Radio Timișoara: Călătorii din spatele altor călători îndrăzneți

0

Inspire Other Travelers – Un concept pentru Timișoara

Anul 2018 a adus la Timișoara, prin intermediul proiectului Inspire Other Travelers (Inspiră alți călători), oameni pasionați de transformarea experiențelor personale într-o evadare din normele cunoscute. În momentul în care clișeele transformă viața într-un teatru trist sau o confortabilă cușcă aurită, e nevoie de mult curaj să privești realitatea în ochi și să-ți spui: e timpul pentru altceva.

Nicoleta Tudor și Christian Philip sunt călătorii din spatele altor călători îndrăzneți.

2018 a fost doar începutul și i-a adus la Timișoara, pentru veritabile întâlniri inspiraționale, pe Kyle Cease, actor la Comedy Central  New York, un orator care inspiră publicul prin combinația sa unică de comedie și mesaje care susțin interesul pentru transformare și evoluție, Daniel David și Ion Dafinoiu , doi dintre cei mai credibili psihologi ai momentului, fascinanta Oana Stănescu, originară din Reșita, azi arhitectă la New York și Ștefan Sagmeister, unul dintre cei mai buni designeri grafici din lume, cu al său The happy Show.

Viaţa noastră este o poveste cu final deschis. În fiecare zi, mai scriem câteva rânduri. În fiecare zi, închidem şi deschidem capitole.

Nicoleta Tudor și Christian Philip au deschis pentru noi toți capitolul Inspire Other Travelers.

O poveste despre oameni autentici, creativi, fără limite, dispuşi să renunţe la stereotipuri şi prejudecăți pentru a deveni ceea ce sunt cu adevărat. Oameni care dăruiesc din ceea ce sunt pentru a-i inspira şi pe alţii să se regăsească şi să îşi descopere potenţialul şi valorile proprii.

E și darul nostru de Crăciun!

Radio Oltenia Craiova: Tiberiu Buruiană – „Cel mai bun vorbitor de limba franceză din lume”

0

Tiberiu Buruiană, elev în clasa a XI-a la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti” din Craiova, a obținut o performanță excepțională la Olimpiada Internaţională de Limba Franceză de anul acesta. Liceanul de la clasa bilingvă română – franceză a prestigiosului colegiu craiovean a obţinut premiul I și titlul de “cel mai bun vorbitor de limba franceză din lume” la competiția care a avut loc la Ohrid, în Macedonia. România a fost reprezentată la Olimpiada Internaţională de Limba Franceză de un grup de 6 elevi (laureaţii olimpiadei de limba franceză – etapa naţională din 2018), dintre aceștia ieșind în evidență în mod deosebit Tiberiu Buruiană, tânăr pregătit la cel mai înalt nivel de doamna profesor Doina Riza. Olimpicul craiovean a vorbit cu Davian Vlad, la Radio România Oltenia-Craiova, despre procesul intens de învățare care a dus la rezultatul de excepție obținut la Ohrid.

Prima ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Limba Franceză a avut loc la Cluj-Napoca, în 2015. Competiția este organizată în cadrul programului activităţilor Biroului Regional al Francofoniei pentru Europa Centrală şi Orientală (BRECO) al Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei (OIF), în colaborare cu Ministerele Educaţiei din şase ţări din regiune, Albania, Armenia, Bulgaria, Macedonia, Republica Moldova şi România.

Radio Târgu Mureș: ”Fericirea nu pică peste tine, este o abilitate pe care o înveți” – Simona Ciff, psiholog și speaker educațional

0

Sărbătorim 100 de ani de România, perioadă în care țara noastră a fost mai mult victimă a luptelor politice și nu fost mereu înfloritoare, așa cum și-au dorit-o cei care au înfăptuit Unirea. România este și locul de unde mulți au dorit să plece cu prima ocazie, în timp ce alții au renunțat la multe trenuri pentru a rămâne. Obișnuim să ne blamăm țara, iar apoi să cântăm imnul cu inima înflăcărată; o iubim pe 1 decembrie, apoi uităm că există.

Despre bucuria de a fi român ne vorbește astăzi Simona Ciff, doctor în științele educației, psiholog, trainer și speaker educațional, blogger, membru fondator al conceptului Adventure Life și înainte de toate, româncă. De ziua națională, Simona Ciff organizează un eveniment, gândit pentru a transmite valori noii generații de tineri, din dorința de a nu fi rușinați că sunt români.

A derulat un program în școli, prin care elevii au făcut cunoștință cu România centenară și scrie în fiecare zi, pe propria pagină de facebook, Simona Ciff, un motiv pentru care este mândră că este româncă, cu propunerea de a face și noi la fel. De ce ne este rușine că suntem români și care sunt motivele pentru care ar trebui să iubim România, am aflat de la psihologul Simona Ciff.

În rândul tinerilor intelectuali întâlnim o nouă modă, în zilele noastre: aceea de a regreta că sunt români, de a pune, de multe ori, la îndoială, existența unui specific național. Românii sunt deștepți și asta le este de ajuns, nu au loc pentru drame interioare sau să cunoască profunzimea sufletului omenesc. Despre rușine în general și mai ales despre rușinea de a fi român ne vorbește Simona Ciff, doctor în științele educației, psiholog, trainer și speaker educațional, dar și un mare luptător pentru păstrarea integrității și identității acestei țări.

Pe lângă lucrurile negative de care avem grijă să apară peste tot în viețile noastre, există lucruri și oameni frumoși. Nu vei fi niciodată fericit cu ce îți dorești să ai, dacă nu ești fericit înainte să ai.

Împreună putem construi România, acesta este mesajul pe care psihologul Simona Ciff dorește să îl transmită noilor generații, prin evenimentul pe care l-a inițiat și l-a dedicat centenarului.

”La mulți ani, România” sunt cuvinte care se doresc a fi rostite împreună, din toată inima, de toți locuitorii orașului Tg.Mureș, care sunt chemați să reconstruiască atmosfera Unirii în cadrul evenimentului dedicat centenarului și care a luat naștere la ideea Simonei Ciff.

Prin această întâlnire psihologul Simona Ciff dorește transmiterea de valori noilor generații, tinerilor să nu le mai fie rușine că sunt români, să dea cu pasiune tot ce au mai buni în ei. Programul este conceput cu lecții de istorie despre unire, cântece, medalii de centenar, baloane în trei culori, cocarde și premii. Fiecare școală participantă la program beneficiază de excursii educative și de ateliere de inteligență emoțională.

Prin orice gest, oricât de mic, prin care ajutăm sau construim ceva, ne construim de fapt țara, crede Simona Ciff.

Când vorbim despre România, de prea multe ori uităm să enumerăm și lucrurile pe care le iubim. Deseori acele lucruri planează într-o aură sentimentală și pierd latura concretă. Dragoș Cojocnean și Tudor Matei, elevi în clasa a V-a A la Școala gimnazială ”Tudor Vladimirescu” din Tg.Mureș, iubesc România pentru că nicăieri nu e ca acasă și nu este în lume altă țară mai frumoasă. Elevi cu performanțe deosebite, iubitori de muzică și de frumos, Dragoș și Tudor găsesc fericirea în lucrurile simple. Pentru o clipă, am văzut România prin ochii lor.

La ceas de sărbătoare, trebuie să ne fie trezirea, să fim mereu un exemplu bun prin propriile fapte și să reconstruim România. La mulți ani, din toată inima!

”De ziua ta, Românie îți spun că am încercat să muncesc pentru tine în fiecare zi a anului, nu doar o dată pe an.

De ziua ta, Românie îți spun că am fost mândră că sunt româncă în fiecare zi a anului, nu doar azi.

De ziua ta, Românie vreau să îți spun că port mereu în rucsac pe toți munții, steagul tău, nu doar azi.

De ziua ta, Românie vreau să îți spun că încerc să fac lumea mai bună în fiecare zi, nu doar azi.

De ziua ta, Românie vreau să îți spun că greșesc în fiecare zi, nu doar de ziua ta, însă mă străduiesc să învăț din greșeli.

De ziua ta, Românie îți spun că m-am străduit în fiecare zi să găsesc ceva frumos la tine și la oamenii tăi. 

De ziua ta, Românie îți spun că ți-am spus că ești frumoasă în fiecare zi, nu doar azi.

De ziua ta, Românie îți promit că am să încerc să îmi aduc contribuția cu pasiune și recunoștință pentru tot ce am primit de la tine, țara mea și de la locuitorii acesteia.

De ziua ta, Românie îți mulțumesc ție și oamenilor tăi pentru că m-ai crescut, m-ai educat și mi-ai dat posibilități să fac tot ce creierul meu visează.

De ziua ta, Românie îți urez ca oamenii tăi să fie uniți, să fie ințelegători, să vadă părțile bune și resursele de care dispun și să se disciplineze pentru a-și crea o țară așa cum își doresc.

De ziua ta, Românie îți urez ca oamenii tăi să se vindece de ură, discordie, invidie, negativism și lene, nu doar azi, ci în fiecare zi.

De ziua ta, Românie îți mulțumesc pentru munții minunați pe care mi i-ai pus la dispoziție și pentru oamenii minunați cu care îi împart.

Să trăiești, Românie!”

Emisiune realizată de Veronica Ilie

Bucureşti FM: Lansarea primului ebook Radio România: „Istoria românilor în 100 de momente esențiale”

0

Marea Unire din 1918 a fost și rămâne pagina cea mai importantă a istoriei românești şi, de aceea, acum, la aniversarea a 100 de ani, este mai mult decât necesar să reafirmăm valorile naţionale, să prezentăm cele mai importante momente din istoria poporului roman, pentru că viitorul unei naţiuni este strâns legat de moştenirea trecutului, deoarece, aşa cum a spus  Nicolae Iorga: “un popor care nu își cunoaște cunoaște istoria e ca un copil care nu își cunoaște părinții”.

În acest context, Radio România, prin Rețeaua Studiourilor Teritoriale, a realizat şi implementat anul acesta un  proiect cultural, dedicat Centenarului Marii Uniri, finanţat de Guvernul României prin Ministerul Culturii si Identitatii Nationale. Este vorba despre o ediţie specială: “România 100-Eu aleg România” derulată atât în plan editorial pe frecvenţele studiourilor teritoriale şi on-line cât şi ca o amplă campanie de marketing. Concret, 12 mari orașe unde Radio România are studiouri teritoriale și stații locale – București, Constanța, Iași Timișoara, Craiova, Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Reșița, Brașov, Sibiu, Arad și Sighetul Marmației – găzduiesc expozițiile România 100 – Eu aleg România.

Expozițiile prezintă 100 de momente definitorii din istoria poporului român reflectate în imagini-document pe panourile amplasate în zona centrală din fiecare oraș, pentru a  evidenţia modul în care a fost construită o naţiune puternică, unită, demnă şi independentă, care contribuie şi astăzi la formarea patrimoniului universal.

Acest amplu proiect s-a finalizat , în cadrul  cadrul Târgului Internațional Gaudeamus – Radio România, prin lansarea eBook-ului „Istoria românilor în 100 de momente esențiale”.

Evenimentul, s-a bucurat de o amplă participare, inclusiv  a celor care au contribuit la temelia, construirea şi promovarea lui, maestrul de ceremonie fiind colegul nostru Alexandru Minculescu.

Vă invit, aşadar să rămâneţi alături de noi ca invitaţi speciali ai momentului în care Radio România, prin Rețeaua Studiourilor Teritoriale, a marcat  100 de ani de la făurirea României Mari și 90 de ani de la înființarea Societății Române de Radiodifuziune, oferind publicului larg, un cadou la ceas aniversar –  eBook-ul „Istoria românilor în 100 de momente esențiale”.

Radio Reșița: Fotbalista Laura Rus din Bocşa, golgheteră în Liga Campionilor

0

Fotbalista bănăţeană Laura Rus şi-a sărbătorit ziua de naştere, acasă, la Bocşa. S-a întâmplat aceasta după o pauză de aproape 13 ani, Laura Rus petrecându-şi ziua de naştere în cantonamente sau plecată în diferite ţări. A avut parte de o petrecere de vis alături de cei dragi, părinţi, soră şi prieteni.

”M-am bucurat enorm că sunt în număr atât de mare alături de mine, într-o zi specială pentru mine, cea în care am împlinit 31 de ani, mai ales că în perioada următoare vor fi meciuri foarte grele, campionatul este din ce în ce mai greu, cu echipe noi şi puternice. Sper din suflet să am jocuri bune şi să înscriu multe goluri, încât echipa să se claseze în primele trei din campionat. Să-mi dea Dumnezeu, în primul rând, sănătate pentru a putea să mai practic acest sport atâţia ani cât îmi mai permite forma fizică.”

Jucătoarea de naţională, evoluează în prezent în campionatul italian, la Hellas Verona.

Laura Rus a jucat prima dată handbal, dar mai apoi a ajuns la fotbal, moștenind talentul de la tatăl ei, fost jucător de fotbal. Prima echipă la care a jucat în țară a fost Pandurii Târgu Jiu, a trăit o perioadă de împliniri acolo, de unde, dealtfel, a fost și selecționată în naționala României.

”De mică jucam fotbal cu băieții, în spatele blocului și lipseam de la școală ca să merg la antrenamente la fotbal în sală. Nu mă jucam cu păpuși, iar atunci când veneam de la școală, îmi aruncam ghiozdanul, mâncam și fugeam repede să joc fotbal.”

La 18 ani a primit prima ofertă din străinătate, de la Sporting Club de Huelva, o echipă spaniolă. În Spania a evoluat timp de patru ani și jumătate. A urmat o perioadă de glorie la Apollon Ladies, unde a ieșit golgheteră în Champions League, în anul 2012.

După aceasta, după cum ne mărturisește, a urmat cea mai frumoasă parte din cariera ei de până acum, prezența în lotul echipei campioane a Danemarcei, dar și în Coreea de Sud la Suwon.

La naţională feminină de fotbal a României nu a mai fost convocată în urma neînțelegerilor cu selecţionerul Mirel Albon, dar Laura Rus îşi doreşte cu ardoare să mai joace în tricoul naţionalei şi speră că se va ajunge la o normalitate a lucrurilor.

”Este o mare mândrie să joc în tricoul naționalei, să cânte imnul țării, să îmi fie recunoscute meritele, munca mea fiind încununată de succes, spune Laura Rus.”

Doar aşa unul dintre cei mai buni atacanţi pe care fotbalul feminin din România îi are poate să revină în primul 11 tricolor.

Bocşeanca Laura Rus are o evoluţie foarte bună la Hellas Verona, în campionatul Italian de fotbal, unde s-a transferat în acest sezon de la Sassuolo, tot în Serie A și unde în șase meciuri a marcat două goluri.

Mesajul Laurei Rus, născută la Bocșa în județul Caraș-Severin pentru românii de pretutindeni este: ”Să fim mai buni, înțelegători, optimiști, deoarece sunt multe lucruri simple, care ne pot face fericiți. Să fim sănătoși, să nu uităm să fim OAMENI, să ne respectăm mai mult.”

Cristina Corocan

JA Europe și EIT RawMaterials își unesc forțele pentru a stimula antreprenoriatul bazat pe inovare în sectorul materiilor prime

0

Uniunea Europeană s-a angajat ca în perioada imediat următoare să creeze 10.000 de noi locuri de muncă în sectorul european al materiilor prime. Parteneriatul dintre JA Europe și EIT RawMaterials îmbină educația STEM cu dezvoltarea competențelor antreprenoriale pentru a-i ajuta pe elevii din România și Bulgaria să găsească soluții inovatoare în vederea îmbunătățirii performanței sectorului materiilor prime.  

 

Noul parteneriat inovator dintre JA Europe și EIT RawMaterials urmărește dezvoltarea competențelor antreprenoriale și a abilităților STEM în rândul a 1.200 de elevi din România și din Bulgaria (cu vârste cuprinse între 15 și 18 ani) și sporirea interesului acestora pentru sectorul materiilor prime. Inițiativa îmbină educația STEM cu cea antreprenorială prin intermediul unor activități care beneficiază de consultanță din partea unor voluntari cu experiență în domeniul afacerilor, care îi încurajează pe elevi să încerce lucruri noi și să își transforme ideile inovatoare în oportunități reale. În cadrul celor patru competiții naționale Innovation Camp care au avut loc în cele două țări în primăvara anului 2018, elevii au venit cu soluții pentru reciclarea resurselor naturale și adoptarea conceptului de economie circulară. În anul școlar 2018-2019, ei vor putea participa la un program de educație antreprenorială cu durata de un an, JA Mini-compania, la finalul căruia vor obține un Certificat de Competențe Antreprenoriale (Entrepreneurial Skills Pass) recunoscut la nivel internațional.

„Suntem foarte bucuroși să colaborăm cu Junior Achievement și să putem contribui la sporirea eforturilor de conștientizare a tinerilor asupra importanței domeniului materiilor prime, cu ajutorul unui program de educație antreprenorială inovator.” – Dr. Rima Dapous, Director Departament Educație, EIT RawMaterials

Sectorul industrial constituie în prezent o prioritate pentru Comisia Europeană. În consecință, programul privind dezvoltarea competențelor a fost extins pentru a include și alte sectoare cheie, precum industriile construcțiilor, oțelului, hârtiei, tehnologiilor ecologice și energiilor regenerabile, industria prelucrătoare și cea de transport maritim. Această inițiativă este doar una dintre componentele amplului program al Uniunii Europene privind stimularea competitivității și inovației în contextul creșterii economice și creării de noi locuri de muncă. JA Europe împărtășește viziunea și misiunea EIT RawMaterials de a transforma materiile prime într-un element de importanță majoră pentru Europa, prin stimularea competitivității sectorului de-a lungul întregului lanț valoric, inovație, noi abordări educaționale și încurajarea spiritului antreprenorial.

Experții au ajuns la concluzia că aproape toate cele treizeci de slujbe cu cea mai rapidă răspândire în următorul deceniu vor necesita un minimum de competențe STEM*. Această colaborare urmărește să crească gradul de conștientizare în rândul factorilor de decizie politică europeni în ceea ce privește importanța educației antreprenoriale și a celei STEM, pe toată durata președinției Bulgariei (2018) și României (2019) la Consiliul Uniunii Europene.

„Îmbinarea educației STEM cu dezvoltarea competențelor antreprenoriale deschide oportunități extraordinare pentru viitor. Programele JA Europe sunt recunoscute pentru valorificarea bunelor practici europene în domeniul dezvoltării celor mai căutate competențe pe piața forței de muncă. Prin creșterea gradului de informare în rândul tinerilor cu privire la sectorul materiilor prime, JA Europe și EIT RawMaterials susțin inovația în domeniu și contribuie la crearea a noi locuri de muncă.” – Caroline Jenner, CEO JA Europe

* Harmon, H., & Wilborn, S. (2016). The Math Learning Gap: Preparing STEM Technicians for the New Rural Economy. The Rural Educator, 37(3).

Liceul Tehnologic Marmația, premiat la Competiția Europeană Școala Antreprenorială a Anului 2018

0
 • Liceul Tehnologic Marmația este premiat ca Școală Antreprenorială pentru implementarea programelor de educație antreprenorială și promovarea acestui spirit de gândire antreprenorial.
 • 17 școli primare și gimnaziale deosebite au fost recompensate pentru excelență în educația antreprenorială în cadrul evenimentului Școala Antreprenorială a Anului 2018, care a avut loc pe 7 noiembrie, la Viena (Austria).
 • Premiile Școala Antreprenorială a Anului – The Entrepreneurial School (TES) Awards reprezintă o recunoaștere anuală acordată de către JA Europe, care promovează un cadru pentru susținerea și motivarea instituțiilor de învățământ, directorilor de școli și profesorilor din Europa și sensibilizarea acestora în legătură cu beneficiile programelor de educație antreprenorială.

[Viena, 8 noiembrie 2018] Ceremonia de acordare a premiilor Școala Antreprenorială a Anului a avut loc pe 7 noiembrie, la Viena, în Săptămâna Europeană a Competențelor Profesionale. Cea de-a patra ediție a Premiilor Școala Antreprenorială a Anului a reunit 17 instituții de învățământ (general și profesional) din toată Europa, care au fost selectate la nivel național pentru viziunea inovatoare și rezultatele remarcabile în implementarea programelor de educație antreprenorială. Ceremonia de premiere de la Viena a fost găzduită de Siemens, iar la eveniment au luat parte atât directori de școli, cât și cadre didactice.

Dacă ne dorim ca tinerii noștri să fie pregătiți pentru viitoarele locuri de muncă, trebuie să ne asigurăm din timp că aceștia vor dobândi toate abilitățile de care au nevoie. Școala, profesorii și familia au, prin urmare, un rol esențial în transmiterea atât a competențelor generale, cât și a celor de specialitate/antreprenoriale, cu accent pe învățarea practică. Școlile secolului 22 se vor afla cu siguranță printre laureații premiilor Școala Antreprenorială.” – a declarat Caroline Jenner, CEO JA Europe.

Școlile premiate au fost evaluate, la nivel național, de comisii speciale formate din reprezentanți Junior Achievement și autorități din domeniul educației. Acestea au demonstrat cel mai înalt grad de eficiență în ceea ce privește punerea în aplicare a programelor de educație antreprenorială. Criteriile de selecție au inclus: strategia de implementare a cursurilor de educație antreprenorială, eficacitatea alocării resurselor, existența unor sesiuni de formare pentru profesori, gradul de implicare a comunității locale de afaceri și relevanța acțiunilor pentru susținerea schimbului de bună practică.

Liceul Tehnologic Marmația este liceul din zona istorică a Maramureșului cu cea mai variată Ofertă educațională. Cadrele didactice au început să implementeze programele Junior Achievement (JA) Romania pentru promovarea educației economice moderne, recunoscând necesitatea de a integra învățarea în spirit antreprenorial în toate sectoarele educației. Majoritatea elevilor și profesorilor liceului sunt implicați în activități educaționale antreprenoriale, iar acestea au un impact pozitiv asupra școlii.

Până în anul 2020, Liceul Tehnologic Marmația își propune să devină un centru puternic pentru formarea profesională inițială, continuă și permanentă, o unitate emblematică a vieții educaționale și socio-economice a zonei, cu scopul de a instrui tinerii capabili să se integreze pe piața muncii sau să înceapă o afacere.

Consolidarea unei oferte educaționale de înaltă calitate necesită îndeplinirea anumitor obiective strategice, precum adaptarea ofertei educaționale la necesitățile și cerințele pieței muncii și ale mediului de afaceri, implementarea programelor și proiectelor naționale și europene pentru promovarea antreprenoriatului și a antreprenoriatului social, dar și valorificarea oportunităților oferite de mediul economic local, național și european. Acestea au adus liceului distincția de Școală Antreprenorială.

O educație adecvată este esențială pentru ca tinerii să se poată cunoaște pe sine, să își descopere punctele forte și pasiunile. Prin urmare, ne vom asigura că viitorii noștri angajați vor dobândi competențele personale și profesionale de care au nevoie, oferindu-le tinerilor, în special celor aflați în perioada de ucenicie, șansa acumulării tuturor cunoștințelor necesare, în funcție de preocupările lor și activitățile pe care le desfășoară.” – a concluzionat Wolfgang Hesoun, CEO Siemens Austria.

Potrivit sondajului Eurobarometru 466, publicat în mai 2018, „majoritatea tinerilor europeni consideră că este necesară o mai mare atenție acordată dezvoltării gândirii critice şi creative în rândul elevilor și studenților.” În acest context, Comisia Europeană continuă să depună eforturi în direcția creării unui Spațiu european al educației până în 2025. Competiția Școala Antreprenorială a Anului intenționează să contribuie la acest efort prin sprijinirea statelor membre în procesul de îmbunătățire a sistemelor de educație și formare bazate pe inovare.

Câștigătorii competiției „Școala Antreprenorială a anului 2018“ (ordine alfabetică)

 1. Austria – Hak has feldkirch
 2. Cehia – OA, SOŠ a JŠ Hradec Králové
 3. Danemarca – Niels Brock
 4. Elveția – Akzent Entrepreneurship Kantonsschule Hottingen
 5. Estonia – Kuressaare Ametikool
 6. Finlanda – Kristinestads högstadieskola
 7. Georgia – Progress
 8. Germania – Franziskus Gymnasium Nonnenwerth
 9. Grecia – Pierce American College
 10. Letonia – Rīgas Valsts 1. ģimnāzija
 11. Lituania – Kauno Veršvų gimnazija
 12. Luxemburg – Lycée Ermesinde
 13. Norvegia – Lier videregående skole
 14. România – Liceul Tehnologic Marmația
 15. Rusia – Școala Nr. 2 Bolghar
 16. Slovacia – Gymnázium sv. Tomáša Akvinského
 17. UK – Hendon School

………………………………………………………………………………………..

 

Despre JA Romania

Junior Achievement (JA) România este o organizație non-profit, având ca misiune dezvoltarea în România a programelor internaționale JA de educație antreprenorială, economică, financiară, orientare profesională, sănătate și viață activă și dezvoltarea abilităților pentru viață. 40 de țări din Europa și 100+ de țări din toată lumea urmează programele JA. În România, acestea sunt urmate de peste 250.000 de elevi din 1.800 de școli publice, prin parteneriatul cu Ministerul Educației Naționale și cu susținerea financiară a comunității de afaceri.

Mai multe informații puteți găsi pe site-ul www.jaromania.org și pe pagina de Facebook www.facebook.com/JuniorAchievementRO.

 

Despre JA Europe

JA Europe este cea mai mare organizaţie educațională non-profit din Europa orientată spre educația antreprenorială și formarea profesională a tinerilor. JA Europe este membră a JA Worldwide, care, de aproape 100 de ani, derulează programe de formare antreprenorială, profesională și financiară menite să sporească șansele de angajare, succes în carieră și prosperitatea financiară a tinerilor.

Datorită sprijinului primit din partea a 140.000 de consultanți voluntari din mediul de afaceri și a 130.000 de profesori/educatori, peste 4 milioane de tineri din 40 de țări au putut beneficia anul trecut de programele JA Europe. www.jaeurope.org

 

Despre Siemens Austria

 

Siemens Austria este una dintre cele mai importante companii de tehnologie din Austria, având circa 10.300 de angajați. Siemens Austria a înregistrat, în anul fiscal 2017, venituri de aproximativ 3,4 miliarde de euro. Activitatea acesteia se concentrează pe domeniile electrificare, automatizare și digitalizare, incluzând dezvoltarea de sisteme și servicii pentru producerea, transportul și distribuția energiei electrice, furnizarea unor produse și soluții eficiente din punct de vedere energetic pentru industria producătoare, industria transporturilor și cea a materialelor de construcții și dotarea spitalelor cu aparatura medicală necesară pentru furnizarea unor servicii medicale integrate și de înaltă calitate. Având o filială cotată la bursă, Siemens Healthineers AG, compania este un important furnizor de echipamente pentru imagistica medicală – cum ar fi cele de tomografie computerizată și sistemele de imagistică prin rezonanță magnetică – și un lider la categoria aparatură IT medicală și pentru analize de laborator. Tehnologiile de automatizare, componenta software și analiza datelor joacă un rol major în toate aceste domenii. Datorită celor șase fabrici pe care le deține, a centrelor sale de competență active la nivel global și a expertizei la nivel regional, Siemens Austria aduce o valoare adăugată semnificativă în economie. Având aproximativ 11.000 de furnizori – circa 6.900 dintre aceștia cu sediul în Austria – Siemens AG Österreich a avut un volum de achiziții de la furnizori externi de peste 1 miliard de euro în ultimul an fiscal. Siemens Austria este responsabilă pentru buna funcționare atât a afacerilor locale, cât și a unor întreprinderi din Israel și 18 țări central şi est-europene. www.siemens.at

 

Despre Săptămâna Europeană a Competențelor Profesionale

Între 5 și 9 noiembrie, la Viena se organizează Săptămâna europeană a competențelor profesionale 2018. Cu acest prilej, în perioada septembrie-decembrie, au loc sute de evenimente și activități în toată Europa. În cadrul campaniei, se organizează evenimente de deschidere și Zile ale angajatorilor în mai multe state membre, sunt desemnați ambasadori pentru a sensibiliza publicul cu privire la inițiativă, iar la Viena are loc o festivitate de premiere. https://ec.europa.eu/social/vocational-skills-week/

Radio Constanța: Veronica Negreanu- ”La 88 de ani, alerg pentru România”

0

În emisiuneaRomânia de nota 10”, din această săptămână, vă propunem o porție sănătoasă de mișcare și de simț civic. O cunoaștem pe Veronica Negreanu, cea mai rapidă atletă veterană, o dobrogeancă inimoasă, sprintenă, care la 88 de ani este pe podium la mai toate concursurile de alergat din țară.

Recent, a participat la Crosul Castanelor de la Baia Mare, dedicat atât începătorilor, cât şi alergătorilor cu experienţă. Acolo s-a impus pe distanţa a patru kilometri, la categoria 85+. Suntem surprinși de această performanță dar și mândri că în orașul de la malul Mării Negre s-a născut un astfel de om. Veți afla că nu doar premiile la competițiile sportive o recomandă pe doamna doctor Veronica Negreanu ci și calitatea de om, bunătatea și spiritul altruist.

Vârsta este o mare valoare, cel puțin în cazul Veronicăi Negreanu din Constanța, medic de profesie care spune că alergând, a reușit să își cunoască mai bine țara și oamenii ei pe care îi iubește nespus de mult.

Are mari emoții și se simte încrezătoare pentru că de 1 decembrie, la Alba Iulia, va participa la Crosul Unirii, așa cum o face de foarte mulți ani. Nu va rata nici de data aceasta evenimentul ci va reprezenta cu mândrie ținutul Dobrogei.

Veronica Negreanu este femeia care la venerabila ei vârstă se menține în formă nu doar prin sport, ci și printr-o gândire sănătoasă. Are o viață socială activă, merge zilnic mult pe jos, se înconjoară de oameni optimiști, călătorește și încearcă să îi ajute pe cei din jurul său. Este activ implicată în organizația județeană de pensionari din Constanța și astfel își menține tonusul.

Continuă să uimească pe toți cu voința și rezistența sa. Chipul doamnei doctor care aleargă pentru România valorează cât o mie de cuvinte.

Bucureşti FM: Aici Bucureşti Radio România. De 90 de ani, NOI dăm Ora exactă

0

Bun găsit, vă spune Camelia Teodosiu, la o ediţie specială, dedicată Zilei Radioului Românesc.

La 1 noiembrie, în fiecare an, spunem “La mulţi ani, Radio România!”.  Este data la care, în anul 1928, la ora 17.00, se inaugura postul naţional de radio, cu apelul ”Alo, Alo, aici Radio Bucureşti, România”.

Primele cuvinte au fost rostite de profesorul Dragomir Hurmuzescu, promotorul radiofoniei româneşti, acesta fiind urmat de un recital de versuri compuse de Horia Furtună, în care Radioul românesc era definit ”Un suflet nou”.

Acest suflet nou, împlineşte 90 de ani şi, răsfoind prin amintirile lui, în Fonoteca de Aur a Radiodifuziunii Române, povestim acum despre  Radio România de nota 10.

Rămâneţi, aşadar, alături de noi! Pentru că “Aici Bucureşti Radio România, de 90 de ani, NOI dăm Ora exactă”!

Insert: Sunet arhiva, primele semnale

Ora Dimineţii. Cocoş, Clopot. Înregistrare de ing. Alexandru Lohan din 6.04.1936. Înregistrare Radio

Povestea noastră începe încă din 1925, când  au existat preocupări privind înfiinţarea unui post de radio. Profesorul Dragomir Hurmuzescu, directorul Institutului Electrotehnic al Universităţii din Bucureşti a înfiinţat Asociaţia Prietenilor Radiofoniei şi, tot în acelaşi an, mai precis în iulie 1925, a fost adoptată Legea pentru instalarea şi folosinţa staţiunilor şi posturilor radioelectrice care consfinţea monopolul statului asupra posturilor de emisie şi asupra posturilor de radiorecepţie.

În septembrie 1925 a fost adoptat şi Regulamentul pentru aplicarea Legii mai sus amintite, în care se preconiza înfiinţarea unei societăţi de difuziune pe acţiuni (60% capital de stat şi 40% capital particular).

Decretul regal de aplicare a „Legii Radiofoniei”, adoptat la 15 decembrie 1925, a fost transmis ulterior şi Oficiului Internaţional de Radiofonie de la Geneva.

Cu toate că legea a creat un cadru favorabil înfiinţării Societăţii Române de Radiodifuziune, aceasta nu a fost inaugurată decât trei ani mai târziu.

Principalele obstacole au fost obţinerea numeroaselor aprobări necesare, precum şi rezolvarea problemelor tehnice şi financiare.

În acest context, s-a început, la 15 noiembrie 1926, o subscripţie publică pentru acoperirea cotei de acţiuni a particularilor la Societatea de Difuziune Radio-Telefonică din România, iar la 22 decembrie 1927 Consiliul de Miniştri a aprobat înfiinţarea Societăţii de Difuziune Radiotelefonică din România (actuala Societate Română de Radiodifuziune).

Prima Adunare generală a Societăţii de Difuziune Radiotelefonică a avut loc la 17 ianuarie 1928, în cadrul căreia a fost aprobat statutul de funcţionare şi a fost ales primul Consiliu de Administraţie, care s-a întâlnit pentru prima dată la 5 martie, moment ce marchează începutul funcţionării Societăţii Române de Radiodifuziune. În luna iunie, a fost cumpărat primul imobil, situat pe strada General Berthelot la nr. 60.

Să ascultăm mărturia celui are se declara prieten cu “acea numită radiofonie”, “de pe când ea era în faşă” –  Tudor Arghezi

Insert: Tudor Arghezi (2:05 – 3:23)

Amintiri despre Radio: radiofonia în timpul Primului Război Mondial; instalarea unui post de emisiune în str. Fântânii (astăzi str. G-ral Berthelot).

La început, Radioul avea doar 17 angajaţi şi emitea doar câteva ore pe zi, în program figurând ştiri, muzică de dans şi clasică, buletine meteorologice. Ulterior, au apărut şi emisiuni mai complexe, pe teme culturale, umoristice sau emisiuni clasice, printre care: ”Ora copiilor”, ”Ora veselă”, ”Ora femeilor”, ”Cronica muzicală”, ”Cronica dramatică” sau ”Poşta amatorilor”.

Domnica Păun Ghiţescu, șefă a secretariatului general al instituţiei radiodifuziunii de la acea vreme ne povesteşte cum arăta şi cum era organizat radioul, la începuturile lui.

Insert: Domnica Păun-Ghițescu.

Fragmente din interviul realizat de Silvia Iliescu, 18 ianuarie 1994. Înregistrare aflată în Arhiva de istorie orală.

Extras din audiobook-ul Silvia Iliescu, Octavian Silivestru, Agota Szentannai, Radio-istorii 1928-1945 (Bucureşti, Editura Casa Radio, 2013).

Insert: “Alo, Alo,…Stroe şi Vasilache…”

Interpretează: N. Stroe, V. Vasilache. Muzica: V. Vasilache

Înregistrare radiofonică gravată pe disc decelith, copiată și restaurată ulterior pe bandă magnetică în Studiourile Radiodifuziunii Române. Extras din audiobook-ul Ora veselă. Stroe şi Vasilache (Bucureşti, Editura Casa Radio, 2011).

Despre emisiune: Emisiune satirico-umoristică care transmite pagini antologice din literatura umoristică românească şi universală, în cicluri umoristice ca: „Dicţionar umoristic”, Comici vestiţi ai… microfonului”, „Revista văzută de…”, „Unda veselă” ş.a.

„Ora veselă” s-a difuzat prima oară în ziua de 17 ianuarie 1929. La 1 octombrie 1932, într-o duminică, s-a auzit la Radio „mica jucărie muzicală care anunţa: «Alo, aici e Radio!/Stroe şi Vasilache, / Lache, Lache, Lache». Eu au fost cei care au îmbogăţit forma emisiunii «Ora veselă» cu melodii, cuplete muzicale, cu umorul lor plin de candoare şi lirism, satira lor fiind doar sugerată. Această alternanţă text-muzică i-a inspirat ulterior pe toţi comedianţii microfonului.” (Ora veselă. Antologie de texte umoristice din Arhiva Societăţii Române de Radiodifuziune 1933-1940, Bucureşti, Editura Casa Radio, 1999. Fragment din interviul pe care Ion Vova i l-a acordat lui Sebastian Sârcă: Interviu cu zâmbetul pe buze pp. 7-12).

La 12 ianuarie 1929, emisiunea „Ora copiilor” a intrat în grila de programe şi timp de 16 ani a putut fi ascultată la radio. Micii ascultatori se aşezau cuminţi, în fiecare zi de joi, în faţa aparatului de radio, şi aşteptau semnalul sonor care prevestea cuvintele gazdei-povestitor, Titela Haque, cunoscută drept „Tanti Radio”.

Au fost primii paşi spre ”Teatrul național radiofonic pentru copii” care s-a bucurat de-a lungul anilor de colaborarea unor dramaturgi de prestigiu, precum: Victor Eftimiu, Victor Ion Popa, Tudor Mușatescu şi de implicarea unor  mari actori ai scenei românești: George Vraca, Ion Manolescu, Silvia Chicoș, George Calboreanu, Nicolae Gărdescu, Dumitru Furdui, Ion Caramitru, Marin Moraru, Ion Lucian, Radu Beligan și mulţi alţii.

Să împărtăşim, împreună,, bucuria unui scurt fragment din  Primul serial radiofonic autohton înregistrat pe bandă magnetică, difuzat în perioada august – octombrie 1951, Tartarin din Tarascon.

Insert: Alphonse Daudet. Tartarin din Tarascon

Primul serial radiofonic autohton înregistrat pe bandă magnetică, difuzat în perioada 21 august 1951 – 2 octombrie 1951

La începutul anului 1929, revista Radiofonia îşi informa cititorii: “Luni, 18 februarie, se joacă în studioul Societăţii Române de Radiodifuziune, din strada General Berthelot, delicioasa comedie, într-un act, intitulată ‘Ce ştia satul‘, de Ion Valjan,. Era debutul emisiunilor de teatru radiofonic care au intrat rapid în preferinţele publicului.

La 2 noiembrie 1929, Victoria Mierlescu devine primul actor invitat la microfon, cu un recital de versuri, iar la 9 noiembrie apare primul număr al revistei ”Radiofonia”.

Vă invit să ascultăm mărturii ale unor mari actori prezenţi în emisiunea aniversară „Biografia teatrului radiofonic“ realizată în  1979, la 50 de ani de teatru radiofonic.

Insert: „Biografia teatrului radiofonic“

Înregistrare inclusă în emisiunea „Biografia teatrului radiofonic“ din 19.02.1979 (47 min.), realizator: Victor Crăciun, emisiune difuzată cu prilejul sărbătoririi a 50 de ani de teatru radiofonic.

Punctat în istorie este şi discursul regelui Carol al II-lea, transmis în direct,  în 8 iunie 1930, ora 11, de la ȘEDINȚA ADUNĂRII NAȚIONALE a Parlamentului, cu ocazia revenirii pe tronul României.

Insert: Cuvântare Carol al II-lea

Regele Carol II, Către Parlamentul Român.  Discurs transmis în direct în 8 iunie 1930, ora 11, de la Parlamentul României.

Înregistrarea Radio România a fost gravată pe disc shellac His Master Voice E.C. 32- 1777 / A.N. 600 şi transferată pe bandă magnetică, Arhiva Radio România

Tot în anul 1930 profesorul Dimitrie Gusti, care era preşedintele Consiliului de Administraţie al Societăţii, anunţa inaugurarea emisiunii „Universitatea Radio”, care a adunat în timp marile personalităţi culturale ale României interbelice. El îşi încheia cuvântul inaugural convins că „radiofonia românească va împlini o misiune socială şi naţională, concentrând în jurul postului toate energiile naţiunii, din tot cuprinsul României, ca profesori şi ascultători, unificând spiritele prin interese comune, unind adică, într-o mare comunitate spirituală, toate elementele cu preocupări superioare ale Ţării”. Conferinţele erau programate zilnic între orele 19-20 şi contribuiau la răspândirea culturii în cele mai îndepărtate colţuri. Radioul era curiozitatea întregii ţări şi oamenii veneau să vadă minunea, lăsau căruţele la marginea Bucureştiului şi întrebau de strada General Berthelot 60.

Despre marii conferenţiari, aleşi să vorbască la Radio, aflăm de la Adela Dobrescu – crainică la serviciul prezentare  între anii 1935-1945.

Insert: Despre marii conferenţiari

Fragmente din interviul realizat de Silvia Iliescu, 18 noiembrie 1994. Înregistrare aflată în Arhiva de istorie orală. Extras din audiobook-ul Silvia Iliescu, Octavian Silivestru, Agota Szentannai, Radio-istorii 1928-1945 (Bucureşti, Editura Casa Radio, 2013).

Nu putem trece peste capitolul Mari conferenţiari, fără un scurt fragment din Conferința radiofonică difuzată în 24 martie 1939, ora 20, emisiunea „Universitatea Radio”, în care N. Iorga. Vorbea despre Unități organice în vieața statelor și națiunilor

Insert: Conferință radiofonică difuzată în 24 martie 1939, ora 20, emisiunea „Universitatea Radio”, cf. „Radio Adevărul”, anul XII, nr. 548, p. 22.

Publicată în ciclul Sfaturi pe întunerec, II, Fundația pentru Literatură și Artă, București, 1940. Imprimată fragmentar în studiourile „Radio România” pe discuri „Decelith”, conservate la Biblioteca Academiei Române.

Fonoteca Radio, copie pe bandă magnetică, difuzată în emisiunea „Fonoteca de Aur” din 22 noiembrie 1980, redactor Iulius Țundrea.

Data de 20 februarie 1938 reprezintă debutul radiofonic al celei pe care Nicolae Iorga  a supranumit-o Pasărea măiastră  – Maria Tănase. Acompaniată de taraful Ion Matache din Argeș, artista a susținut „pe viu” un program de cântece românești la emisiunea „Ora satului”,

Povestea frumoasă a radioului a amprentat mari personalităţi ale vieţii culturale care, cu diverse ocazii  şi-au amintit cu nostalgie de ceea ce au catalogat ca minunea secolului 19. Despre primele amintiri legate de radio, ale Academicianului Dinu Giurăscu, aflăm de la acesta, în interviul acordat 2003, când Radio România împlinea 75:

Insert: Dinu Giurăscu (75 de ani de Radio. Interviu difuzat în emisiunea „Studio deschis”, redactor Suzana Tujan)

Cât despre organizarea instituţiei radioului românesc, Societatea de Difuziune Radiotelefonică a devenit Societatea Română de Radiodifuziune la 4 aprilie 1936.

A urmat inaugurarea, în 1952, a clădirii actualului sediu, iar în 1961 a fost deschisă Sala de concerte „Mihail Jora”.

În anul 1956, a fost înfiinţată Televiziunea Română, cu care Radio România a fuzionat, formând împreună instituţia numită Radioteleviziunea Română.

În 1994, prin Legea nr. 41 din 17 iunie, privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi a Societăţii Române de Televiziune, Societatea Română de Radiodifuziune şi Societatea Română de Televiziune devin ”servicii publice autonome, de interes naţional, independente editorial”.

Şi iată, la 1 noiembrie 2018, Radio România a ajuns la 90 de ani. Un radio de cursă lungă, cum ar spune cei care cercetează şi analizează audienţele radio. Mai în formă ca niciodată, radioul public are planuri mari de viitor, dar, nu face promisiuni pănă nu bate palma cu oamenii care îl cunosc, în respectă şi îl consideră cel mai credibil mijloc de informare în masă. Pentru că aceasta este viziunea lui.

Sunt Camelia Teodosiu şi, la finalul acestei ediţii, transmit, cu multă bucurie: La mulţi ani RADIO ROMÂNIA!

Radio Iași: Cercetare și inovare la Universitatea Al.I.Cuza Iași

0

Cercetători de la Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași au găsit soluții inovative și ecologice privind combaterea poluăriii apelor uzate.

O echipa de specialiști de la Departamentul de Cercetare Interdisciplinară – domeniul Stiințele Mediului, echipă   coordonată de Mariana Neamțu, a sintetizat în laborator o serie de materiale, atât de mici, încât nu pot fi văzute nici cu un microscop obișnuit.  Introduse în apele uzate, microparticulele descompun complet substanțele dăunătoare ce rezistă la tratamentele convenționale.

Rezultatele cercetătorilor ieșeni  sunt rodul unui studiu pe  parcursul a cinci ani, studiu care ar putea avea impact la nivel internațional.

Testările au fost făcute pe Bisfenol A sau BPA – o substanță periculoasă pentru sănătate care ce găsește în produsele din plastic..

„Bisfenolul A este unul dintre inamicii cei mai de temut ai sănătății publice și extrem de greu de înlăturat din ape. De cațiva ani, căutăm soluții mai ieftine, mai ecologice și mai usor de produs decât procedeele actuale.

Cercetarea se concentreaza pe catalizatori care să faciliteze reacții de generare a speciilor reactive ale oxigenului, să fie prietenoși cu mediul, ușor de recuperat și chiar reutilizabili.”- spune Mariana Neamțu, coordonatorul grupului de cercetatori.

În realizarea acestor demersuri științifice echipa de cercetatori a colaborat cu specialiști de la Universitatea Humboldt din Berlin și Bundesanstalt fur Materialforschung und prufung, precum și de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr.T.Popa”’ sau Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică Tehnică din Iași.

În ultimii ani, cercetatorii de la Departmentul de Studii Interdisciplinare – Stiintele Mediului au gândit  și au testat soluții pentru coloranți folosiți în industria textilă și filtrele UV din cremele de protecție solară sau alte produse cosmetice.

Detalii despre importanța rezultatelor științifice, dar și despre provocările din acest domeniu, aflați de la coordonatorul proiectului Mariana Neamțu și de la Claudia Nadejde, membu al echipei, într-o nouă ediție a emisiunii „România de nota 10”, propusă pe Radio Iași.

Ediţie realizată de Natalia Maxim