să le ofere un venit și încredere în forțele proprii.

Realizator: Letiția Gheorghiu

Montaj: Elvis-Gabriel Mihălăchioaie

Sursă foto: Casa Share