Radio Târgu-Mureș: Legătura dintre o bere artizanală şi un Golden Retriever 

Radio Târgu-Mureș: Legătura dintre o bere artizanală şi un Golden Retriever 

532
0

Se spune că în spatele fiecărui produs de calitate există o poveste. Astfel crede cel care și-a croit, cu răbdare, un drum spre un vis împlinit, Călin Ignat, un tânăr întreprinzător din Tg-Mureș care a deschis prima fabrică de bere artizanală din oraș.                          Din pasiune pentru berea de calitate, Călin a gândit propriile rețete de bere, gestionând singur întregul proces tehnologic până la obținerea produsului finit: îmbuteliere, etichetare și distribuție.

Situată în mijlocul Ardealului, prima fabrică de bere artizanală din Tg-Mureș, s-a înființat în anul 2016, reprezentând pentru producătorul de bere, Călin Ignat, saltul uriaș de la fabricarea berii în bucătăria părinților la cea de a fabrica berea cu utilaje profesionale. Pentru a porni pe un astfel de drum, ai nevoie de ”foarte mult curaj, o doză de nebunie și să nu cunoști dinainte tot ce te așteaptă în cale”.

Dar, să ne întoarcem la povestea lui Călin, al cărui cel mai bun prieten este Noah, un câine din rasa Golden Retriever. Noah a fost martorul celor mai importante evenimente din viața stăpânului său, Călin: trecerea de la o carieră în fotbalul de performanță la o viață obișnuită, un nefericit accident de mașină, căsătoria cu Alina, sufletul pereche și venirea pe lume a celor doi copii.

Nu este de mirare că Fabrica de bere artizanală a căpătat numele câinelui, mai ales că autorizația finală de funcţionare a fost obţinută chiar în ziua în care acesta a împlinit 10 ani.

Gândurile și frământările care apar în drumul de creație al berii îi sunt împărtășite frecvent lui Noah. Căţelul, cu atitudine aristocrată, mai strâmbă din nas la unele rețete de bere propuse de stăpânul lui, dar el reprezintă permanent o sursă de încredere și inspirație.

”Viața unui cățel e prea scurtă. În acest fel voi putea fi cu el și când nu va mai fi. Numele lui va certifica mereu faptul că ceea ce se află în sticlă va fi întotdeauna de calitate și nu voi face compromisuri”, ne-a povestit Călin Ignat.

În drumul spre producția de bere artizanală au existat și câteva obstacole întâlnite de berarul Călin Ignat: ”Când am început producția, primele trei șarje le-am aruncat la canal pentru că nu au ieșit așa cum doream. Mă plimbam câte două ore pe afară cu Noah, cățelul meu, ca să îmi revin. Este foarte mare saltul de la a face bere de casă, la producția de bere la nivel comercial, cu utilaj profesionale.”
Încurajat de familie și de ceilalți berari din țară, care l-au asigurat că așa se întâmplă la început, Călin a avut puterea să continue drumul spre producția de bere artizanală, ajungând astfel la gustul și savoarea pe care și le-a dorit.

Consumată în mod resposanbil, berea, considerată aliment-medicament, previne instalarea diabetului, a osteoporozei și stimulează capacitatea de concentrare și memorare.
Berea artizanală produsă de Călin Ignat conține doar ingrediente naturale: malț de orz, hamei, drojdie de bere și apă. Momentan în fabrica sa se produce bere de tip ”Ale”.

Călin folosește în producția berii sale apa provenită din râul Mureș și ne asigură că este mult mai important profilul apei și nu zona de proveniență a acesteia.

Comunitatea de berari artizanali din România este alcătuită din foști ”homebreweri” (oameni care fabrică berea acasă) și se ajută reciproc cu sfaturi în ce privește producția berii, liniile de îmbuteliere, lucru pe care nu îl întâlnești în nicio altă afacere, ne-a povestit Călin Ignat.
Prima șarjă de bere lansată la Tg-Mureș, deși era destinată către orașe precum București, Cluj, sau Sfântu Gheorghe, a fost cumpărată de târgumureșeni.
Berea nou lansată se comercializează într-un magazin specializat din oraș, în restaurante și în pub-uri.
”Satisfacțiile personale sunt mult mai mari dacă faci ceva pentru oamenii din orașul tău”.

Fabricarea berii artizanale i-a permis lui Călin Ignat să experimenteze noi rețete de bere și să comunice, astfel, cu consumatorii, într-un mod nonconformist. În noua sa afacere nu există o presiune a acționarilor, iar pasiunea pentru berea de calitate depășește orice dorință de profit.

În viitorul apropiat, Călin pregătește lansarea unor șarje de bere caritabile, iar planurile sale pe termen lung se vor dezvolta tot în orașul natal.

”Peste zece ani mă văd într-o fabrică mai mare, tot așa, amestecând malț, tot la Tîrgu-Mureș.”

Realizator: Veronica Ilie