Ștefan Macovschi este un tânăr artist, pictor, inginer constructor de profesie, fost șofer Uber și un om căruia îi place să-i ajute pe ceilalți – dovadă acțiunile sale caritabile în folosul copiilor.
A fost diagnosticat cu depresie, care l-a împins într-o încercare de suicid; în urma acesteia a rămas în cărucior cu rotile.
„Arta m-a ținut tot timpul pe linia de plutire. Pictura… te conectează la ceva mai presus decât tine” spune el.
Pe vremea șoferiei în sistem ride-sharing, având contacte zilnice cu multe persoane pe care le putea convinge să doneze, a înființat o asociație și a strâns bani.
Bani cu care să ajute copii aflați în dificultate să meargă la școală, dotându-i cu rechizitele necesare.
A vrut să fie și ajutorul lui Moș Crăciun pentru alți copii defavorizați, pentru care a adunat jucării în același sistem.
Acum lucrează în cea mai mare unitate protejată din România aparținând DGASPC sector 1, la tipografie, unde este inspector de specialitate. Arta sa este partea de intrare într un alt Univers: „Eu, în tablourile mele transpun lucruri care nu există în lumea reală; tot ceea ce pictez eu este imaginația.”
Pe Ștefan l-am cunoscut la vernisajul expoziției „Prin art terapie către sufletul celor lipsiți de voce- tulburări psihice în mediul urban”, o expoziție de artă psihopatologică, cuprinzând lucrări ale unor oameni care au trecut prin probleme grave și care vor să se facă auziți în societate.
În interiorul ei, Ștefan a avut propria expoziție, „Chipuri și închipuiri”.
Ștefan Macovschi spune despre art-terapie că este „cheia pentru vindecarea sufletului, o punte între minte și suflet”.
Ce înseamnă pentru Ștefan universul picturii, arta care îi aduce echilibrul și îl ajută să țină depresia la distanță?
„Unicul medicament pentru a rămâne lucid și a putea continua într o manieră normală, într o lume total anormală.”