Radio Iaşi: Platforma digitală ”Muzee de la sat”

Radio Iaşi: Platforma digitală ”Muzee de la sat”

99
0
Casa Memorială George Enescu, Județul Botoșani

Ionuț Teoderașcu – „Tinerii nu mai merg la muzee, iar digitizarea muzeelor a însemnat un prilej ca aceștia să rămână conectați la cultura română.”

Dacă sunteți pasionați de istoria satului românesc, însă nu aveți timpul necesar să explorați, venim noi cu o idee – un tur virtual 3D al muzeelor din satele țării noastre.

Veți descoperi imagini impecabile din interiorul acestora, povești nespuse, poate, până acum, și detalii importante despre cultura locului.

Toate acestea au fost atent așezate de către Ionuț Teoderașcu, pe o platformă digitală – „Muzee de la sat”.

Om al călătoriilor, iubitor de tot ce înseamnă tradiții și obiceiuri rurale, Ionuț a creat „din dor” acest ghid online dedicat muzeelor. Dor de copilărie, dor de ce a reprezentat satul odinioară.

Prima pagină îți dezvăluie, până acum: 29 de muzee, 8 județe explorate, peste 5.500 de kilometri parcurși și mai mult de 300 de ore de prelucrare. Sună promițător, nu-i așa?

Tot Ionuț, alături de o echipă de tineri care „se trag de la sat”, a dezvoltat o pagină web – „De la sat”, unde în fiecare lună sunt încărcate articole despre lumea satului românesc, prin ochii celor au trăit-o sau o trăiesc.

Aceasta, spune Ionuț, s-a născut din dorința de a veni în sprijinul celor aflați departe de casă, dar care vor să rămână conectați la locurile de baștină.

Absolvent al unui masterat de Fotografie Documentară și Fotojurnalism, la Londra, Ionuț Teoderașcu pune în armonie scrisul și imaginea, pasionat, în egală măsură, de amândouă.

Mediul online îi oferă posibilitatea de a-și lărgi orizonturile și a-și pune în aplicare ideile.

A parcurs, vara trecută, traseul Via Transilvanica, deja celebru printre pasionații de natură, și face parte din proiectul „Zig-zag prin România”, un ghid de călătorie pentru cei care doresc să afle locuri noi de petrecere a vacanțelor în țara noastră.

În anul 2020, a fost recompensat pentru primul său scurt-metraj – „Nu-i nimeni acasă” – cu premiul Gold, la Premiile Internaționale de Fotografie din Budapesta, iar un alt proiect de-al său, „Dacă stăteam acasă…”, în care conaționali stabiliți în Londra erau rugați să-și imagineze cum ar fi fost viața lor dacă rămâneau în România, a fost publicat pe instagram „Decât o revistă”.

În timpul liber, face deja ceea ce iubește cel mai mult – călătorește și împărtășește din fotografiile și experiențele sale.

Despre toate acestea ne-a povestit într-un interviu realizat între două proiecte de-ale sale.

Realizator: Letiția GHEORGHIU, Radio România Iași