Bucureşti FM: Laserul de 10

96
0

10 Petawatts = 10% din Puterea Soarelui = Nota 10

Vă invităm la o ediţie specială a emisiunii România de nota 10, realizată la Institutul de Fizică şi Inginerie Nucleară Horia Hulubei de la Măgurele, unde a fost testat cel mai puternic laser din  lume.

Proiectul celui mai puternic laser din  lume se încadrează în graficul propus pentru testări, astfel încât în luna martie a acestui an suntem martorii unei noi reuşite – obiectivul de realizare şi experimentare a fasciculului laser de 10 Petawaţi a fost atins.

Pentru a înţelege ce înseamnă acest pas important pentru platforma ELI – Infrastructura Luminii Extreme i-am invitat în emisiune pe  Academicianul Nicolae Victor Zamfir – Director general al Institutului de Fizică şi Inginerie Nucleară Horia Hulubei, dr. Călin Alexandru Ur  – Director tehnic şi Dan Ghiţă Gabriel coordonatorul diviziei tehnice.

A zecea parte din puterea Soarelui pe Pământ concentrată într-o rază de lumină, la Măgurele

Pentru a înţelege mai bine puterea acestui laser, testat cu succes în cadrul proiectului ELI-NP,  Academicianul Nicolae Victor Zamfir – Director general al Institutului de Fizică şi Inginerie Nucleară Horia Hulubei, a explicat că “10 Petawaţi reprezintă a zecea parte  din puterea Soarelui pe Pământ concentrată într-o rază de lumină“.

Acest  proiect extrem de ambiţios, care situează România pe harta ţărilor unde se face cercetare fundamentală, deschide orizonturi inedite pentru domeniile interesate de facilitatea cu laser de foarte mare putere.

În acestă ediţie a emisiunii noastre vom afla cum vor revoluţiona cercetările şi experimentele de aici, domeniul fizicii fundamentale, fizicii nucleare, astrofizicii ştiinţele vieţii..

Laserul de la Măgurele – ELI-NP (Extreme Light Infrastructure-Nuclear Physics) ca centrul de cercetări a Infrastructurii Luminii Extreme în domeniul fizicii nucleare este unul dintre cei trei piloni ai proiectului european ELI, care va deveni cea mai avansată structură pe plan mondial destinată studiilor legate de radiaţia fotonică cu caracteristici extreme. Celelalate două centre – ELI-Beamlines şi ELI-ALPS – vor fi construite la Praga (Cehia) şi, respectiv, Szeged (Ungaria).

Componenta ELI-NP se va baza pe două echipamente mari de cercetare, un sistem laser care va genera două fascicule de 10PW şi un sistem de fascicul gama care va produce radiaţie gama puternic colimată, de mare intensitate şi cu energie reglabilă.

De asemena, invitaţii emisiunii explică şi care este legătura dintre cele două lasere de mare putere şi sistemul de radiţie gamma

Proiectul „Laserul de la Măgurele” are o mare flexibilitate în acoperirea diverselor domenii interdisciplinare, ca o consecinţă a posibilităţii de a utiliza simultan în cadrul experimentelor mai multe tipuri de radiaţii, produse de echipamente care vor fi unice în momentul intrării în funcţiune.

Despre cum vor putea fi amortizate costurile de exploatare ale laserului de la Măgurele, aflăm de la dr.Dan Ghiţă Gabriel coordonatorul diviziei tehnice.

Laserul echipei ELI-NP din România este cel mai puternic din lume

Utilizarea fasciculelor laser de foarte mare intensitate şi a fasciculelor gama foarte strălucitoare, intense, va conduce la progrese majore în domeniul fizicii nucleare şi domeniile conexe:

  1. Investigarea interacţiunilor laser-materie de mare putere utilizând metodele fizicii nucleare în vederea studierii posibilităţilor de obţinere a unor fascicule de protoni şi ioni grei de înaltă calitate accelerate cu ajutorul laserilor.
    2. Intensitatea extrem de mare a fasciculului laser va permite studiul fenomenelor fizice fundamentale anticipate prin teorie, precum birefrigeranta vidului şi crearea perechilor în campuri electrice intense.
    3. Investigarea structurii nucleare şi a secţiunilor transversale de interes pentru astrofizica utilizand reactiile fotonucleare.
    4. Noi metode de identificare şi caracterizare de la distanta a materialelor nucleare vor fi investigate cu aplicaţii pentru securitatea naţionala (scanarea automata de la distanţă a containerelor de transport) şi managementul materialelor nucleare.
    5. Noi moduri de producere mai eficientă a radioizotopilor utilizati în prezent în medicină şi producerea celor noi propuşi.
    6. Utilizarea simultană a fasciculelor laser şi gama de mare intensitate va permite studii de fizică fundamentală precum producerea perechilor in vid.

Această investiție realizată din fonduri europene, va oferi oportunitatea multor cercetători, din întreaga lume, să utilizeze lumina extremă, pentru a descoperi noi teorii și aplicații.

Realizator: Camelia Teodosiu