Radio Iași: Spectacol cromatic la Grădina Botanică din Iași

0

Invitata ediţiei de astăzi, a emisiunii „România de nota 10”, este Camelia Ifrim, biolog și secretar stiințific la Grădina Botanică „Anastasie Fătu” din Iași.

Din anul 1997  își desfășoară activitatea la această instituție, care i-a adus numeroase satisfacții, atât prin rezultatele de cercetare științifică, precum și prin implicarea în diverse proiecte.

Este absolventă a Facultății de Biologie de la Universitatea „Al.I.Cuza” din Iași și a studiilor doctorale cu teza „Cercetări morfo-anatomice și fiziologice asupra organelor vegetative de la unele plante decorative ierbacee”.

Încă de la începutul carierei s-a implicat activ în organizarea și coordonarea a peste 30 de expoziții de azalee și camelii, precum și de crizanteme, cunoscute nu doar publicului ieșean, cât și celui din toată țara.

Pentru Camelia Ifrim , Grădina Botanică reprezintă un loc de suflet:  „Aici facem și știință, dar găsim și lucruri sensibile. Ficare zi ne aduce multe noutăti, dar și provocări”.

Înfiinţată în urmă cu mai bine de 160 de ani de medicul și naturalistul Anastasie Fătu, Grădina Botanică  este unică prin numărul de specii de plante,  dar și prin modul în care este amenajată.

Un sector apreciat și vizitat  pe tot parcursul anului este Complexul de Sere, care adapostește colecții impresionante și diverse curiozități ale naturii.  Altă atracție a Grădinii este Rosariumul sau Parcul Rozelor, în care sunt cultivate cele peste 800 de varietăți de trandafiri horticoli.

Decorul acestui spațiu este atractiv și încântă vizitatorii în orice anotimp:

Primăvara, Grădina Botanică este colorată. Toată lumea vine să admire magnolia din faţa clădirii, dar si lalelele, narcisele, brândușele.

Toamna, când arţarii încep să-și schimbe culoarea, au tot felul de nuanţe de galben, de arămiu, de grena….

Iarna, când este viscol și fulgii zboară printre coniferele încă verzi, Grădina este de o frumusețe extraordinară. Am încercat într-o iarnă să surprind cu aparatul de fotografiat această imagine, dar nu am reușit, pentru că era de un farmec aparate și trebuie văzut acolo. Nu ştiu să aleg. Grădina este frumoasă în orice anotimp” – ne mărturisește Camelia Ifrim.

Grădina Botanică are parteneriate de colaborare cu peste 400 de instituții din America, Africa, Asia și Europa. Recent, s-au restabilit relațiile cu câteva Grădini Botanice din Australia, iar printr-un program realizat cu o instituție similară din Chișinău s-a încercat readucerea la viață a unei arte vechi – arta topiară – tehnica de a modela, decupa şi tăia arbori şi arbuşti vii, dându-le forme ornamentale.

Spațiul Grădinii Botanice este unul aparte – aici se fac plimbări relaxante, ședinte foto, prezentări de modă, iar acum doi ani actorii Ateneului Național din Iași au prezentat premiera Spectacolului de Teatru pentru copii  „Alice in Țara Minunilor”.

Dacă veniți la Grădina Botanică, încercați să plecați mai bogați în informații și cu imaginea unei plante, încercaţi să citiți etichetele pe care le-am risipit peste tot.

Vă putem oferi și informații sub formă de ghidaj. Deci, folosiți Grădina Botanică și încercati să profitați de faptul că Iașul are un asemenea loc deosebit” – este îndemnul Cameliei Ifrim care este convisă că „Natura ne face mai buni și mai întelegători, dacă avem timp să o admirăm.”

Radio Tîrgu Mureş: Dorim să #facem inconfortabilul, confortabil

0

#Facem – Zeci de proiecte inovatoare create de tineri pentru tineri

#Facem este organizația fondată de câțiva tineri ambițioși din Tg-Mureș, puși pe treabă zilnic pentru a dezvolta proiecte inovatoare pentru comunitatea tinerilor mureșeni.
Raul Mărginean este student în anul I, la Facultatea de Comunicare și publicitate din cadrul Universității de Arte din Tg-Mureș și este unul din principalii fondatori ai organizației, precum și inițiator al proiectelor care vin să promoveze și să susțină valorile locale. Verde-n față, Zacusca de Artă, Pont-On și OZI sunt evenimentele care îi unesc pe tinerii mureșeni pentru a-și împărtăși talentul, ideile și pentru a se dezvolta în scopul formării unei societăți mai productive. Raul iubește dansul și este în permanentă căutare de oameni frumoși.

Radu Ciurca este elev în clasa a X-a și studiază Științele sociale la Colegiul Național Papiu Ilarian din Tg-Mureș. De când a descoperit voluntariatul, Radu este pus pe fapte mari și își dorește ca ideile pe care le pune în practică, să aducă, pe lângă responsabilizare și implicare în rândul mureșenilor, și un zâmbet pe fețele acestora. Radu este membru al echipei #Facem, și inițiatorul proiectelor The Sticker Laptop și Zero Terestru.

În urmă cu un an, trei prieteni ambițioși din Tg-Mureș au înființat organizația non-guvernamentală #Facem, sub sigla căreia aveau să se desfășoare proiecte adresate ramurii sportive și culturii. Daniel Micliuc, lider #Facem, ne vorbea atunci, cu mult entuziasm, despre proiecte precum Verde-n faţă sau Zacusca de Artă.                              

Astăzi, acestor evenimente care au înflorit și contiună cu noi ediții, li s-au alăturat și alte idei care au prins contur și care doresc să devină proiecte cu mare impact pentru comunitatea locală. Responsabil pentru acestea și principal “cap al răutăților” este Raul Mărginean, fondator al organizației #Facem, care împreună cu câțiva oameni frumoși, printre care și Radu Ciurca, Daniel Micliuc și Horia Grigoraș, pun bazele noilor proiecte: Zero Terestru, Pont-On, OZI și The Sticker Laptop.

Caracterizată de valori precum originalitate  și, nu în ultimul rând, prietenie, organizația #Facem a dezvoltat trei filiale și are ca scop crearea unei comunități de tineri proactivi și ambițioși în organizarea proiectelor de natură socială, culturală și de educație non-formală, am aflat de la Raul Mărginean.

Gândirea este singura care ne motivează să mergem mai departe”, ne spune Raul, care se află în permanentă căutare de oameni frumoși.

Radu Ciurca are doar 16 ani, dar știe de pe acum că își dorește să devină un antreprenor de succes, iar pentru a-și pune în practică ideile, are nevoie de un laptop performant. Nu și-l permite, dar s-a gândit că dacă ar apela la câteva companii, branduri cunoscute din Tg-Mureș, pentru a-l ajuta cu sponsorizarea și el îi va sprijini cu promovarea în rândul comunității de tineri, acordându-le, simbolic, un sticker, pe laptopul său.

Radu este membru al organizației #Facem, iubește acțiunile de voluntariat și își dorește ca The Sticker Laptop, să fie o platformă de lansare a sa, ”a unui tânăr care vrea mult, într-o lume a puținului”. În acest scop, a creat și un site, www.thestickerlaptop.com, unde își va expune proiectele sale.

Un alt proiect ingenios, Zacusca de Artă este un eveniment care îmbină artele, dar și talentul artiștilor locali. Participanții și spectatorii se înfruptă din zacuscă de legume, dar pot savura mai cu poftă Zacuscă de Arte.

Evenimentul organizat de tinerii ambițioși, membri ai organizației #Facem, a reușit să strângă la ultima întâlnire, 300 de ”zacuscari” fericiți. A treia ediție Zacusca de Artă se va desfășura anul acesta, în luna mai, în Cetatea Medievală din Tg-Mureș. Raul Mărginean îi invită pe toți tinerii talentați să își ”respire arta”.

Verde-n Față este un alt proiect îndrăzneț al tinerilor din organizația #Facem, care dorește să îi aducă pe participanți mai aproape de natură prin activităti de dezvoltare personală și sesiuni muzicale acustice.  Într-o lume în care stresul este o piedică în atingerea de noi obiective și sarcini, Verde-n Față își dorește să îi învețe, în special pe cei mai tineri, să redevină una cu natura, să se redescopere pe ei îșiși.

Organizația #Facem va da naștere curând unui nou proiect numit Zero Terestru, prin care tinerii doresc conștientizarea importanței schimbării ecologice. Tinerii voluntari au creat acest proiect pentru mari schimbări pozitive pentru planetă, conștienți de punctul în care vom ajunge dacă nu se vor face acum mici schimbări în obiceiuri.

Proiectul se va desfășura în forma a unor diferite campanii, fiecare împărțind același scop, un oraș mai curat și mai sănătos. Un alt scop al proiectului ar fi reducerea utilizării paharelor to-go, prin colaborarea cu o cafenea renumită din oraș.

”Oamenii pot fi educați în acest sens, dacă nu îi ataci”, ne-a mărturisit Radu Ciurca, cel care a avut ideea înființării acțiunii ecologice Zero Terestru.

Continuăm să desoperim ideile captivante ale tinerilor mureșeni, care se vor concretiza curând, într-un nou proiect, numit Pont-On. Acesta este dedicat în special membrilor organizației #Facem, oferindu-le tinerilor posibilitatea de a se dezvolta din punct de vedere personal, printr-un program de self-management și de îmbunătățire a abilităților de manageri de proiect. La sfârșitul proiectului Pont-On, participanții vor avea ocazia să împărtășească modul în care informațiile obținute îi ajută să își îndeplinească ceea ce și-au propus, sau să își organizeze propriul eveniment. În procesul de clădire a carierei și a vieții personale, beneficile voluntariatului sunt imense, ne asigură Raul Mărginean și Radu Ciurca.                        

OZI (Obiect Zburător Identificat), o altă idee constructivă, reprezintă totalitatea aptitudinilor pe care tinerii curajoși, membrii #Facem, își propun să le identifice și să le exploreze împreună cu participanții, care vor petrece câte “o zi” cu mentorii. Tinerii doresc abordarea unor subiecte tabu precum tatajuele sau comunitățile LGBT.

I-ați cunoscut astăzi pe Raul Mărginean și pe Radu Ciurca, membri ai organizației #Facem, inițiatorii a zeci de proiecte amibițioase care își doresc să îi scoată pe tineri din zona de confort. Împreună cu o echipă de oameni frumoși, cei doi își concretizează ideile în proiecte inovatoare și muncesc zilnic pentru a crea o comunitate în care tinerii creează pentru viitor.

”Dorim să #facem inconfortabilul, confortabil”, ar fi una din lozincile tinerilor.

Realizator: Veronica Ilie

https://www.facebook.com/FacemTGM/videos/165637437439377/

https://www.facebook.com/FacemTGM/videos/165717904097997/

Radio Bucureşti FM: De Data Asta Votez

0

Vă invităm la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care aducem în atenţia dumneavoastră  implicarea tinerilor în Campania ”De Data Asta Votez” .

Această platformă, parte a unei strategii ample de comunicare, a fost lansată de Parlamentul European în 24 de limbi, pentru a susține mai mult de 150.000 de voluntari care s-au înregistrat şi se implică să convingă oamenii să voteze la alegerile care vor fi organizate în ţările membre ale Uniunii Europene, în perioada 23 – 26 mai 2016.

Birourile de Legătură ale Parlamentului European din toate statele membre joacă rolul de „centre de informații” adaptate cerințelor la nivel naţional.

Acestea susțin dezbaterile publice prin oferirea de platforme locale, instrumente online ușor de utilizat, seminare și materiale informative.

Dedataastavotez.eu este o comunitate non-partizană, dedicată conștientizării rolului fiecăruia dintre cetăţenii europeni, într-un sistem democratic care poate proiecta o lume mai bună.

Acesta este subiectul acestei ediţii în care avem invitaţi tineri care au ales să se implice fiind conștienți de faptul că rezultatul alegerilor europene contează pentru ei și pentru viitorul Europei.

„De data asta, votez!” este acțiunea de comunicare instituțională, nepartizană a Parlamentului European, independentă de orice partid politic și ideologie. Obiectivul acțiunii de comunicare este de a promova angajamentul democratic în alegerile europene.

Tinerii noştri invitaţi, pe care i-am întâlnit la unul din evenimentele organizate de ei şi găzduite de Biroul de legătură a Parlamentului European în România, sunt Sebastian Bercheşan, Maria Francesca Cristea, Georgiana Nuţu şi Dumitru Opriţoiu.

Participanții în campania de promovare #dedataastavotez folosesc mass media, rețelele sociale și organizează evenimente pentru a transmite mesajele despre democrația europeană. Aduc oameni împreună, discută pe teme care contează pentru ei, se implică pentru că le pasă, dincolo de interese personale meschine.

În plus, tinerii noştrii invitaţi, alături de alţi tineri din întreaga Europă transmit mesajele lor către cetățeni, dar în special către colegii lor de generație, întrucât ei au avut puterea să recunoască faptul că la alegerile precedente, au fost catalogaţi drept categoria de populație cu cea mai scăzută partipare la vot.

Ei simt nevoia unor lideri puternici, chiar informali, a căror viziune presupune adevăr, integritate, verticalitate, standarde sociale ridicate, recunoaşterea valorilor… cuvinte considerate prea mari pentru unii şi nesemnificative pentru alţii. Dar care pentru ei contează, mai ales că au calităţile unor lideri, iar primul exerciţiu de creşterea a încrederii în sine a fost participarea la această emisiune.

Una dintre premisele importante ale acestei strategii ample de comunicare, a PE, este că liderii politici trebuie să pună pe primul loc dialogul cu cetățenii și să aibă consultări reale cu aceștia, pe toată perioada exercitării mandatelor lor.

Consolidarea conceptului de cetățenie participativă prin utilizarea inteligentă a mijloacelor digitale este unul dintre rezultatele scontate ale campaniei pentru Alegerile Europene din luna mai a acestui an.

Fiecare cetățean poate deveni un promotor activ al alegerilor, dacă ştie să se informeze, să identifice şi să contracareze ştirile false, pentru că de multe ori, zicala “iadul este pavat cu intenţii bune”, s-a dovedit a fi adevărată.

Fii informat, implicat, adevărat pentru că schimbarea începe de la noi înşine.

“Pentru a genera într-adevăr o schimbare trebuie să investim în viitor (…). Noi suntem viitorul. (…) Liderii Europei de astăzi şi a Europei de mâine ar trebui  să fie, în mare parte, din noua generaţie.“ (Sebastian)”

“A fi lider înseamnă a fi implicat şi conectat la realitatea locală, din care faci parte. Nu poţi fi lider având imaginea din cărţi sau doar citind de pe Internet din diverse articole, ci la faţa locului să fii tot timpul şi să iei pulsul acţiunii. Intrând în contact cu cei care te ascultă, cu cei care te consideră lider, aşa poţi obţine acest statut.“  (Georgiana)

“Trebuie să înbţelegem că trăim, de fapt, o revoluţie a informaţiei. Pănă acum, omenirea nu s-a confruntat cu mediile în care se transmite acum informaţia în social media şi pe Internet. Aceste medii potenţează foarte mult dezinformarea. (…) Pentru mine, Uniunea Europeană reprezintă un destin cetăţenesc, un detain politic. Nu văd un viitor. Pentru mine ca cetăţean, dar şi pentru întreaga societate românească şi europeană, în afara Uniunii Europene.” (Dumitru)

„Trebuie să le transmitem tinerilor că o informaţie trebuie verificată din trei, patru, cinci locuri chiar. Şi că trebuie o informare constantă. (…) Tinerii sunt receptivi, creativi. Dacă le dăm idei şi îi ajutăm să-şi pună în practică iniţiativele, cu siguranţă vom reuşi mult mai bine să ajungem în mai multe locuri şi să atingem mai multe categorii de public. (…) În final, un lider trebuie să fie, în primul rând, autentic.” (Maria Francesca).

Radio România Oltenia Craiova: Mașinile viitorului

0

Studenții Facultății de Automatică, Calculatoare și Electronică din cadrul Universității din Craiova concep „mașinile viitorului”

În fiecare an, în Germania, la Nürnberg, se desfășoară concursul MCU Rally Car,  etapa europeană, competiție organizată de firma Renesas în cadrul Embedded World.  Și, în fiecare an, studenții Facultății de Automatică, Calculatoare și Electronică din cadrul Universității din Craiova câștigă medalii cu „mașinile viitorului” pe care le prezintă.

Studenți de nota 10, profesori de nota 10 și colega noastră Andrada Cojocaru s-au „jucat” un pic prin Radio Oltenia cu un robot-mașină medaliat cu argint. Echipa „Fastech”, clasată pe locul doi, este formată din mentorul Ionuț Resceanu (Departamentul Mecatronică și Robotică) și studenții Radu-Victor Cârlig (Master ICC), Dragoş Andrei Cârciumariu (Automatică și Informatică Aplicată, anul IV) și Alexandra Băcanu (Automatică și Informatică Aplicată, anul III).

Cu Ionuț Resceanu și Dragoș Cârciumariu facem cunoștință și noi la România de nota 10, într-o ediție care ne poartă în lumea mașinilor și roboților desprinși, parcă, din viitor. „Competiția a fost organizată în cadrul unui eveniment major la nivel european, care a  reunit producători de top de hard și sisteme integrate. Se trimite un kit al unui robot mobil, undeva în perioada verii, acest robot trebuie asamblat de echipa de studenți înscrisă în concurs, poate fi îmbunătățit la nivel hardware, în funcție de ideile noastre și de testările pe care reușim să le facem”, explică Ionuț Resceanu.

După primirea kitului a început aventura, fără un buget comparabil cu al celorlalte echipe, din țări precum Germania, Franța sau Marea Britanie, și, cel mai important, fără o pistă corespunzătoare pe care să poată testa, real, mașina- robot, care a fost finalizată cu doar două zile înainte de concurs.

Ce urmează?

Oarecum logic… Dragoș lucrează acum la o dronă, după cum a aflat Andrada Cojocaru, de la Radio România Oltenia-Craiova:

 

 

Radio Bucureşti FM: Laserul de 10

0

10 Petawatts = 10% din Puterea Soarelui = Nota 10

Vă invităm la o ediţie specială a emisiunii România de nota 10, realizată la Institutul de Fizică şi Inginerie Nucleară Horia Hulubei de la Măgurele, unde a fost testat cel mai puternic laser din  lume.

Proiectul celui mai puternic laser din  lume se încadrează în graficul propus pentru testări, astfel încât în luna martie a acestui an suntem martorii unei noi reuşite – obiectivul de realizare şi experimentare a fasciculului laser de 10 Petawaţi a fost atins.

Pentru a înţelege ce înseamnă acest pas important pentru platforma ELI – Infrastructura Luminii Extreme i-am invitat în emisiune pe  Academicianul Nicolae Victor Zamfir – Director general al Institutului de Fizică şi Inginerie Nucleară Horia Hulubei, dr. Călin Alexandru Ur  – Director tehnic şi Dan Ghiţă Gabriel coordonatorul diviziei tehnice.

A zecea parte din puterea Soarelui pe Pământ concentrată într-o rază de lumină, la Măgurele

Pentru a înţelege mai bine puterea acestui laser, testat cu succes în cadrul proiectului ELI-NP,  Academicianul Nicolae Victor Zamfir – Director general al Institutului de Fizică şi Inginerie Nucleară Horia Hulubei, a explicat că “10 Petawaţi reprezintă a zecea parte  din puterea Soarelui pe Pământ concentrată într-o rază de lumină“.

Acest  proiect extrem de ambiţios, care situează România pe harta ţărilor unde se face cercetare fundamentală, deschide orizonturi inedite pentru domeniile interesate de facilitatea cu laser de foarte mare putere.

În acestă ediţie a emisiunii noastre vom afla cum vor revoluţiona cercetările şi experimentele de aici, domeniul fizicii fundamentale, fizicii nucleare, astrofizicii ştiinţele vieţii..

Laserul de la Măgurele – ELI-NP (Extreme Light Infrastructure-Nuclear Physics) ca centrul de cercetări a Infrastructurii Luminii Extreme în domeniul fizicii nucleare este unul dintre cei trei piloni ai proiectului european ELI, care va deveni cea mai avansată structură pe plan mondial destinată studiilor legate de radiaţia fotonică cu caracteristici extreme. Celelalate două centre – ELI-Beamlines şi ELI-ALPS – vor fi construite la Praga (Cehia) şi, respectiv, Szeged (Ungaria).

Componenta ELI-NP se va baza pe două echipamente mari de cercetare, un sistem laser care va genera două fascicule de 10PW şi un sistem de fascicul gama care va produce radiaţie gama puternic colimată, de mare intensitate şi cu energie reglabilă.

De asemena, invitaţii emisiunii explică şi care este legătura dintre cele două lasere de mare putere şi sistemul de radiţie gamma

Proiectul „Laserul de la Măgurele” are o mare flexibilitate în acoperirea diverselor domenii interdisciplinare, ca o consecinţă a posibilităţii de a utiliza simultan în cadrul experimentelor mai multe tipuri de radiaţii, produse de echipamente care vor fi unice în momentul intrării în funcţiune.

Despre cum vor putea fi amortizate costurile de exploatare ale laserului de la Măgurele, aflăm de la dr.Dan Ghiţă Gabriel coordonatorul diviziei tehnice.

Laserul echipei ELI-NP din România este cel mai puternic din lume

Utilizarea fasciculelor laser de foarte mare intensitate şi a fasciculelor gama foarte strălucitoare, intense, va conduce la progrese majore în domeniul fizicii nucleare şi domeniile conexe:

 1. Investigarea interacţiunilor laser-materie de mare putere utilizând metodele fizicii nucleare în vederea studierii posibilităţilor de obţinere a unor fascicule de protoni şi ioni grei de înaltă calitate accelerate cu ajutorul laserilor.
  2. Intensitatea extrem de mare a fasciculului laser va permite studiul fenomenelor fizice fundamentale anticipate prin teorie, precum birefrigeranta vidului şi crearea perechilor în campuri electrice intense.
  3. Investigarea structurii nucleare şi a secţiunilor transversale de interes pentru astrofizica utilizand reactiile fotonucleare.
  4. Noi metode de identificare şi caracterizare de la distanta a materialelor nucleare vor fi investigate cu aplicaţii pentru securitatea naţionala (scanarea automata de la distanţă a containerelor de transport) şi managementul materialelor nucleare.
  5. Noi moduri de producere mai eficientă a radioizotopilor utilizati în prezent în medicină şi producerea celor noi propuşi.
  6. Utilizarea simultană a fasciculelor laser şi gama de mare intensitate va permite studii de fizică fundamentală precum producerea perechilor in vid.

Această investiție realizată din fonduri europene, va oferi oportunitatea multor cercetători, din întreaga lume, să utilizeze lumina extremă, pentru a descoperi noi teorii și aplicații.

Realizator: Camelia Teodosiu

Radio Cluj: Audiență Generală cu cea mai vizibilă trupă de teatru de amatori din Cluj-Napoca

0

Proiectul Audiență Generală este unul unic în județul Cluj. Este vorba despre cea mai vizibilă trupă de teatru de amatori din Cluj-Napoca. Actorii sunt elevi, iar trupa de teatru este o încercare reușită de a trezi dragul pentru liteatură și artă teatrală, a unui profesor de limba și literatura română.

Trupa de teatru de amatori, cu același nume, Audiență Generală, dar cu o altă componență, a luat ființă în 2008. Doi ani mai târziu membrii trupei aduceau în România primul lor titlu interanțional câștigat la Festivalul de Film de la San Remo din 2010.

Acum, actuala componență este formată din 13 elevi de la Colegiul Tehnic Napoca, o școală cu pretenții modeste din Cluj, dar cu rezultate foarte bune și la activitățile extrașcolare. Cei 13 au jucat prima lor piesă denumită Eminescu Cugetări din azil- Operă Rock, chiar în ziua nașterii marelui poet national, 15 ianuarie. Cu această piesă, care le-a ieșit foarte bine, Audiență Generală Cluj va participa la festivaluri pe toată durata anului 2019.     

A fost o plăcere să aflu de la tinerii actori ce anume i-a determinat să se lipească și să se atașeze de ideea unei trupe de tearu de amatori. De asemenea, am avut nevoie de dovada că sunt bine pregătiți și dedicați, așa că le-am urmărit evoluția pe scenă.

Mihaela Beșleagă este venită la Cluj, la studii, din Republica Moldova. A găsit aici o formă frumoasă de predare, ceva la care nu se aștepta, iar Vasile Șimon, elev în clasa a X-a, a mai cochetat cu ideea de teatru, însă acum și pentru el e ceva serios.

Teatrul, pentru adolescenți este o foarte bună formă de exprimare, la acestă vârstă. Ei se pot revolta, pot crea conflicte și pot să fie sensibili fără a risca nimic, trăind doar pe tip scurt, în pielea personajelor pe care  le joacă. Audiență Generală este cea mai vizibilă trupă de teatru de amatori din Cluj-Napoca. Membrii trupei sunt 13 elevi de la Colegiul Tehnic Napoca. Lea Vălean și Sonia Pușcaș sunt și ele parte din această frumoasă familie.

Ideea trupei de teatru Audiență Generală din Cluj-Napoca, cea mai vizibilă și activă trupă de amatori, a pornit de la profesorul de limba și literatura română, Adrian Mureșan.

Trupa de teatru Audiență Generală de la Colegiul Tehnic Napoca din Cluj numără 13 membri de clasele a IX-a, a X-a și a XII-a care își doresc să se simtă ca-ntr-o familie în care sunt acceptați indiferent de dimensiunea talentului cu care au fost înzestrați, defectele care îi caracterizează și micile drame adolescentine.

Familia Audiență Generală este una deschisă și plină de trăiri frumoase.

O ediţie realizată de Adriana Nechita

Radio Reșița: Oana Borza Glava, între succesul ca antreprenor și misiunea de a sădi în sufletul copilului dragostea pentru natură

0

La România de nota 10, în această săptămână, facem cunoștință cu Oana Borza-Glava, o altă tânără din Reșița, antrepenor de succes și  mamă a unei fetițe de 9 ani. Oana este un adevărat exemplu, are propria afacere, deține o sală de fitness. Își împarte timpul între creșterea copilului, afacere și ”lucrurile dragi sufletului”. Are 38 de ani și se bucură de o lume de vis, datorită mișcării în aer liber, sub orice formă: la pas, pe schiuri, bicicletă, înot etc. Trasee de dificultate medie și mare, dar care oferă posibilitatea descoperirii unor locuri magnifice. Panorama de la 2000 m, în Țarcu, baie în diverse lacuri montane, picnic pe malul râurilor, noroi pe echipament pe teren accidentat, solicitare fizică la pedalat pe diverse trasee greu accesibile, cupe și medalii pentru multiplele performanțe.

De mică, tatăl ei, Alexandru Borza, i-a insuflat pasiunea pentru munte, bicicletă şi timp liber petrecut în natură. La rândul ei, petrece cel mai prețios timp cu familia, deseori în mijlocul naturii, indiferent de anotimp.

După studii, după ce s-a făcut inginer chimist de industrie alimentară, nu a stat pe gânduri, a ales fără șovăială Reșița. Este mulțumită de alegerea făcută. Și-a început activitatea profesională într-o fabrică locală de paste făinoase, făcând echipă cu oameni care mai apoi, în bună parte, i-au devenit prieteni. Acum patru ani a schimbat direcția profesională, este antreprenor. Împreună cu tatăl ei organizează activitatea unei săli de fitness. Iar alături de soțul ei a creat conceptul unei cafenele-bistro, situată în centrul orașului, local ce are ca tematică Reșița veche. Timpul liber îl petrece în cea mai mare parte făcând mișcare atât în aer liber cât și în interior, este modul Oanei de a se relaxa și de a-și încărca bateriile. Are multe multe hobby-uri, toate legate de mișcare, de sport. Iarna face schi alpin și schi de fond iar în celelalte anotimpuri: ciclism, alergare și drumeție montană, înot în lacurile din apropiere. Știe să profite din plin de potențialul natural și de facilitățile pe care le oferă orașul ei natal-Reșița și împrejurimile lui.

Zi de zi este alături de Mara, fetița ei căreia încearcă să-i transmită respectul față de natură, dragostea de mișcare. Oana este voluntar serios, se oferă să facă parte din echipele care organizează evenimente sportive în comunitatea din care face parte. Așa că ne întâlnim cu Oana la concursuri de alergare montană, de mountain biking, de promovare a bicicletei, la taberele de ski pentru copii și tineri organizate de Asociația Prietenii Munților. Pune energie și resurse la bătaie, este eficace când se implică. Nu suportă să-i audă pe cei care se complac, care atunci când ceva nu le este pe plac spun „nu se poate” sau „asta este” și nu fac nimic să schimbe. Oana spune că atunci când „va fi mare” vrea să-și păstreze sufletul tânăr, puterea de muncă, optimismul, încrederea și dorința de „a face”. Pentru ea, Reșița este orașul ei natal, orașul de suflet. Consideră că Reșița cu toate locurile din vecinătate, îi oferă ei și familiei, prietenilor ei, o viață de calitate net superioară oricărei metropole. Are încredere în transformarea Reșiței și atât cât va putea va pune umărul să ajute la schimbare.

Este implicată într-o afacere de succes prin care ajută la menținerea stării de sănătate a multor reșițeni. De asemenea a luat parte la diferite proiecte naționale. A fost voluntar în proiectul Tandem BikeFlandm, unde sunt și vor fi angrenați peste 300 de elevi cu deficiențe de vedere cu vârste cuprinse între 14 și 19 ani, din școlile și liceele speciale din România. Oana s-a oferit să petreacă această perioadă alături de o adolescentă nevăzătoare din Timișoara. Au pedalat împreună, s-au relaxat și, mai ales, s-au împrietenit.

Sportul unește, acest lucru este cert, el înseamnă sănătate. Trebuie să facem mișcare, dar să fim atenți și la ceea ce mâncăm, spune Oana Borza Glava. Această mămică de nota 10, își dorește ca românii să fie mai optimiști, să facă mai multă mișcare și să fie ”omenoși cu oamenii”.

Realizatori: Anca Bălălău şi Cristina Corocan

Text: Cristina Corocan

Radio Constanța: ”Iubim și protejăm primăvara din Munții Măcinului”

0

În ediția din această săptămână a emisiunii ”România de nota 10”, vă aducem un strop de primăvară din parcul natural Munții Măcinului, cei mai vechi munți din țară, aflați în județul Tulcea.

Mergem în această arie protejată, de o frumusețe rar întâlnită și poate surprinzătoare pentru mulți călători iar ghid primitor ne este directorul parcului natural protejat, Viorel Roșca. Ne vom face o imagine asupra tabloului floristic pe care îl putem admira în această perioadă dar pe care avem datoria morală de a-l proteja.
În Munții Măcinului există în prezent 1900 de specii de plante, ceea ce reprezintă 50 la sută din flora României, un lucru poate mai puțin știut dar pe care merită să îl aflăm. Directorul parcului, Viorel Roșca spune că încearcă permanent să promoveze și un mesaj de educație și de iubire față de natură, absolut necesar pentru un mediu pe care îl dorim curat, nealterat și prietenos.

Primăvara în Munții Măcinului din Dobrogea este încântătoare iar dacă ajungeți pe cărările de acolo vă veți convinge de acest fapt. Aici creşte specia de ghiocel dobrogean (Galanthus plicatus), cu formă deosebită, în pădurea Babadag fiindcea mai mare rezervaţie de ghiocei din România, ce este inclusă în situl Natura 2000. De-a lungul numeroaselor trasee pe care le putem parcurge în această zonă- pe jos, cu bicicleta sau chiar ecvestru, putem admira foarte multe specii de plante protejate, pe care nu le găsim în altă părți ale țării.

Pledăm pentru un turism responsabil, care să nu distrugă mediul. Și pentru asta e nevoie de educație, niciodată nu este prea mult atunci când vine vorba de mesaje prin care să promovăm grija față de natură, și față de speciile protejate, pe cale de dispariție. Dacă vă plimbați în zona Munților Măcinului sau în orice altă arie naturală protejată, bucurați-vă privirea, fotografiați, împărțiți imaginile cu cei dragi și, mai presus de toate, protejați speciile atât de fragile. O brândușă sau un ghiocel într-un album foto valorează mai mult decât câteva ore într-o glastră. Așa este mai etic și mai responsabil.

Redactor – Magda Chirana

Radio Bucureşti FM: Proiecte şi speranţe pe „aripi de înger”

0

De această dată, venim în atenţia dumneavoastră cu speranţa pe care Fundaţia Romanian Angel Appeal o aduce prin realizările extrem de apreciate şi de necontestat.

Fundaţia Romanian Angel Appeal a implementat și susținut peste 100 de proiecte în domeniul HIV/SIDA și tuberculozei,  a sprijinit 35 de ONG-uri și instituții partenere. A înființat 16 secții de zi pentru îngrijirea multidisciplinară a copiilor și adulților cu HIV/SIDA, a furnizat tratamentul complet pentru 1300 de pacienți cu tuberculoză multidrog rezistentă, a coagulat și format patru echipe de asistență medico-psiho-socială pentru copiii și adulții afectați de tuberculoză.

De asemenea, a desfășurat importante campanii și proiecte legislative privind drepturile pacienților. Începând din 2007, Fundația Romanian Angel Appeal susține proiectele dedicate controlului tuberculozei, prin intermediul parteneriatelor naționale și locale, cu sprijinului Fondului Global de Luptă Împotriva SIDA, TB și malariei și a altor finanțatori.

Invitata noastră este Silvia Asandi – Director executiv al Fundației Romanian Angel Appeal care ne va vorbi despre finalizarea unuia dintre proiecte, inaugurarea unei secții destinată îngrijirii pacienților cu tuberculoză, la Spitalul de Pneumoftiziologie Leamna, Jud. Dolj.

Experienţa lor este de apreciat şi admirat, de aceea în spaţiul nostru radiofonic destinat României de nota 10 vom afla despre cum pot fi depăşite obstacole, mentalităţi, cum pot fi găsite soluţii, pentru a duce la bun sfârşit proiecte de anvergură.

Cum a luat naştere acest proiect –  o secție nouă destinată îngrijirii pacienților cu tuberculoză multidrog rezistentă

Tuberculoza multidrog rezistentă și extensiv-rezistentă la tratament (TB MDR/XDR) reprezintă formele grave de tuberculoză, care necesită cea mai lungă spitalizare și cel mai lung și costisitor tratament. În România anului 2016 se înregistrau peste 500 de cazuri noi de TB MDR/XDR și doar două centre în care pacienții erau diagnosticați, internați și tratați: unul la București, în cadrul Institutului „Marius Nasta” și altul la Bisericani în județul Neamt. Exista deci, o nevoie majoră pentru înființarea unei noi secții MDR care să ofere condiții corespunzătoare de tratament și îngrijire a pacienților diagnosticați cu TB MDR/XDR cu risc major de non-aderență, abandon sau deces din cauza condițiilor socio-economice precare.

Autoritățile în domeniul sănătății au decis în 2016, ca noua secție MDR TB să fie înființată în cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie din comuna Leamna, județul Dolj, astfel că în luna martie 2016, reprezentanții Fundației Romanian Angel Appeal (RAA), împreună cu echipa de arhitecți Astrid Rottman și Bogdan Pop și cu Dl. Dr. Cristian George Popa, de la Institutul „Marius Nasta”, realizau prima vizită de lucru la Leamna. Au urmat elaborarea unui ante-proiect și aprobarea lui, selecția unei firme de arhitectură, urmată de toate etapele necesare transformării unei idei într-un proiect tehnic solid.

În august 2017, se organiza șantierul si demarau lucrările și astfel, după un an de muncă și perseverență, am reușit să transformăm fostele magazii din curtea Spitalului din Leamna, aflate într-o stare de degradare profundă, într-un pavilion nou, cochet, luminos, modern utilat și funcțional.

Deși în primii ani de activitate în România, Romanian Angel Appeal a reabilitat, renovat și echipat 20 de instituții de ocrotire a copiilor, între care și secții de spital, reconstruirea, renovarea și amenajarea unei construcții cu destinație medicală în zilele noastre, a reprezentat un proces cu numeroase etape și necunoscute. Am fost nevoiți să ne documentăm cu privire la arhitectura, rezistența și instalațiile unei clădiri cu destinație medicală, să citim legi și regulamente de securitate în construcții, să negociem soluții tehnice cu proiectanții și executanții, să consultăm specialiști din domenii conexe pentru a armoniza teoria cu practică în privința respectării normelor privind controlul infecțiilor, să reluam procedurile de achiziție a serviciilor de antrepriză din lipsa ofertelor serioase, să spunem stop unor firme care, la semnarea contractului sugerau renunțarea la clauze-cheie agreate anterior, să găsim acel diriginte de șantier care să mearga zilnic pe șantier și multe alte decizii și acțiuni pentru care nu am fost instruiți în profesiile noastre de bază.

Obstacolele pe care echipa Romanian Angel Appeal  le-a întâmpinat şi cum au depăşit cei implicaţi, aceste situaţii

Ceea ce a fost însă cel mai dificil de gestionat și depășit, au fost exact acele situații pentru care niciun efort personal sau de echipă nu te pregătește și nu te ajută suficient în găsirea de soluții: criza acută de muncitori calificați din domeniul construcțiilor cu care se confruntă România în prezent, temperaturile foarte scăzute din iarna trecută, în care am fost nevoiți să suspendăm lucrările, excesul de birocrație și nu în ultimul rând, lipsa de profesionalism a unor colaboratori. Toate acestea ca să putem evita eternul românesc “lăsați că merge și așa” și să forțăm încheierea lucrărilor la standardele de calitate practicate în proiectele noastre.

Ce urmează

Pacienții care vor fi tratați și îngrijiți aici au nevoie de suport social și psihologic, de programe de integrare socială și profesională. Acestea pentru că tuberculoza, de cele mai multe ori o boală perfect vindecabilă, poate afecta în mod ireversibil viețile oamenilor atunci când vorbim despre formele rezistente la tratament și când abordarea centrată pe pacient nu se regăsește în ecuația îngrijirilor. Este nevoie de conștientizarea și implicarea a mult mai multor actori și autorități locale, ONG-uri și reprezentanți ai mediului privat, pentru a răspunde provocărilor determinate de TB la nivelul comunității. De aceea, suntem deciși să continuăm și să implicăm alături de noi, cât mai mulți parteneri pentru o Românie fără tuberculoză!

Ce înseamnă pentru Silvia Asandi o Românie de nota 10

O Românie în care fiecare să îşi facă treaba în pătrăţica lui. Cred că cel mai important este să ne uităm întotdeauna în jurul nostru şi să ne uităm şi la cei mai vulnerabili decât noi pentru că, cel puţin pe mine şi echipa mea, acest lucru ne împlineşte foarte mult; să vedem că oferind o mână de ajutor astăzi putem schimba viaţa unor copii, unor tineri, unor personae adulte care acum sunt într-o situaţie de vulnerabilitate, de suferinţă, aflaţi la risc de excludere socială… Şi ne place să credem că ceea ce facem, pentru ei, poartă o părticică din sufletul echipei Fundaţiei Romanian Angel Appeal.”

Realizator: Camelia Teodosiu

Radio Iași: Scrierile tridimensionale semnate de sculptorul Sorin Purcaru ajung la Consiliul Europei

0

„Îmi place să observ realitatea obiectivă prin oglinda propriei subiectivități” – este crezul sculptorului ieșean Sorin Purcaru, un creator cunoscut pentru performanțele sale artistice în țară și peste hotare.

Are la activ peste 300 de expoziții personale și de grup, participări la simpozioane și tabere de creație, operele sale fiind prezentate publicului din Germania, Belgia, Ungaria, Elveția, Italia, Turcia, Republica Moldova.

În acest an, în perioada 4 februarie – 1 martie, Sorin Purcaru are un spațiu expozițional personal în sediul Consiliului Europei din Strasbourg, spațiu care a fost râvnit de artiști din toate țările Uniunii Europene.

Proiectul propus de artistul ieșean are titulatura „Scrieri tridimensionale” și a fost supus unui proces riguros de selecție, el concurând alături de alte sute de proiecte expoziționale din toate țările Uniunii Europene.

Astfel, în sediul Consiliului Europei din Strasbourg, la Galeria de Artă „Espace B”, sunt expuse sculpturi realizate in oțel inoxidabil și bronz, alături de lucrări de grafică,  create intr-o tehnică mixtă – creneluri, tuș și acuarelă pe hârtie. Lucrările sale sunt rezultatul a șase ani de explorări formale și experimentale de atelier.

„Povestea Scrierilor tridimensionale pleacă de la faptul că eu construiesc forme spațiale și orice sculptură e o scriitură, o materializare a unui gând sau vis, care devine formă și poate spune sau nu o poveste. Lucrarile mele mă reprezintă, sunt parte din gândurile și  trăirile mele. Îmi place să construiesc lumi, iar metalul mă ajută să-mi clarific gândurile. E o  materie care mi se potrivește și mă inspiră.”

Sorin Purcaru incită privitorul  prin personajele sale „Oameni –oglindă”, „Clopotăreasa”, „Zburătorii”, „Îngerul zburărtor”, „Icar”, „Centauri”, „Instalatorii” sau „Paznici ai ușilor”,  despre care spune că nu știe cum au apărut și de ce.

„Personajele acestea le am in mine. Este un fel de-al meu de a simți forma și de a interacționa cu realitatea obiectivă. Fiecare vede intr-o lucrare ceea ce  are in interiorul său. Am avut o serie de sculpturi care in mod intenționat erau lăsate în calea publicului, nu numai pentru a fi atinse, ci și ca să poate interveni asupra lor. De exemplu, un personaj numit Clopotăreasa avea o serie de clopote, care puteau fi acționate și produceau sunete. Unele dintre lucrări îşi schimbă patina în funcție de cum este ziua – mai luminoasă sau mai noroasă”- povestește Sorin Purcaru.

Talentul său artistic a fost recompensat prin numeroase distincții, cum ar fi: Premiul pentru sculptură la Salonul anual al filialei U.A.P. Artis Iași, Premiul Ministerului Culturii și Turismului din Republica Molodva, la Saloanele Moldovei. Medalia Teiul de Argint, Ipotești, Bursa Uniunii Artiștilor Plastici pentru Sculptură, Premiul I pentru tineret al Salonului U.A.P. Artis Iași etc.

Este apreciat de critica de specialitate ca unul dintre cei mai activi, dinamici și creativi artiști din România. „Sorin Purcaru s-a remarcat prin consecvenţa și consistența proiectelor artistice, proiecte care propun lecturarea artei sculpturale dintr-o perspectivă contemporană, cu accent pe inovație, abordând schimbările și deschiderile impuse de globalizare și de comunicarea inter-culturală intr-o cheie aparte” – spune criticul de artă Maria Bilașevschi.

Absolvent al Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași, secția Sculptură, Sorin Purcaru a continuat cu un masterat în arte plastice, iar în 2012 a obținut Doctoratul in arte plastice și decorative. Actualmente este conferențiar la Facultatea de Arte Vizuale și Design, secția Sculptură,  din cadrul Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași.

Realizator: Natalia Maxim