Radio Cluj: Excelenţa în medicină în slujba pacienţilor

Radio Cluj: Excelenţa în medicină în slujba pacienţilor

190
0

Clujul este un centru universitar recunoscut pentru excelenţa academică. Acest lucru se conturează poate cel mai bine în domeniul sănătăţii, unde pasiunea pentru cunoaştere se împleteşte cu dorinţa de a vindeca. Unul dintre reprezentanţii remarcabili ai acestui echilibru este Dragoş Apostu, doctor în medicină, şef de lucrări la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” şi medic specialist în ortopedie-traumatologie la Spitalul Clinic de Recuperare din Cluj.

Un pionier al chirurgiei gleznei şi piciorului

            Deși a explorat de-a lungul timpului și aplică acum cu mult succes şi tehnici și materiale inovative în chirurgia genunchiului și a șoldului, Dragoș Apostu s-a specializat inițial în chirurgia gleznei şi a piciorului. Un domeniu de o complexitate aparte, care implică o atenţie meticuloasă la detalii, ceea ce-i descurajează, poate pe medicii tineri să aleagă această direcţie.

 

„La nivelul gleznei şi al piciorului avem 33 de articulaţii. Orice faci, influenţează foarte rapid articulaţiile din jur: deci tu lucrezi pe una, iar celelalte 32 trebuie să se alinieze la ceea ce tu ai făcut. Apoi, glezna suportă toată greutatea organismului, e locul unde punem chiar tot ce avem. Din aceste motive, rata de complicaţii e mai mare. Sunt desigur medici pentru care satisfacţia profesională e mai mare dacă aleg ceva cu o rată a complicaţiilor de 3%, nu de 15%”, Dragoş Apostu.

 

A făcut 4 stagii de pregătire în străinătate, cea mai mare influenţă asupra lui având-o primul stagiu efectuat la Barcelona:

 

            „Mi-am luat rezidenţiatul şi ştiam că vreau să fac ceva bine. Ortopedia e foarte vastă, aşa că am căutat zone unde simţeam că mă voi putea perfecţiona. Am trimis peste 100 de mail-uri la diverse spitale, doar 5 mi-au spus că au loc şi mă vor putea primi. A fost o muncă de a găsi pe cont propriu, n-a fost nimeni să-mi deschidă drumul în acel moment. În Barcelona am făcut parte dintr-o echipă care efectiv mi-a schimbat modul de abordare: o echipă de oameni tineri, care dezvoltau implanturi pe care ulterior le-am adus în premieră în ţară”, Dragoş Apostu.

Nu se limitează niciodată în a se dezvolta din punct de vedere profesional şi în a oferi şi altora oportunităţi de a se dezvolta. A organizat primul congres de chirurgie a gleznei şi piciorului din Cluj, manifestare care a ajuns deja la a patra ediţie:

 

            „Ce facem noi diferit faţă de ceea ce se face în ţară este că abordăm multidisciplinar: adică integrăm colegii de la kinetoterapie, medici de recuperare, medici radiologi, reumatologi, dermatologi, chiar şi specialişti în pedichiură medicală. Ne întâlnim cu toţii şi încercăm, ca într-un puzzle, să ne vedem fiecare rolul într-o patologie complexă”, Dragoş Apostu.

 

 

Chirurgia şi cercetarea – un tandem necesar

            A realizat peste 500 de intervenţii chirurgicale doar în anul 2024, dar Dragoş Apostu nu se rezumă doar la activitatea clinică. La doar 34 de ani, are peste 60 de lucrări ştiinţifice publicate și a obţinut 12 premii naționale pentru proiecte de cercetare,  demonstrând că excelenţa medicală se sprijină pe un fundament solid de cunoaştere şi inovare. Pentru el, chirurgia şi cercetarea nu sunt două domenii separate, ci se completează reciproc:

 

            „Este nevoie de amândouă, să se ajute între ele. Asta pentru că vezi lucrurile diferit când faci o cercetare clinică: vezi unde se pot face greşeli în cercetare, vezi lucruri care pot fi ascunse, lucruri care pot fi îmbunătăţite. Şi atunci e mult mai uşor să implementezi în practica clinică, pentru că ai văzut printre rânduri”, spune Dragoş Apostu.

 

În cercetare lucrează adesea cu tehnici şi materiale inovative, în proiecte cu participare internaţională, cum a fost un program coordonat de o universitate din Statele Unite, finanțat de ministerul American al Apărării.

 

            „Ei au dezvoltat un substituent osos, ceva total diferit faţă de ce există pe piaţă. În primul rând că are cea mai rapidă integrare, adică favorizează formarea de os cu 60% mai repede decât ce există astăzi, apoi are o capacitate foarte mare de a fi mulat. Acest substituent a plecat de la faptul că, la unele operaţii pe care le facem la gleznă şi picior, pacienţii nu au voie să calce 8-10 săptămâni, până se formează osul. Şi prin acest substituent, practice, sperăm să reducem la jumătate timpul prin care pacienţii pot să calce şi facem şi recuperarea mai sigură. Proiectul se află în etapa de studii clinice, iar aici la Cluj se va face primul studiu din lume, în care se va și testa acest substituent osos”, explică Dragoş Apostu.

 

Prin proiectele la care a participat, în doar 3 ani a avut ocazia să vadă evoluând întregul tratament al unei patologii ortopedice de la disconfortul de 4-6 săptămâni, până la simpla internare de zi:

 

            „În 2021 am introdus în România o tehnică nouă pentru o patologie comună: haluce valg, sau mont cum i se spune. Am avut ocazia să fac parte din echipa de cercetare care a inventat dispozitivul şi nu mi-a venit să cred ce rezultate dă: pacientul poate să calce pe picior în aceeaşi zi cu operaţia, iar după 2-3 zile peste 95% din pacienţi renunţă la orice calmant.  Nu mi-am imaginat că poate fi o diferenţă atât de mare între ce se operează clasic şi ce se operează minim invaziv. Totuşi, medicina e într-o continuă schimbare, iar de acum 3 ani, de când am venit cu acel dispozitiv, avem o altă tehnică: fără incizie, percutan, adică doar cu nişte înţepături prin care se face operaţia. Se face cu internare de zi, schimbă enorm lucrurile”, Dragoş Apostu.

            Tehnici și materiale spectaculoase sunt aplicate și în chirurgia genunchiului și a șoldului:

            „Sunt foarte multe opţiuni în ultima vreme la genunchi, în special în privinţa protezelor. Sunt proteze personalizate, pentru care se scanează structura osului, iar proteza vine exact pe anatomia pacientului. A fost o premieră în toată Transilvania, când am pus, la Spitalul de Recuperare din Cluj, o proteză personalizată. Opţiunea aceasta este dedicată mai mult pacienţilor tineri: în cazul lor e nevoie ca potrivirea să fie perfectă, în speranţa că va creşte în timp supravieţuirea acelei proteze. Mai este chirurgia robotică, unde roboţii ajută cu alinierea protezei, totuşi aici se folosesc tot protezele standard. Proteza personalizată, în schimb, are avantajul că nu mai e nevoie de robot, pentru că totul a fost planificat şi creat înainte. „, Dragoş Apostu.

 

Chiar dacă unele tehnologii de ultimă generaţie nu sunt încă utilizate pe scară largă din cauza costurilor ridicate, Dragoş Apostu este optimist că, în timp, acestea vor deveni mai accesibile:

 

„Tehnicile inovative sunt foarte multe, deşi deocamdată nu se folosesc de rutină, iar costurile lor sunt ridicate. Costurile nu rămân însă la acelaşi nivel: gândiţi-vă că o proteză personalizată de genunchi înainte costa 25-30 de mii de euro, iar acum costă 4500”, Dragoş Apostu.

 

Mentor pentru viitoarele generaţii de medici

            Pe lângă activitatea chirurgicală, Dragoş Apostu este un profesor dedicat, inspirând generaţiile viitoare de medici să privească spre inovaţie şi cercetare. De altfel, unul dintre momentele cu care se mândrește cel mai mult în activitatea sa didactică este cel în care a fost ales de studenții mediciniști decanul lor de suflet.

            „Când vine un student la licenţă, îi spun că lucrarea poate fi făcută în două moduri: să o faci doar să o ai, sau să fie o lucrare care îţi poate deschide un drum. Studenţii se blochează iniţial, neştiind ce pot studia; vom rămâne însă surprinşi câte idei sunt, care nu necesită finanţări ample, dar pot fi cercetări valoroase. Am un student care e un exemplu, aş fi vrut să fiu ca el la vârsta aceea. El urmează să meargă acum în Barcelona alături de profesorul care vine la noi ca să facă nişte studii pe partea de tendon ahilean (a venit cu nişte idei de reconstrucţie mai noi şi vrem să testăm stabilitatea). De asemenea, mai este un coleg rezident care a inventat, împreună cu colegii de la Universitatea Tehnică din Cluj, un dispozitiv cu ajutorul căruia se fac nişte radiografii speciale în urgenţă, care acum a fost aprobat să intre în studiu clinic”, Dragoş Apostu.

 

A fi un medic bun nu înseamnă doar a trata pacienţii, ci şi a inspira, a forma generaţiile viitoare şi a aduce inovaţie în domeniu. Dragoş Apostu reprezintă un exemplu de excelenţă în medicină, un model pentru studenţii săi şi o sursă de speranţă pentru pacienţii săi. La intersecţia dintre ştiinţă şi pasiune, el conturează viitorul ortopediei româneşti.

Realizator: Andrei Huțanu

Foto: arhiva personală Dragoş Apostu

Imagine și editare video: Sorin Tămaș