Cum face Banca Regională pentru Alimente Timișoara loc la masă, atât...

Cum face Banca Regională pentru Alimente Timișoara loc la masă, atât pentru mâncare, cât și pentru educație

În ediția din această săptămână a emisiunii ”România de nota 10” vă invităm să cunoașteți povestea Băncii Regionalăe pentru Alimente Timișoara, prin care ajung pe masa celor cu probleme tone de alimente care, în alte circumstanțe, ar merge la groapa de gunoi. Organizația este un liant între donatorii de produse și destinatari.

122
0

Termenul de ”bancă pentru alimente” sau ”food bank” îl identificăm din cultura vestică, mai exact din Statele Unite și este sinonim cu punctul de sprijin pentru persoanele care se află în dificultatea de a procura hrană. Același înțeles l-a căpătat și  organizația la nivelul țării noastre, când s-a înființat. În zona de vest, Banca Regională pentru Alimente Timișoara a apărut în primul  rând ca o nevoie a comunității. De atunci, Hana Csaszar, alături de echipa sa, reușește să pună pe masă, alături de parteneri, sponsori și oameni de bine, tone de alimente care, în alte circumstanțe, ar ajunge la groapa de gunoi.

Încă de la început, acum  patru ani, ideea care a stat în spatele înființării băncii pentru alimente a fost o provocare. De la găsirea de sponsori și parteneri la propagarea mesajului anti-risipă, banca pentru alimente din vestul țării a fost încă de la început un loc de convergență a celor care doresc să ajute dar și a celor care vor să educe publicul. Începutul este mereu mai greu.

Noi am deschis banca în anul în care a fost pandemia, în 2020 și vreau să vă spun că am început în septembrie, în jurul datei de 29, care este ziua mondială de combatere a risipei alimentare, deci nu e întâmplătoare nici această dată și deschiderea. Aveam, deja, în octombrie 30 de asociații înscrise, cu contract și încă nu aveam produse. A fost așa, cumva o mare dorință a noastră să putem să ajungem să batem la porțile companiilor, să ne deschidă porțile și  să salvăm împreună aceste alimente. Am avut primele contracte în octombrie, apoi noiembrie și deja la finalul anului aveam 37 de tone de alimente salvate și donate.”, spune Hana Csaszar, cea care a pus bazele Băncii Regionale pentru Alimente Timișoara.

Ce se vede mereu, fie că e sau nu perioadă de sărbătoare ori de îndemn la reflecție, este că sărăcia și nevoia sunt mereu prezente. Iar Banca pentru Alimente răspunde la această nevoie sistemică a societății noastre, nevoia de hrană, dar și nevoia de conexiune.

De la oameni, pentru oameni!

Practic, asta este partea cea mai frumoasă. Banca pentru Alimente este un liant între donatorii de produse și oameni. Noi nu am putea să facem munca aceasta fără aceste organizații.  Ei sunt prelungirea mâinilor noastre și ajunge în mânuțele oamenilor hrana aceasta pe care noi o salvăm de la risipă. Suntem undeva la o mie cinci sute de tone salvate în patru ani de zile. Să vă închipuiți că, într-un camion mare, încap 20 de tone. Și dacă faceți un calcul puteți să înțelegeți cam de-aici și până unde am putea ajunge cu toate alimentele care prin bunăvoința oamenilor, companiilor, dar în primul rând cu ajutor de sus, am  reușit să le salvăm  și, iată, au devenit porții de hrană.”, adaugă Hana Csaszar.

Munca asiduă dă, câteodată, și roade. Pentru că există oameni de bine,  care au pus mână de la mână pentru a ajuta în efortul băncii pentru alimente, anul trecut, o camionetă frigorifică a intrat în parcul auto al băncii, o resursă care a îmbunătățit infinit procesul de colectare și distribuire a alimentelor acolo unde este nevoie.

Romania-de-Nota-10-Radio-Timisoara-Banca-pentru-Alimente-Timisoara-realizator-Ioana-Sapianu

Bucuria cea mai mare a venit anul trecut, după un fundraising de aproape nouă luni de zile. Când mă gândesc la nouă luni mă gândesc și la altceva, că nu e întâmplător, că după o așteptare lungă și o muncă asiduă, am putut să ne luăm  această camionetă, care ne ajută foarte mult în activitate. Eu spun că mașina asta este o mașină a comunității, pentru că am  avut parte de oameni cu suflet mare. De la renunțarea, poate, la banii din pușculița unui copilaș, care ne cunoaște și a zis ”eu vreau să ajut pe Hana și echipa să ajute și alți copilași, pentru că eu am destul LEGO”. Asta cumva mi-a ridicat mingea la fileu în sensul  că trebuie să spunem ce facem și să povestim și  să chemăm oamenii, că pot să facă bine. Exemplul lui Luca îl țin mereu în suflet și-l spun deseori pentru că nu e puțin lucru.”, precizează Hana Csaszar.

Voluntariatul și strângerea de alimente neperisabile

Oamenii sfințesc… paleții cu alimente și  produse. În fiecare an, pe lângă campaniile clasice și  activitatea de du-te-vino specifică organizației, se organizează colectele. De Crăciun și de Paște, sute de voluntari sunt mobilizați în marile lanțuri de magazine, pentru a ajuta la strângerea de alimente neperisabile. Ele ajung mai departe în casele de bătrâni, în centrele de plasament dar și la ceilalți parteneri ai băncii. Ceea ce, de multe ori , voluntarul este un motor pentru oameni. E ușor să vrei să fii darnic, atunci când alți oameni îți inspiră încredere că gestul  tău contează cu adevărat.

Suntem în al doilea an în care colecta pentru alimente e un punct important pentru bancă. A devenit cumva o emblem. Am stabilit că sunt trei zile de donații. Și cu magazinele partenere avem această colectă. Practic, se pregătesc magazinele cu toată partea de audio, cu visual, cutiile pregătite pentru colectă. Și partea cea mai frumoasă a fost și este întâlnirea cu voluntarii pentru că voluntarii sunt colecta. Iar asta, în acești patru ani de activitate, ne-a uimit. Gândiți-vă că avem în jur de 100 de magazine pe regiune și nu e puțin lucru să găsești oameni voluntari în celelalte județe, mai îndepărtate de noi. (…) Am rămas atât de surprinși să vedem cum comunități mici, cum ar fi Făget de exemplu, să se adune două tone de alimente în trei zile. Vă dați  seama cum  s-a mișcat comunitatea aia pentru că au văzut niște oameni concreți,  care au propus. Noi nu obligăm, nu tragem de mânecuță pe nimeni. Au văzut concret oamenii care au spus ”noi strângem aceste alimente pentru semenii care sunt în nevoie”. Alte minuni sunt tinerii studenți sau liceeni, care au venit colectă de colectă și au  mobilizat din nou o mare de lume.”, mărturisește Hana Csaszar.

Viitorul va însemna, desigur, continuarea misiunii de a hrăni oamenii în nevoie. În viitorul apropiat, de asemenea, cei de la banca pentru alimente vor să devină promotori ai educației anti-risipă. Primii beneficiari vor fi copiii din vestul țării. Între timp,  Banca pentru Alimente din  vestul țării este și gazda mai multor ateliere educative, unde participanții învață cum să profite pe deplin de alimente, pentru a reduce cantitatea de deșeuri alimentare dar și  pentru a petrece timp prețios și valoros în comunitate, alături de alți oameni cu același scop: crearea unui viitor sustenabil pentru generațiile următoare.

Romania-de-Nota-10-Radio-Timisoara-Banca-pentru-Alimente-Timisoara-realizator-Ioana-Sapianu

Reporter: IOANA SAPIANU, Radio Timișoara
Video: Ovidiu Novac
Foto: arhiva Banca Regională pentru Alimente Timișoara și capturi video