Luminița cu speranță pentru planetă și pentru persoanele vulnerabile. OilRight – povestea...

Luminița cu speranță pentru planetă și pentru persoanele vulnerabile. OilRight – povestea întreprinderii sociale care face bine în comunitate

75
0

Când ne gândim la afaceri, ne poate duce gândul către corporații mari, cu cifre de afaceri fulminante și liste cu persoane celebre, în reviste de specialitate. Ei bine, o ”afacere” poate fi și aceea de a ajuta persoanele care își găsesc greu un loc de muncă, pentru că puțini oameni îi angajează iar cel mai pare ”profit” este acela că ele devin persoane independente, care au un venit și se descurcă în afara sistemului de protecție al statului. Unde mai pui că obiectul de activitate este bun pentru mediu? Aceasta este povestea OilRight, o întreprindere socială din Timișoara, care de patru ani luminează calea comunităților vulnerabile și educă oamenii în direcția reciclării și a facerii de bine. Un interviu realizat de IOANA SAPIANU, reporter RADIO  ROMÂNIA TIMIȘOARA.

Întreprinderea socială timișoreană OilRight a fost premiată anul acesta la Social Firms Europe CEFEC 2024. Distincția a fost acordată la categoria ”inițiative noi în antreprenoriatul social”, ceea ce arată că eforturile din ultimii ani au dat roade și s-au văzut inclusiv peste hotare.

„A avea ocazia și a te întâlni cu oameni care au aceeași misiune, unii care o implementează de zeci de ani deja, e de mare folos. Acesta a fost câștigul cel mai mare. Social Firms Europe este o federație europeană care există de prin anii 80, de când a început economia socială să ia din nou tracțiune în Europa de vest și iată că organizația există și acum. Și e onorant că am fost și noi recunoscuți de ei.” , a spus Roxana Damaschin-Țecu, cea care a pus bazele ”OilRight” în Timișoara.

Cum a început totul?

Pentru Roxana Damaschin-Țecu, luminița s-a aprins în timpul pandemiei, când a văzut cât de greu este să îți păstrezi un job și dacă nu ești o persoană cu dizabilități. Mai mult, faptul că uleiul este un poluant puternic pentru mediu nu s-a schimbat. Aceste două elemente, alături de puțină inspirație de la o companie similară din străinătate, au fuzionat și așa s-a născut ideea OilRight în Timișoara.

„Noi suntem pe piață de trei ani și un pic. Am început în pandemie și am început din dorința de a avea impact în două mari probleme: poluarea mediului înconjurător și angajarea persoanelor cu dizabilități. Cred că inovativ, așa, a fost perceput faptul că, da, colectăm un deșeu care nu este foarte popular, cunoscut în rândul deșeurilor, mai ales în ceea ce privește consumatorii casnici, pentru care nu avem foarte multe opțiuni de colectare și pe care îl transformăm într-un produs nou, pe baza principiilor de economie circulară și anume lumânări parfumate. ”, a continuat Roxana.

Beneficiarii: oamenii cu dizabilități dar și întreaga comunitate

O întreprindere socială nu este firma tradițională, care se axează pe profit și creșterea cifrei de afaceri. La OilRight e loc pentru cei cărora angajatorii tradiționali le-au spus de multe ori ”nu”. Acesta este și unul din criteriile existenței lor pe piață: să ofere un loc celor care au mai puține șanse pe piața muncii. Pe parcurs, Roxana Damaschin-Țecu s-a lovit de multe obstacole, nu tot timpul le-au ieșit socotelile așa cum le-au planificat, însă trendul este unul pozitiv.

„Ne-am propus să începem cu patru joburi pentru persoanele cu dizabilități. Am reușit să le susținem și le avem. Oamenii sunt ok și tot ceea ce presupune salarii, taxe, se susține din vânzarea produselor finite. Asta s-a potrivit, însă suntem sub planificare în ceea ce privește și cantitatea de litri de ulei colectată și veniturile financiare și asta dintr-o mulțime de motive. Însă, ce e foarte încurajator e că avem parte de o creștere constantă, chiar dacă nu așa cum a fost anticipată și dorită, însă creștem. Acum colectăm undeva la peste două tone, două tone și jumătate de ulei pe lună. Am început cu câteva zeci de litri și am crescut constant. Aici se vede și investiția în tot efortul de comunicare și conștientizare pe care înainte de înființarea OilRight, cei de la Asociația Borcanul cu Ulei l-au făcut.” , a mai punctat Roxana.

Cine sunt angajați? Sunt oameni care au un parcurs de viață presărat cu greutăți, încă de la începutul vieții. Sunt cei cărora mulți angajatori dar și statul le-a întors spatele, atunci când a fost vorba de a fi independenți și a se integra într-un stil de viață obișnuit.

„În general, cultural vorbind și istoric, colectiv, persoanele cu dizabilități ori au fost segregate în centre, fie au fost izolate de propriile familii din motive de rușine, poate, sau de supraprotecție, pe altă parte. Pe termen lung, asta a dus la lipsa ocaziilor de interacțiune firească între cei cu dizabilități și cei fără dizabilități și atunci nu cunoaștem, nu știm. Auzim cuvântul acesta ”dizabilitate”, ne gândim automat la limitare, boală, probleme, greutăți. Auzim și ”trecut instituțional”, asociem cu casa de copii, cu ceva foarte nasol, și cumva se ajunge la ”mai degrabă, nu”. ”, a subliniat Roxana.

Educație pentru viitor

OilRight și-a propus să fie un actor important și în comunitate. Pe lângă lecțiile despre protecția mediului, elevii care îi vizitează sau în clasele cărora ajung au mereu câte ceva de învățat, atât pe partea de ecologie dar și pe cea socială.

„Avem și multe ateliere de educație privind reciclarea și sustenabilitatea în școli, afterschool-uri, festivaluri, evenimente corporate. Povestim și îi întrebăm pe copii: câtă apă crezi că poluează un litru de ulei? Un alt litru de apă sau zece litri de apă, sau cinci litri de apă. Când ajung să conștientizeze volumul, avem parte de aha-uri și de reacții de genul ”wow, le voi spune părinților, o să le povestesc, promit că nu o să îl mai aruncăm altundeva”. Are impact mare.”, a povestit Roxana Damaschin-Țecu despre experiențele din școli.

Planul de bătaie pe termen mediu și lung este creșterea, ne-a mărturisit Roxana. Pe lângă mai multe locuri de muncă, ei doresc să ajungă la cât mai mulți oameni, atât pentru a-i educa despre sustenabilitate dar și pentru a veni în sprijinul celor greu angajabil.

De curând, OilRight a bătut palma cu primăria Timișoara și au fost instalate mai multe ”oilbox-uri” în oraș, pentru ca uleiul și grăsimile din gospodărie să ajungă mai ușor la micuța fabrică de lumânări din zona Fabric. Același proiect este implementat în localitatea Dumbrăvița, de lângă Timișoara, de mai bine de un an.

Pe cei de la OilRight îi vom vedea și în viitor, la evenimente, în săli de clasă și oriunde este nevoie ca oamenii să afle exact ce înseamnă să ne pese, atât de natură dar și de oamenii de lângă noi.

Reporter: IOANA SAPIANU, Radio Timișoara
Video: Ovidiu Novac
Foto: OilRight