Fusion:AIR – intersecțiile dintre artă, știință și tehnologie

Fusion:AIR – intersecțiile dintre artă, știință și tehnologie

20
0

Asociația Qolony (Colonia pentru Artă și Știință) lansează cea de-a patra ediție a Fusion:AIR, un proiect de rezidențe destinat să le ofere artiștilor interesați de domeniul artă și știință, cadrul și accesul la infrastructura tehnică și informațională a cinci institute de cercetare din România, pentru a crea lucrări de artă în zonele de interferență dintre artă și știință.

Invitată în Biblioteca de Bucurii, Mihaela Ghiță – Director artistic al proiectului Fusion:Air și cofondator al Asociației Qolony ne dezvăluie multe aspecte interesante despre demersul inovativ Fusion:Air și anume: care este conceputul proiectului FusionAir, cum a apărut ideea îmbinării științei cu arta și tehnologia, unde vor putea fi văzute lucrările artiștilor care lucrează, în cadrul proiectului, cu cercetători din domeniul științei, care este rolul artiștilor în acestă adaptare și coabitare a omului cu tehnologia.

Despre Fusion:AIR (rezidențe artistice în institute de cercetare)

În contextul dinamic al evoluției culturale și tehnologice din România, proiectul Fusion:AIR își propune să aducă în prim-plan o serie de evenimente și colaborări inovatoare între artiști și cercetători, explorând intersecțiile dintre artă, știință și tehnologie.

Miza programului de rezidențe este de a oferi artiștilor interesați de conceptele și metodele științei, posibilitatea de a crea lucrări de artă, ghidați fiind de cercetători și avand acces la infrastructurile laboratoarelor științifice ale institutelor de cercetare: Institutul Național pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiatiei, Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare pentru Fizica Materialelor, Institutul De Științe Spațiale, Institutul de Cercetare și Dezvoltare pentru Textile și Pielărie și Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară.

Fusion:AIR 2024, a 4-a ediție are tema Biophilia -Technohilia

Ediția de anul acesta reunește 6 artiști, dintre care 4 români și 2 străini; artiștii români au fost selectați în  urma  hackathon-ului IN:Fusion 2023 (co-finanțat de AFCN): Denis Flueraru, Alexandra Costea, Zoița Delia Calinescu și Mihai Popescu.

Cei doi artiști internaționali invitați, Ole Blank (GE) si Maria Nalbantova (BG), au fost selecționați atât datorită demersurilor lor creative și experienței lor de artiști obișnuiți cu acest tip de rezidențe colaborative, cât și datorită potrivirii cu tematica curatorială a ediției din acest an.

Maria Nalbantova este în prezent unul dintre artiștii rezidenți ai programului WaterLANDS în cadrul unui proiect Horizon 2020.

Ole Blank este câștigătorul premiului Prize of the Kunstverein Hannover 2022.

Tema curatoriată pentru ediția din 2024 a Fusion:AIR este Biophilia-Technophilia cu transpunere în Eco-Arta și va investiga contrastul aparent dintre biofilie și tehnofilie, explorând posibilitățile de reconciliere între progresele tehnologice și nevoia noastră intrinsecă de a fi conectați cu natura și de a proteja ecosistemele fragile ale Pământului.

”Fusion:AIR 2024 se plasează la interferența a două traiectorii, doar în aparență contradictorii, bio-philia și tehno-philia, reunite de practica Eco Art într-un teritoriu al hibridizării, al întrepătrunderilor dintre uman și nonuman, dintre „carnea” omului și cea a lumii, dintre materie și idee. Aici, în scopul depășirii antropocentrismului și a dualismului om – lume, eco-artiștii propun o dublă devenire a omului: devenirea-natură și devenirea-mașină, și reîncărcarea noilor tehnologii cu valența vechiului techne de a reapropia omul de natură.” (Raluca Oancea, curatoarea ediției 2024 a Fusion:AIR)

Pe data de 28 mai, ora 19:00, la Institutul Goethe, va avea loc prezentarea curatorială publică sustinută de Raluca Oancea, urmată de o masă rotundă cu prezentările de etapă ale procesului de creație a echipelor artiști/cercetatori. Întalnirea este adresată publicului larg.

„Suntem la a 4-a ediție a rezidențelor artistice în institute de cercetare, este o nouă provocare pentru cercetătorii colaboratori și suntem mândri să fim martorii unui proces creativ ce depășește barierele convenționale și să vedem cum artiștii și cercetătorii își unesc forțele pentru a aduce contribuții semnificative în dezbaterile contemporane.” (Mihaela Ghiță – director artistic)

Artiștii vor dezvolta lucrări artistice ce vor fi prezentate în cadrul unei expoziții programate să aibă loc la /SAC Berthelot în perioada 17 septembrie – 12 octombrie 2024.

Perioada de desfăşurare a proiectului cultural : 1 aprilie – 31 octombrie 2024

  • 13.05 – 05.06 : rezidența de cercetare și creație: prezentarea portofoliilor, vizite în institute, colaborare între artiști și cercetători, stabilirea conceptelor de lucru care vor urma să fie puse în lucru în etapa următoare.
  • 28.05 – Prezentare publică: Eco Art de la Biophilia la Technophilia, Raluca Oancea, curatoare.
  • Iunie / Iulie / August : dezvoltarea producțiilor artistice.
  • 17.09 – 12.10.2024: expoziție la Galeria /SAC Berthelot.

Fusion:AIR este unul dintre cele mai importante proiecte Qolony, un demers care își propune să ajute la promovarea incluziunii artiștilor în activitățile de inovare și cercetare, oferind științei limbajul artei.

Fusion:AIReste co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național cu susținerea Institutului Goethe din București.

Despre Qolony:

Fondată în 2019, Qolony – Colonia pentru artă și știință este o asociație care desfășoară programe de cercetare și producție, ajutând la promovarea artei aflate la intersecția cu știința: rezidențe artistice, prezentări, dezbateri, workshop-uri, expoziții care deschid dialoguri între artiști și oameni de știință din institutele de cercetare, la nivel național și internațional.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Parteneri instituționali: Institutul Goethe /SAC – Spațiul de Artă Contemporană, Obsolete Studio.

Institute de cercetare partenere: Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru  Fizica Materialelor, Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Laserilor Plasmei și Radiației, Institutul de Științe Spațiale, Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Textile și Pielărie, Universitatea de Științe Agronomice și Medicina Veterinară – Centrul de Cercetări pentru Calitatea Produselor Agroalimentare.

Parteneri media: AGERPRES, IQads,  Modernism Punct Ro, Propagarta, Savantagarde, Știință și Comunicare, Radio România Cultural, Revista Atelierul.

Realizator emisiune: Camelia Teodosiu

Foto: Qolony / Tudor Popa / Adrian Conete / Maximilian Teodorescu – Institutul de Științe Spațiale