La „România de nota 10” din această săptămână punem în lumină faptele bune, empatia, generozitatea.
Vorbim despre micii luptători de la Secția de Oncologie a Spitalului „Sfânta Maria” din Iași și despre o mână de oameni cu inimă mare, care reușesc să le aducă acestor copii zâmbetul pe chip, îi ajută să rămână puternici și încrezători și să uite măcar puțin de suferință.
Asociația „O lacrimă de fericire” a pornit la drum în 2022 cu gândul de a le oferi celor câteva zeci de Super-eroi de la Oncopediatrie raze de speranță și experiențe de care orice copil ar trebui să aibă parte.
Anca Damaschin și Ecaterina Vasiliu sunt cele care au grijă de acest proiect, împreună cu o mică echipă de voluntari dedicați.
„Adevăratele lupte nu se dau nici pe terenuri de sporturi celebre, nu se dau nici la mese de tratative unde anumite persoane își împart teritorii, puteri; adevăratele lupte nu sunt nici la bursă, ci acolo, în spital, între patru pereți; și adevărații eroi sunt, pe de o parte, copiii care luptă pentru viața lor, aparținătorii și toate cadrele medicale de acolo.”
Inițiativa unui ONG care să-i ajute pe copiii cu afecțiuni oncologice a apărut după câteva întâlniri ale Ancăi cu micuții în secția de Oncologie Pediatrică a Spitalului ”Sfânta Maria” din Iași. Acolo a observat că sprijinul oferit acestora nu trebuie să fie doar de sărbători, ci permanent, pentru că au mare nevoie. A vrut ca toate activitățile și acțiunile dedicate lor să se desfășoare într-un cadru legal și, astfel, s-a născut Asociația „O lacrimă de fericire”.
Ancăi i-a fost ușor să se încadreze în tabloul unei lumi colorate și vesele, prin prisma job-ului pe care îl are.
„Dincolo de toate donațiile materiale care se oferă în cadrul spitalului, cu anumite ocazii – din păcate de prea puține ori – copiii aveau nevoie de experiențe. În felul acesta mi-am promis că în următorii ani le voi oferi experiențe.”
Experiențele au constat inclusiv într-o serie de campanii, precum „Tu ești Super-erou!” și „Pentru tine, mami!”, care au transformat secția de Oncopediatrie într-un tărâm de poveste deopotrivă pentru copii, mame și cadrele medicale.
Ecaterina a intrat în asociație în urmă cu aproximativ un an. De profesie programator, mărturisește că voluntariatul a salvat-o mereu de momentele de anxietate; a fost „refugiul” de care avea nevoie chiar și după o zi de lucru încărcată.
Prima sa zi în secție a fost marcată de multă emoție. Întâlnirea cu unul dintre copilașii bolnavi, care abia aștepta să o cunoască, „nu a putut egala nicio altă experiență din parcursul meu, a fost un moment minunat”, povestește.
Abilitățile sale de comunicare și organizare au ajutat-o să se remarce ca un bun PR și să atragă în jurul său oameni cu aceleași valori, care au susținut eforturile celor din asociație. Faptele bune au devenit o constantă în viața ei și a echipei de la „O lacrimă de fericire”.
A organizat workshop-ul „Responsabilitățile voluntarilor în oncologia pediatrică”, susținut de Ana Băianu, psihoterapeut și fondator „Willing”, care le-a vorbit voluntarilor despre misiunea lor și relația pe care o construiesc cu micuții depistați cu acest diagnostic crunt. Cati coordonează, de asemenea, evenimentul „Boardgames for smiles”, ajuns la a treia ediție, unde faptele bune – donațiile participanților – merg mână în mână cu distracția.
„În momentul de față, noi facem un alt tip de fundraising, e…friendraising”, însă ne-am bucura să avem în asociație colegi care să aibă experiență în acest sens, ne-ar fi mult mai ușor”, povestesc cele două invitate.
Asociația are în plan și reconstrucția sălii de joacă de la Secția de Oncologie Pediatrică; aceasta pe lângă menținerea unui ajutor și după ce copiii se vindecă și se întorc la viața din afara spitalului.
Realizator: Letiția Gheorghiu
Video: Bogdan Zlei
Foto: Asociația „O lacrimă de fericire”