Radio Reșița: Dragostea face diferența

0

Un Preot, Mihai Ciucur, în frumoasa sa comunitate din Banatul Montan unde Dragostea face diferența, crește Moștenitori ai României!

În Anul Centenarului Bănățean și anul declarat de Biserica Ortodoxă An omagial al satului românesc, al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari și an comemorativ al Patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu și al traducătorilor de cărți bisericești în Patriarhia Română, să ne reamintim că primii dascăli au fost preoţii, prima şcoală românească a fost într-o biserică, primele manuale au fost cărţi bisericeşti, iar Marea Unire a fost realizată cu ajutorul Bisericii.

La ”România de nota 10”, avem o întâlnire de suflet cu o faţă bisericească care duce povestea mai departe. Inspector eparhial în cadrul Departamentului de Tineret al Episcopiei, coordonator A.T.O.R. Banatul de Munte, coordonator al Centrului de Tineret Moniom şi preot reșițean, Mihai Ciucur vine alături de noi cu povestea sa de viaţă, visele şi idealurile sale pe care le clădeşte alături de Asociația Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte. Această Asociație a fost înfiinţată acum 3 ani pe data de 18 iulie.

În calitatea sa de preot al Banatului de Munte, părintele nostru  ne va mărturisi despre  destinul său, familia sa, despre proiectele desfășurate sau aflate în desfășurare, despre importanța cinstirii memoriei înaintașilor noștri, despre împlinirea celor 100 de ani de la Unirea Banatului cu ţara, dar mai ales ne va face vorbire despre credință, nădejde și dragoste, valori la care se raportează în frumoasa sa comunitate din Moniom unde, „Ca să înţelegi nişte oameni trebuie să le spui vorbe bune, să se simtă înţeleşi, Dumnezeu nu face minuni dacă nu I se cere, lucrează prin taina spovedaniei şi până la urmă, Dragostea face diferența!

Pentru mine la Biserică sunteţi părintele, în afara Bisericii sunteţi copilul meu, îmi spun mulţi bătrâni din Moniom, MĂRTURISEŞTE Părintele Mihai Ciucur, cel care împreună cu copiii lui înfăptuieşte acte de voluntariat în întreg judeţul prin care vine în ajutorul creştinilor fie ei copii, bolnavi”.

Bătrâni singuri, copii cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate, sau prieteni,Părintele Mihai Ciucur este în sufletul lor arătându-le calea spre vindecare, îmblânzire sau puterea de a crede în România frumoasă, România de nota 10,  pentru că vocaţia sa este aceea de a ne dărui iubirea ca pe un psalm al bunăvoinţei şi încrederii în semenii noştri.

Autor: Anca Bica Bălălău

Radio Constanța: ”Tomis Style- platforma cu povești și aer dobrogean”

0

În ediția din această săptămână a emisiunii ”România de nota 10” vă invităm să cunoașteți o tânără specială de la malul mării. Cristina Baban este o mamă jurnalist din Constanța, blogger dar și creatoarea proiectului Tomis Style.

Frumusețea este în ochii privitorului, dar există oameni care ne educă privirea, sensibilitatea și gusturile. Mai mult decât atât, prin puterea lor de convingere, promovează valori si schimbă mentalități. Îi găsim astăzi pe canalele youtube, pe Instagram și pe propriile lor site-uri.
Se numesc influenceri, sunt persoane obișnuite ca noi toți, care au ieșit însă din zona de confort și care au ales o cale personală de exprimare. Pentru că îi admirăm, vrem să îi și cunoaștem.

Cristina Florina Baban – creatoarea platformei și a grupului „Tomis Style” ne dezvaluie o poveste fermecătoare despre farmecul vietii în orice circumstante.
Cristina Florina Baban este antreprenoare din Constanța dar și inițiatoarea proiectului Tomis Style – unul de promovare a frumosului dobrogean. De profesie jurnalist, Cristina a iubit dintotdeauna scrisul și a creat, după câțiva ani de presă locală, revista Tomis Style. La 2 ani de când a luat naștere acest proiect de lifestyle la malul mării, a urmat firesc nevoia unui spațiu creativ- un loc special, cu o mansardă intimă, acolo unde și-a mutat biroul, studioul foto, atelierul și un mic boutique cu obiecte custom made.

De curând, a lansat și prima ei colecție inspirată de clădirea simbol a Constanței- este vorba de Cazino – această mini colecție cuprinde #IubesCaziNoul by TomiSecrets, o colecție cu 12 rochii, fuste și topuri și 12 eșarfe printate digital după fotografii personale, dar și după cărți poștale vechi reprezentând icon-ul de la malul Mării Negre.

Platforma Tomis Style creată de Cristina Baban din Constanța poate fi un punct de plecare pentru toți cei care vor să se bucure de autenticitatea și frumusețea peisajelor dobrogene.

Redactor – Magda Chirana

Radio Iași: Sandra Saade – olimpică internațională la chimie, admisă la Universitatea Oxford

0

Marile ei pasiuni sunt chimia și limba germană. Două discipline diferite, studiul cărora i-a adus satisfacții, obținând rezultate frumoase la concursuri școlare și olimpiade. Anul acesta a avut șansa de a participa la Olimpiada Internațională de Chimie „D.I.Mendeleev’, organizată în perioada 21-27 aprilie în  Federația Rusă, la Sankt Petersburg, unde a câștigat medalia de bronz.

Este vorba despre Sandra Saade, absolventa Colegiului Național din Iași, care din toamnă va urma cursurile în domeniul chimiei, la prestigioasa Universitate Oxford, din Marea Britanie.

A ales traseul chimiei pentru că îi pune în valoarecel mai bine abilitățile:

„În clasa a șaptea m-am evidențiat în rezolvarea unui test la chimie și am fost indrumată să particip la un concurs la Universitatea „Al.I.Cuza”din Iași. Ulterior am participat la etapa naționalăa concursului „Raluca Râpan” și de atunci am continuat să performez. În acest an am obținut calificarea în lotul lărgit pentru OlimpiadaInternațională de Chimie „Mendeleev” din Rusia. Și având în vedere că s-a sărbătorit Anul Internațional al Tabelului Periodic al lui Mendeleev, am putut cunoaște o parte din viața savantului rus și cum a descoperit tabelul periodic”.

Participarea la această competiție internațională, alături de tineri din aproape 30 de tări, rămâne pentru Sandra Saade cea mai prețioasă amintire din timpul liceului.

Nu pot spune că a fost neapărat un efort, ci e vorba despre o pasiune pe care am vrut să o dezvolt, să încerc să imi construiesc un viitor din acest domeniu, care din punctul meu de vedere este absolut fascinant. Îi sunt recunoscatoare, în primul rând doamnei profesor Marioara Lăcătușu, care a fost alături de mine din clasa a șaptea și intotdeauna a crezut și a spus „Tu vei reuși, vei ajunge departe!”.  Într-adevăr, foarte multe evenimente în viața mea au marcat finalul liceului – admiterea la Oxford, etapele județene ale olimpiadelor la chimie și limba germană, Olimpiada Națională la Limba Germană Modernă, Bacalaureatul olimpicilor, sesiunea specială– toate au presupus multă perseverență pentru a le duce la bun sfârșit”.

A optat pentru invățământul superior în străinătatedin dorința de a beneficia de o pregătire academică la cel mai înalt nivel.

„Am ales Universitatea din Oxford și profilul chimie, pentru că este de prestigiu și are un renume mondial pentru dotarea laboratoarelor, pentru nivelul la care se lucrează, precum și pentru cât de pregătiți sunt profesorii. Și nu spun ca în România nu aș fi avut oportunitatea de a performa, de a-mi continua parcursul in domeniul chimiei, insă, consider că in străinătate voi avea mai multe oportunități de dezvoltare”.

Chiar dacă se va dedica studiului chimiei, Sandra nu va abandona cea de-a doua sa pasiune – limba germană. Intenționează să-și perfecționeze abilitățile de comunicare și cunoștințele de limba germană. În aceasta vară va participa la Tabăra de la Heidelberg, în  landul Baden- Wurttemberg, unde împreună cu alți tineri din 12 tări își va cultiva pasiunea pentru cultura germană.

De asemenea,  este atrasă de lectură, practică  tenisul și ii place să călătorescă și sa viziteze cât mai multe țări.

Dupăabsolvirea Facultății de Chimie a Universității din  Oxford, Sandra Saade iși propune să continue cu un doctorat în SUA.

Visul său cel mai mare, însă,  este de a înființa o companie de parfumuri și cosmetice, de a avea propriul brand de parfum și de a-l promova peste tot în lume.

„Îmi doresc să stau în laborator să experimentez cât mai mult esențe, cât mai multe arome și să creez propriul parfum, apoi sa îl promovez la nivel internațional. Cred că este cel mai bun mod de a pune în valoare tot ce am învățat la chimie, este cea mai frumoasă aplicație practică”.

Sandra a înțeles cât de important este sa iți urmezi pasiunea și să te dezvolți în permanență.

„Atâta vreme cât ești pasionat, iți place să citești, să pui întrebări,să găsești răspunsuri, să participi la concursuri, astfel, incât sa te autodepășești constant, eu cred că nu este greu să atingi performanța pentru că este un lucru pe care il faci instinctiv. Nu este nimic forțat, nu este nicio obligație din partea celor din jur. Asta, de fapt, înseamnă performanța, pasiunea, și tind  să cred că așa este cel mai bine – fără stres, fără presiune din partea celor din jur”.

Pasiunea, determinarea, dar si studiul intens, au făcut posibile rezultatele de excepție ale Sandrei Saade, viitoarea studentă la celebra Universitate britanică Oxford. Este deschisa ideii de  a reveni la un moment dat în România pentru a împărtăși din experiența academică și de a promova ceea ce a acumulat peste hotare.

Autor: Natalia Maxim

Radio România Tg. Mureş: Robotica, pasiunea tinerilor care construiesc viitorul

0

La vârsta adolescenței, câțiva tineri inteligenți, prietenoși și încrezători în viitorul lor, își testează abilitățile de ingineri. Un concurs al roboților poate părea o joacă, însă mai importantă decât competiția este munca depusă pentru a ajunge acolo, ceea ce face ca joaca să devină serioasă: tinerii învață să facă programare, să construiască și să lucreze în echipă, în mod creativ.

Echipa de robotică a Colegiului Național ”Alexandru-Papiu Ilarian” din Tg-Mureș participă de trei ani la competiția națională BRD First Tech Challenge România. Concursul stimulează elevii de liceu la lucrul în echipă și învățarea construirii unui robot, în afara orelor de curs.

Până în prezent, echipa “RoboPapiu”, sub îndrumarea profesorului coordonator Sanda Bogdan, a reușit să ajungă de fiecare dată în etapa națională desfășurată la București, unde anul acesta a câștigat și un premiu, ”Compass Award – Locul II”. De asemenea, echipa mai are în palmares premii la demo-uri și la etapa regională a ultimului sezon: ”Connect Award – Locul II”.

Pentru a construi un robot nu trebuie să fii dedicat în totalitate științelor reale, elevii au și alte pasiuni: în timpul liber cântă la chitară, practică arte marțiale sau fac drumeții. De remarcat este potențialul extraordinar pe care acești tineri îl au și îl pun în valoare construind roboți. Pot dezvolta astfel o Românie frumoasă, la care visăm: prietenoasă, încrezătoare și inteligentă.

În luna martie, s-a desfășurat la București a treia ediție a campionatului național de robotică pe licee, ”BRD First Tech Challenge”, la care s-au înscris 160 de echipe formate din liceeni. În fiecare an robotul trebuie să îndeplinească anumite condiții și sarcini, iar anul acesta a avut misiunea de a simula o activitate pe Lună.

Roboții dirijați de competitori au fost puși la lucru pentru a prelua cuburi și bile și pentru a le depozita într-un spațiu amenajat. Robotul construit de echipa mureșeană ”RoboPapiu” se numește Svetlana și a reușit să îndeplinească cu succes sarcinile impuse.

Deşi în şcolile din România nu se învaţă robotică, liceenii români sunt printre cei mai buni din lume la concursurile în care inteligenţa artificială prinde viaţă. În viitor ar trebui să apară roboții care gândesc, care au emoții, care pot înlocui asistenții virtuali de acum, însă este foarte dificil să creezi roboți umanoizi, precum celebrul robot Sophia, sunt de părere membrii echipei ”RoboPapiu”.

Viitorul arată promițător. O dovedesc, an de an, sute de tineri care, cu multă imaginație și rigoare, proiectează și asamblează roboți. Iar apoi se întrec în competiții atât în țară, cât și peste hotare. Și chiar obțin recunoaștere internațională: patru echipe de robotică reprezintă România, în competiția mondială de anul acesta, în Detroit, SUA.

Echipa ”RoboPapiu” își propune, în viitor, participarea la următoarele ediții ale concursului de robotică, aprofundarea tehnicilor învățate până acum și însușirea de lucruri noi.

Toți membri echipei visează ca, la un moment dat, hobby-ul lor să schimbe lumea.

”Sunt coach-ul și team leaderul acestei echipe. Mă ocup de partea de programare și asamblare. În timpul unui meci, stau efectiv pe teren. De mic mi-am dorit o carieră în inginerie.” (Nicolae Racheriu Nicolae – clasa a XI-a A)

”Lucrez, efectiv, la construcția robotului. Avem restricții în ce privește mărimea și greutatea robotului, pe care trebuie să le respectăm. Am pățit să ajungem la forma finală a robotului și să vedem că brațul nu se potrivește; l-am refăcut, împreună și l-am încadrat perfect.” (Silviu Linca – clasa a IX-a B)

”Fac parte din departamentul de programare și încerc să fac în așa fel încât robotul să se descurce cât mai bine pe traseu. Și dacă nu te ajută la admiterea la facultate, experiența dobândită, lucrând cu softul de proiectare 3D și utilizând limbajul de programare, te va ajuta absolut. ” (Ionuț Mătea – clasa a X-a B)

”Sunt driver-ul echipei, eu sunt persoana care conduce robotul pe teren. Am alături de mine driver-ul 2 și coach-ul, care mă ajută. Sunt destul de multe restricții, trebuie să respect regulile pentru a nu pierde puncte.” (Sorin Sâmpălean – clasa a IX-a B)

”Sunt foarte pasionat de informatică și am știut de la început că vreau să fac parte din departamentul de programare. Este foarte diferit de ceea ce se face la școală și mai apropiat de ceea ce se întâmplă în viața reală, în producție, folosind module interesante și alte limbaje de programare.” (Dragoș Ignat – clasa a IX-a B)

”Îi sfătuiesc pe toți tinerii să încerce să experimenteze orice îi atrage. Să aibă curajul să încerce orice activitate extra curriculară. Până nu pun mâna, să vadă dacă pot să o realizeze, nu vor ști niciodată dacă le-a plăcut sau nu.” (Sanda Bogdan – profesor coordonator RoboPapiu)

Competiția de robotică stimulează elevii de liceu la lucrul în echipă și învățarea construirii unui robot și promovează principiile STEM, ale științelor reale. În fiecare an se alătură echipei membri noi, munca în echipă fiind foarte importantă pentru rezultatul final, care este al tuturor departamentelor: asamblare, programare, design și proiectare 3D, redactarea caietului tehnic, imagine, promovare și driving.

Componența echipei  ”RoboPapiu” 2019 : Patricia Cîmpean, Teodora Feier, Hegyi Iulia, Oana Chirilă, Cristian Furdui, Ionuț Țogorean, Dragoș Ignat, Sorin Sâmpălean, Silviu Linca, Ionuț Mătea, Nicolae Racheriu și prof. coordonator Sanda Bogdan.

Realizator: Veronica Ilie

Radio România Brașov FM. „Aventurile lui Mimi”, proiect unic de educație financiară pentru copii

0

“Prea mulți oameni cheltuie banii pe care nu îi au, pe lucruri pe care nu le vor, pentru a impresiona oameni pe care nu îi plac“. –Will Rogers

Bun găsit, dragi prieteni la România de Nota 10! De această data vă propunem să vorbim despre… bani. Nu, nu despre salarii, nici despre pensii și nici măcar despre profitul dintr-o afacere sau falimentul alteia, ci despre acel punct din care ar trebui să înceapă totul, despre educația financiară pentru copii și despre singurul proiect de acest gen din țară care a pornit din Brașov atunci când nimeni nu lua prea tare în seamă necesitatea sa.

Business Kid este un program de educație financiară pentru întreaga familie. Copiii vor învăța prin teatru, joc și joacă, dar și prin ateliere practice cum se câștigă banii, cum se cheltuie, cum se economisesc, cum și cui se pot dona, dar și ce înseamnă nevoi și dorințe și diferența dintre acestea. Părinții vor deprinde prin exerciții practice modul în care se împart veniturile într-o lună pe diverse categorii de cheltuieli și vor exersa împreună cu copiii aceste obiceiuri. Toate acestea prin intermediul unei cărți de povești, a unei piese de teatru și a unor ateliere susținute la clasă.

“Aventurile lui Mimi“ este cartea care a fost deja lansată la nivel național având parte de un adevărat turneu de promovare care a trecut deja prin Brașov, București, Alba – Iulia și Cluj. Cartea conține 5 povești despre fetița Mimi care este talentată la desen și este încurajată de către părinți să organizeze o expoziție în curtea casei, să vândă schițele și, în acest fel, să strângă bani pentru a completa bugetul familiei de deplasare în excursia mult visată în… “Orașul de poveste“.

Alături de povești se găsesc și explicații din punct de vedere psihologic legate de bani și emoții, dar și exerciții pragmatice pentru copii (referitoare la buget, de exemplu), pentru părinți și scurte explicații despre noțiuni esențiale privind educația financiară.

Cartea este scrisă de 4 femei specialiste în domeniile lor – o scriitoare de povești pentru copii și jurnalist, un doctor în economie, un psiholog și un organizator profesionist certificat. Proiectul aparține Asociației “Happy Moms“, coordonată de Dana Lupșa, președinte.

Pe baza celei de-a doua povești din cartea “Aventurile lui Mimi“ a fost realizată piesa de teatru “Mimi și Afacerile“, pusă în scenă de trei elevi ai Școlii Populare de Arte și Meserii Tiberiu Brediceanu din Brașov: Timeea Stroie în rolul lui Mimi, Ilinca Barbu, în rolul Mariei, mama lui Mimi, și Matei Vera, în rolul lui Marcel, tatăl lui Mimi. Aceștia au fost coordonați de doamna profesor de actorie Marcela Onică. În curând, Mimi va deveni și personaj de desene animate.

În premieră, Radio România Brașov FM a realizat o piesă de teatru radiofonic – “Mimi si Afacerile“, prima secvență audio urmând a fi difuzată în cadrul emsiunii România de Nota 10, iar întreaga piesă va fi difuzată, în curând, la rubrica “Lumea Copiilor“ din cadrul emisiunii “Weekend Împreună“ pe 93,3 Radio România Brașov FM sau online din orice colt al lumii v-ați afla pe www.radiobrasovfm.ro.

Radio Craiova:  Încredere pentru persoanele cu nevoi speciale

0

Asociația Încredere vorbește în numele persoanelor cu nevoi speciale: ,,Și noi facem parte din comunitate!” Acesta ar fi mesajul copiilor care s-au născut diferiți de majoritatea celorlalți; mesajul tinerilor care nu își găsesc locul în societate din cauza handicapurilor fizice sau psihice cu care s-au născut.

Asociația Încredere din Craiova vorbește în numele acestei categorii vulnerabile, care, de cele mai multe ori, nu are ocazia să se exprime. Sănătatea unei comunități se măsoară și în felul în care ea are grijă de cei care nu se pot ajuta singuri.

Asociația Încredere se dorește a fi glasul acestor persoane cu nevoi speciale, de cele mai multe ori trecute într-un con de umbră.

Asociația Încredere s-a născut în anul 2010, plecând de la nevoile speciale ale unui copil cu tulburări senzoriale multiple, Tudor Ionescu, iar treptat a dorit a fi glasul tuturor celor cu probleme  de sănătate, mai mult sau mai puțin grave.

Primul obiectiv propus a fost conștientizarea, de către noi toți, a acestor nevoi speciale, particulare. Mesajul principal a fost să-i privim cu empatie și compasiune pe cei care s-au născut diferiți, copii și tineri cu handicap psiho-motor, tulburări senzoriale sau boli neurologice.

Al doilea obiectiv a fost și este furnizarea de ajutor concret, financiar, pentru recuperare și tratamente dificile și costisitoare.

Al treilea obiectiv, încă nerealizat, este construirea și funcționarea unui centru permanent de îngrijire și educație pentru copiii cu tulburări senzoriale multiple și retard global, un centru la cele mai înalte standarde, având toate dotările, care să cuprindă: sală de educație și terapie ocupațională, sală de logopedie, de consiliere psihologică și psihoterapie, sală de kinetoterapie și gimnastică, sală de stimulare senzorială, sală de servit masa și pentru recreere, dormitoare, bazin etc. (Aurora Dumitrescu, președinte-fondator al Asociației Încredere)

Toate aceste obiective necesită, pentru realizare, surse de finanțare permanente. În perioada în care a decis să se dedice acestei admirabile activități, Aurora Dumitrecu și-a descoperit și talentul de scriitoare. A început să scrie și să publice cărți, primele două inspirate chiar din propria viață, care descriu propriile încercări, cărți care s-au bucurat de un mare succes și care i-au permis, cu fondurile obținute din vânzare, să finanțeze o parte din investiții.

Vă propunem să cunoaștem astăzi un om de nota 10 care a căzut doar pentru a se ridica apoi mai puternic și mai frumos. Aurora Dumitrescu, intervievată de Andrada Cojocaru, de la Radio România Oltenia-Craiova.

Bucureşti FM: Cutia Bebelușului a ajuns de 1 iunie în maternitățile din România

0

În spaţiul alocat exerciţiilor săptămânale de creativitate pentru proiectarea unei Românii de nota 10, vă prezentăm un proiect care poate avea un impact crescut prin contribuţia fiecăruia dintre noi. Motivaţia este simplă –  ne dorim o lume mai bună, cu aspectele pozitive pe care le putem identifica, cu gânduri şi vise pentru care găsim resurse interioare să „mutăm munţii din loc” dacă este cazul să ne atingem idealurile.

Cu această atitudine plină de energie şi optimism o găsim şi pe invitata acestei ediţii – Adina Gheorghe, reprezentanta Asociaţiei SAMAS care, în calitate de coordonator al proiectelor sociale, în cadrul acestul ONG, ne va prezenta şi proiectul implementat cu succes de 1 Iunie –  CUTIA BEBELUŞULUI.

Asociaţia SAMAS a dăruit mamelor, aflate  în situații dificile de viață şi care au născut de Ziua Internațională a Copilului, un cadou cu totul aparte. Este vorba despre CUTIA Bebelușului , un adevărat trusou care a venit la pachet cu multă susţinere din partea Educatorului Perinatal – curs de îngrijire a bebelușului și consultație în alăptare.

Acest proiect implementat în România de Asociația SAMAS care are ca obiectiv reducerea mortalității infantile și creșterea sănătoasă a copiilor, a pornit, în 1938, din Finlanda, ca un ajutor material acordat familiilor din medii defavorizate. Beneficiile CUTIEI Bebelușului au devenit rapid recunoscute la nivel internaţional, aceasta trecând granița Finlandei, astfel încât, în prezent, programul se desfășoară nu numai în Europa, ci în mai multe țări de pe glob: Australia, Japonia, Statele Unite ale Americii.

CUTIA Bebelușului  oferită în dar de 1 Iunie, de reprezentaţii Asociaţiei SAMAS, a adus mamelor din medii defavorizate care au născut chiar de de Ziua Copilului, multă speranţă, încredere şi bucurie, ne dezvăluie invitata emisiunii, Adina Gheorghe, reprezentanta Asociaţiei SAMAS.

CUTIA Bebelușului a schimbat viața a generații întregi în Finlanda, în cei peste 81 de ani de când programul se desfășoară în această țară, scăzând mortalitatea infantilă, de la 6,5 ‰ la 1,7‰. Asociația SAMAS vrea să dea fiecărui copil român șansa la o viață sănătoasă și sigură în propriul său pătuț, precum și la o nutriție bazată pe laptele matern.

Astfel, de Ziua Internațională a Copilului mamele în situații dificile de viață, au primit CUTIA Bebelușului şi au beneficiat, din partea Educatorului Perinatal SAMAS de un curs de îngrijire a bebelușului și de o consultație în alăptare.

Programul se desfășoară în 22 de maternități partenere ale Asociației SAMAS, din 19 de orașe: Timișoara, Bacău, Pitești, Ploiești, Medgidia, Drobeta Turnu Severin, Hârșova, Moinești, Roșiorii de Vede, Iași, Bistrița, Zalău, Piatra Neamț, Botoșani, Cluj Napoca, Buftea, Focșani, București, Baia Mare.

Sănătate și în realitate!

În România, dreptul la sănătate al fiecărui copil este doar o declarație, nu o realitate!

Rata mortalității infantile este 7,3‰ (un bebeluș mai mic de un an moare la fiecare 6 ore!), 41,7% dintre copii se nasc și trăiesc în sărăcie, 1 din 10 mame este minoră. Conform raportului UNICEF din 2016, 80% dintre decesele nou-născuților ar putea fi prevenite prin educație. Mii de nou-născuți din România pleacă de la maternitate pentru a ajunge în paturi insalubre, pe care de multe ori le împart cu părinții și chiar cu frați mai mari.

Despre CUTIA Bebelușului

În Finlanda, în 1938, CUTIA Bebelușului a fost creată pentru familiile cu statut economic deficitar, din dorința de a reduce mortalitatea infantilă ridicată, iar 11 ani mai târziu cutia a început să fie acordată tuturor nou-născuților. Asociația SAMAS are ca obiectiv reducerea mortalității infantile și creșterea sănătoasă a copiilor, CUTIA Bebelușului reprezentând un ajutor material acordat familiilor din medii defavorizate. Beneficiile cutiei sunt recunoscute la nivel international, aceasta trecând granița Finlandei, programul desfășurându-se în mai multe țări de pe glob: Australia, Japonia, Statele Unite ale Americii.

În România, CUTIA Bebelușului este realizată de Asociația SAMAS în parteneriat cu Rossmann România – producătorul acestei cutii și este dotată cu:

 • Saltea, cearșafuri, pilotă, pătură de la Mondo Carp
 • Produse de îngrijire pentru copii de la sebamed
 • Scutece și jucării de la NORIEL
 • Produse de îmbracăminte bebeluș 1-3 luni de la Kara Baby
 • Produse de igienă de la Abi Solution
 • Produse de igienă și îngrijire pentru mamă și copil de la BARZA
 • Lanolină pură și tampoane pentru sâni de la Next Step
 • Ulei de cocos extravirgin și dezodorizant pentru masajul bebelușului de la SanoVita

Cursurile de îngrijire bebeluș și consilierile în alăptare sunt susținute și de Wood Class și de Grădinița „Albă ca Zăpada” din București.

CUTIA Bebelușului este realizată din carton, are dimensiunile de 70 x 43 x 27 cm și va fi folosită ca pat pentru bebeluș în primele trei luni de viață. CUTIA Bebelușului va ajunge în maternități cu sprijinul FAN COURIER.

Asociația SAMAS a fost inițiată și a dezvoltat programul de educatie perinatală la nivel național cu ajutorul Fundației Crucea Albă, Organizației Crucea Roșie Sector 6, Fundației Nutricia și Danone Ecosystem.

Până la finalul anului 2019 Asociația SAMAS dorește să echipeze și să distribuie 2000 de astfel de cutii. Pe site-ul https://www.programsamas.ro/cutia-bebelusului/ găsiți detalii despre modalitatea în care puteți face donații și în care puteți contribui la dezvoltarea programului.

Despre Asociația SAMAS

Asociația SAMAS este organizația nonprofit care a dezvoltat prima rețea națională de educatori perinatali (din rândul asistenților medicali și moașelor), specializați în educația prenatală și postnatală, în nutriția mamei și copilului. Obiectivele asociației pe termen lung sunt: creșterea ratei de alăptare exclusivă, informarea corectă a mamelor despre procesul nașterii, îmbunătățirea stării de sănătate a mamei, dar și a bebelușului, printr-o nutriție echilibrată din timpul sarcinii, cât și postnatal.

Asociația SAMAS oferă cel mai extins program de sănătate și sprijin pentru mame și sugari în primele 1.000 de zile, înainte și după naștere, atunci când pot fi puse bazele unei vieți sănătoase a viitorului adult. Activitatea educatorului SAMAS este inspirată din modelul occidental de educație și sprijin al gravidelor și proaspetelor mame. În țări precum Franța, Germania, Austria sau Elveția, peste 70% din mame apelează la servicii similare.

În paralel, Asociația SAMAS și-a propus extinderea Rețelei de Educatori Perinatali SAMAS, oferind burse de formare cadrelor medicale (asistenți medicali și moașe), care, în urma cursurilor intensive și a perioadei de practică, devin Educatori Perinatali Certificați SAMAS, cu acreditarea Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România (OAMGMAMR).

Rezultatele Asociației SAMAS în perioada 2013 – 2018:

 • 6 Centre Regionale SAMAS: în București, Pitești, Iași, Bistrița, Timișoara, Cluj
 • 7 Școala Mamei SAMAS, parteneriate cu maternități publice în: Bacău, Medgidia, Drobeta Turnu Severin, Roșiorii de Vede, Iasi, Pitești, Șimleul Silvaniei, Botoșani
 • 800 Educatori Perinatali au făcut cursurile SAMAS
 • Peste 20 de orașe din țară sunt cuprinse în Rețeaua SAMAS
 • 18704 mame au participat la cursurile SAMAS în peste 20 de orașe
 • Asociația SAMAS a oferit educație și sprijin perinatal unui număr de 5636 de gravide și mame din medii defavorizate în 8 orașe la nivel național.

Asociația a fost înființată datorită extinderii și dezvoltării Programului SAMAS, inițiat de Fundația Crucea Albă, Fundația Nutricia și Crucea Roșie – Filiala Sector 6, susținut de Danone Ecosystem.

 Radio Timişoara: Vox Mundi – artă, terapie, bucurie

0

Timişoara a fost și în acest an capitala balcanică a corurilor pentru copii.

Tocmai s-a încheiat cea de-a patra ediție a Festivalului coral internațional VOX MUNDI care a adus  la Timișoara ”altfel” de concerte și coruri. Evenimentul este pus la cale de Asociația Culturală Kratima și Arhiepiscopia Timișoarei, cu sprijinul Primăriei și al Casei de Cultură a Municipiului Timișoara.

„Se simțea de multă vreme nevoia ca în viața culturală a Timișoarei să-și găsească locul cuvenit un festival coral de înalt nivel, care să exprime optim tradiția muzicală a Banatului. În timp, festivalul a dobândit renume internațional, trecând granițele prin implicarea corurilor din elita muzicală europeană”, spune Camelia Mingasson.

Două dintre corurile invitate în cadrul  acestei ediții: TAPIOLA din Finlanda, care este unul dintre puținele coruri de copii care au înregistrat la Deutsche Grammophon, și grupul coral JAZZAPPELLA, deja foarte cunoscut. Alături de ele corurile Preludiu, Canticum (România), Aurin (Ungaria), Corul de copii al Radiodifuziunii și Corul de copii Symbol al Patriarhiei. Timișoara a fost reprezentată în Festival de Corul de fete al C.N.A. „Ion Vidu” și Corul de copii „Cantanti”, ambele coordonate de Maria Gyuris.

În cadrul festivalului au avut loc și o serie de workshop-uri interactive ce abordează subiecte precum: voluntariatul, terapia prin artă, muzica de pretutindeni. Principalul obiectiv este acela de a aduce copiii mai aproape de muzica corală românească și internațională.

„Adesea avem oportunitatea de a susține cauze în care credem, de aceea, anul acesta, GALA VOX MUNDI este dedicată proiectului MagiCAMP care oferă tabere de vară copiilor cu afecțiuni oncologice”, ne mai transmit organizatorii.

Bucureşti FM: Puterea de a face diferenţa

0

Astăzi, invitata noastră este reprezentanta unei generaţii care crede în viitorul pe care şi-l poate construi la cele mai înalte standarde. Pentru că ei, tinerii, parte a schimbării, au puterea de a face diferenţa.

Tana Alexandra Foarfă este Director Europuls şi unul dintre membrii de bază ai acestui Centru de Expertiză Europeană. Povestea ei acreditează încrederea pe care trebuie să o sădim şi să o creştem în generaţia celor tineri care pot face lumea mai bună.

Despre Puterea de a face diferenţa  putem discuta şi crea mediul motivational, doar dacă aducem exemple concrete. De aceea vă invit să o cunoaşteţi pe Tana, şi să îi ascultăm povestea elocventă pentru toţi cei care se identifică cu valori substanţiale necesare schimbării în bine.

Povestea Tanei

„Ma numesc Tana Alexandra Foarfă, am 25 de ani si sunt, probabil, cel mai tanar director de ONG din Romania. Mi-as dori sa ma contraziceti si sa imi spuneti ca sunt chiar mai tineri decat mine, ar fi extraordinar sa aflu asta!

La 18 ani, chiar dupa terminarea liceului, am plecat din Craiova la Bruxelles, cu o singura dorinta: sa lucrez pentru institutiile europene. Inca de cand a intrat Romania in UE am fost interesata de ceea ce se intampla la nivel european, in 2007 am simtit ca se deschide o lume noua pentru mine si, fiind o persoana foarte curioasa, am dorit sa o descopar. Asa ca am absolvit Facultatea de Stiinte Politice din Cadrul Universitatii Libere din Bruxelles, iar apoi am efectuat un Master in Studii Europene, cu specializarea Relatiile Externe ale UE, in cadrul Universitatii din Leuven. Studiile, dar si stagiile din Parlamentul European facute in acei ani m-au ajutat enorm in dezvoltarea mea personala si profesionala si am ajuns sa imi indeplinesc visul chiar dupa master. Din 2017 sunt angajata a Comisiei Europene, un lucru pe care l-am vazut mereu extrem de departe de mine si aproape imposibil de realizat.

Insa aceasta ar fi varianta simpla a povestii, si stim ca orice poveste are si o intriga. In ultimul an de licenta, am avut un moment in care mi-am dat seama ca vreau sa fac ceva mai mult decat sa ma gandesc la mine. Mi-am dat seama ca mi-as dori sa impart tot ceea ce am invatat si tot ceea ce am dobandit si altora. Ca degeaba tin pentru mine toate aceste lucruri, pentru ca sunt cu siguranta cetateni romani, mai ales tineri, care nu au avut nici sansa si nici posibilitatea sa beneficieze de aceste experiente. Asa ca am inceput sa ma gandesc la moduri in care pot sa imi pun la dipozitie cunostintele mele limitate si chiar a face ceva concret cu ele. Si, intamplarea face ca o prietena, o persoana pe care am cunoscut-o pe durata studiilor si care m-a ajutat foarte mult, sa imi vorbeasca de Centrul de Expertiza Europeana Europuls, ea fiind una dintre membrii fondatori.”

Povestea Europuls şi evoluţia acestui ONG

„Ce este Europuls? Cred ca aceasta este povestea pe care imi place sa o spun cel mai mult, deoarece este si povestea a ceea ce mi-am dorit sa fac eu personal. Totul a inceput in 2010, cand un grup de tineri studenti romani discutau la o pizza in Bruxelles despre ce ar putea face ei pentru Romania si cum ar putea sa informeze cetatenii din Romania despre politicile europene, sa aduca UE mai aproape de cetateni. Proiectul Europuls a fost creat pe un servetel, dintr-o pizzerie din Bruxelles, iar 3 ani mai tarziu avea loc prima editie a forumului Eurosfat la Palatul Parlamentului in Bucuresti. De atunci, forumul Eurosfat a devenit o traditie, a crescut si a devenit cel mai mare forum pe afaceri europene din Romania, sarbatorind anul acesta cea de-a 7-a editie printr-o tema cu totul speciala, cea a alegerilor europene. Concret, Europuls este un centru de expertiza care regrupeaza tineri romani ce doresc sa isi dedice timpul liber pentru informarea corecta a cetatenilor romani despre politici europene. Si facem acest lucru prin articole care sunt preluate in presa, prin studii, prin rapoarte. Suntem un grup de 20 de voluntari romani, jumătate lucram la Bruxelles, iar jumatate la Bucuresti, si impreuna realizam evenimente pe afaceri europene si derulam proiecte cu care dorim sa aducem UE mai aproape de cetatenii romani. Echipa noastra este formata din studenti la drept, stiinte politice, studii europene, dar si din persoane care lucreaza in institutii de stat sau private din Romania, in organisme de lobby sau in institutiile europene. Avem oameni experti pe anumite politici, precum cele de sanatate, energie, politici sociale si digitale, dar si persoane care se dedica unor sectoare esentiale pentru organizatie, precum partea de comunicare, financiara, administrativa. Dar ceea ce ne uneste pe toti este dedicarea si ambitia cu care folosim timpul nostru liber pentru a duce la bun sfarsit proiecte comune.”

Cum a reuşit Tana de la un simplu voluntar să ajungă Director Europuls

„Debutul meu in Europuls s-a realizat in 2016 printr-un articol legat de subiectul tezei mele de master, cel al Strategiei Globale UE pentru politica externa si aparare. A fost un articol timid, dar am fost incurajata foarte mult de echipa de atunci, formata doar din cativa oameni, sa continui sa scriu, iar datorita lor am avansat foarte mult si am reusit sa am articole preluate de platforme importante de stiri din Romania. Tot atunci am participat la primul meu Eurosfat, deoarece mi-am dorit sa imi ajut colegii oricum puteam (apreciez ca au avut foarte multa rabdare sa imi explice ce trebuie sa fac fiindca am nimerit in pline pregatiri ale forumului si eram complet pierduta J))) ). Iar Eurosfat a fost ziua in care mi-am dat seama ca doresc sa ma dedic acestui ONG, sa il fac sa creasca si sa reusim sa ne indeplinim toate obiectivele, fiindca avem atat de multe idei bune, insa prea putine resurse sa le putem concretiza. Inca nu am reusit acest lucru J))) insa eu zic ca suntem pe drumul cel bun. Avem proiectul nostru de sprijin al Presedintiei Romaniei la Consiliul UE, prin care am realizat consultari cu cetatenii si europarlamentarii romani la Bruxelles si am lansat Ghidul Presedintiei Consiliului UE, avem de asemenea o serie de articole ce analizeaza rezultatele alegerilor din statele membre UE, informam corect cetatenii pentru a-i pregati pentru votul din 26 mai…avem 20 de voluntari si 1 angajat pe care l-ati cunoscut deja, Dumitru Opritoiu.

In vara anului trecut, fostul director Europuls s-a retras oficial din echipa, la adunarea noastra generala anuala, deoarece a dorit sa isi concentreze eforturile pe plan politic, iar cum Europuls este un ONG apolitic, aceasta actiune era fireasca. Astfel, s-a decis prin vot unanim ca functia de director sa fie preluata de mine, este un rol cu care inca ma obisnuiesc, dar pe care il exercit cu seriozitate si profesionalism. Insa sa stiti ca de fapt nu s-a schimbat nimic o data cu acest eveniment, deoarece noi toti muncim impreuna, ca si pana acum, iar deciziile se dezbat si se voteaza in echipa. Liniile generale de actiune le discutam in cadrul consiliului director format din 4 membri.  

Cam asa am ajuns sa preiau aceste responsabilitati care vin cu satisfactii enorme si care merita toate eforturile din lume. Nu este nimic mai frumos decat sa lucrezi intr-o echipa de oameni la fel de implicati ca tine, care nu au alt scop decat acela de a face lucruri pentru binele public.”

Experienţa pe care trebuie să o aibă un tânăr pentru a se implica în activităţi strategice

„Eu nu consider ca un tanar trebuie sa aiba experienta pentru a se implica in activitati strategice, ci ar trebui sa aiba anumite calitati: altruism, dedicare, lucru in echipa, dorinta de a invata.  Eu nu aveam niciun fel de experienta cand am fost primita in Europuls, la fel si cei mai recenti membri. Sigur ca experienta si cunostintele in afaceri europene sunt avantaje clare pentru persoanele care doresc sa faca parte din organizatia noastra, insa orice tanar care doreste sa ni se alature este binevenit, exista mereu ceva de facut pentru oricine. De fapt, cred ca asta cauta un tanar care doreste sa se implice: experienta. Sunt persoane care ni se alatura cu obiective clare pe care le au, care isi fac partea lor punctuala in cadrul organizatiei, insa sunt altele care vin pentru o experienta noua, vin sa invete, sa incerce lucruri noi, iar aceste persoane au nevoie de indrumare si sunt persoane care, o data formate cu valori bune si o data ce vor avea primul lor succes, prima lor realizare, vor intoarce inzecit binele pe care l-au invatat, impartasindu-l altora. Acesta ar trebui sa fie rolul unei organizatii civice, sau cel putin asa l-am inteles eu, deoarece eu am fost una din acele persoane pe care le-am descris mai devreme. Dar, aceasta implicare vine totusi si cu o conditie: tinerii care se implica trebuie sa fie responsabili, adica trebuie sa inteleaga ca lucreaza in echipa si ca modul in care ei isi indeplinesc sarcinile afecteaza lucrul intregii echipe. Stiu, voluntariatul nu implica si responsabilitate, deoarece, nu-i asa, oricand exista motivul de „nu am timp”. Din acest motiv pasiunea si credinta in ceea ce faci sunt importante, deoarece atunci cand lucrezi cu placere, timp va exista mereu.

Personal am invatat enorm de multe lucruri in Europuls si am acumulat extrem de multe competente care imi sunt si cu siguranta imi vor fi de folos pe viitor. Am invatat cum sa redactez articole, studii si rapoarte, cum sa organizez logistic un eveniment, cum sa creez conceptul unui eveniment, indentificarea vorbitorilor si moderarea evenimentului. Am invatat sa vorbesc in public, sa tin prezentari si traininguri, sunt atat de multe lucruri incat chiar nu cred ca le pot enumera pe toate.

Insa, dincolo de experienta mea am putut sa fiu spectator, uneori si actor in alte proiecte de voluntariat, fiecare unice in felul lor, si as incuraja orice tanar care are o pasiune, care gaseste un proiect interesant sau care are timp liber si doreste sa faca ceva util, sa nu mai stea pe ganduri si sa caute o actiune in care sa se implice. Senzatia de implinire pe care o ai atunci cand faci lucruri pentru altii nu se poate compara cu nimic in lume. Mie mi se pare o actiune fireasca pentru un cetatean cu drepturi, dar si cu responsabilitati. Notiunea de cetatean nu inseamna doar exercitarea votului, inseamna si actiuni civice, implicare in viata cotidiana, in mediul in care traim, inseamna a ne gandi la cei din jurul nostru si la a contribui la bunastarea noastra prin actiuni pentru intreaga comunitate.”  

Cum este generaţia pe care o reprezintă Tana în raport cu celelalte generaţii? Ce îi diferenţiază?

„Generatia mea este o generatie plina de oportunitati, foarte conectata si suntem mult mai adaptati la schimbarile rapide decat celelalte generatii. Noi nu ne-am nascut direct in era tehnologiei, insa schimbarile majore s-au petrecut atunci cand noi eram foarte mici si atunci am avut o putere de adaptare mult mai mare decat generatiile anterioare. Iar aceasta adaptabilitate ne este de folos, deoarece, in comparatie cu generatiile mai tinere care s-au nascut direct cu tehnologia dezvoltata in brate, noi a trebuit sa intelegem procesul si sa ne adaptam la el. In timp ce persoanele nascute dupa 2000 nu au mai avut nevoie sa faca acest efort. Insa, sa ne intelegem, nu as vrea sa spun prin asta ca o generatie ii este superioara alteia! Din contra, eu chiar cred ca un schimb de informatii inter-generational ar putea servi tuturor persoanelor interesate, si exact aici cred ca servesc cel mai bine aceste initiative civice: sunt o modalitate de schimburi de experienta inter-umane, de cunoastere a unor mentalitati noi si de invatare constanta. Mereu invat de la studenti, desi nu exista intre noi decat cativa ani diferenta, se poate simti o diferenta de perspectiva, de intelegere a problemelor, de mentalitate. 

Insa, aceste avantaje vin si cu cateva provocari. Exista o multitudine de oportunitati care ne stau la dispozitie, toata informatia ne este accesibila oriunde si in cateva secunde, insa uneori parca nu stim sa profitam la maxim de aceste oportunitati, uneori avem toata informatia la dispozitie, dar parca nu stim sa o fructificam, sa extragem esentialul. Si asta deoarece ritmul rapid in care ni se livreaza continut ne forteaza sa ne adaptam si puterea de asimilare, de altfel de aici vine si influenta atat de mare a stirilor false, din faptul ca ne este din ce in ce mai greu sa citim toata informatia, sa o analizam si sa reflectam, nu avem timp sa realizam tot acest proces ca apare inca o informatie… Aceasta este o problema la care mi-as dori sa gasim reteta succesului, ca generatie.”

Despre cele mai frumoase si cele mai interesante evenimente la care a participat Tana

„Dupa fiecare eveniment am tendinta sa spun ca „ah, acesta a fost cel mai frumos”, iar la urmatorul fac acelasi lucru si tot asa :))) cu toate astea, au fost cateva momente care mi-au ramas in minte si care mi-au oferit senzatii incomparabile.

De exemplu, in timpul facultatii am facut parte si am coordonat o delegatie de studenti ai universitatii care sa participe la o simulare NATO in Washington D.C. Presiunea a fost foarte mare, deoarece eram singura universitate prezenta in SUA de pe continentul european si a trebuit sa negociem cu vorbitori nativi in engleza din SUA si Canada. A fost o saptamana extrem de intensa, negocieri pana dimineata, situatii de criza care trebuiau gestionate, dar a fost cea mai frumoasa experienta din studentie deoarece am reusit sa vad New York si Washington D.C. cu un grup minunat, si am obtinut si un premiu de excelenta pentru activitatea noastra! A fost evenimentul care mi-a dat incredere in mine si mi-a dat si mai mult convingerea ca vreau sa lucrez in acest domeniu, m-a dezvoltat din punct de vedere al vorbitului in public si al procedurilor de negociere si de redactare ale documentelor oficiale. Si incurajez oricum se poate aceste simulari, deoarece sunt o ocazie unica de a dezvolta foarte multe competente si de a asimila informatii intr-un timp foarte scurt. Si ma bucur ca exista astfel de initiative si in Romania, nu demult am tinut o prezentare la o simulare a Parlamentului European in Alba-Iulia unde vreo 40 de elevi (da, elevi de 15 pana la 18 ani) au ascultat foarte atent informatii despre institutiile europene si m-au impresionat complet prin calitatea negocierilor si detaliile care au fost discutate! Am ramas toata ziua sa ii indrum din pura placere, fiindca nu mi-a venit sa cred ca elevi atat de tineri cunosc atat de multe elemente si pot pune in aplicare informatii pe care le aflasera cu o ora inainte!

Evenimentele care ma incarca cu optimism si energie pozitiva sunt mereu cele in care dialoghez cu studentii, este o ocazie buna in care nu doar studentii pun intrebari despre ce se mai intampla la Bruxelles sau ce evenimente mai pregatim, dar si pentru mine sa aflu care sunt preocuparile lor in materie de politici europene, ce curiozitati au, care sunt noutatile pe care le urmaresc.

Dar din punct de vedere al emotiilor, nimic nu se compara cu forumul Eurosfat. Anul acesta, desi era a 3-a editie a forumului pentru mine ca parte a echipei de organizare, am avut atat de multe emotii de parca il organizam pentru prima oara! Insa anul acesta forumul a sarbatorit o editie cu adevarat speciala, toate subiectele concentrandu-se pe viitorul Europei in contextul alegerilor europarlamentare. O dezbatere cu partidele europene, o sesiune plenara cu partidele romanesti, 8 dezbateri tematice si un eveniment cultural in care 9 elevi de liceu au realizat o piesa de teatru, invitand apoi publicul sa intre in rol si sa ofere un alt final…toate acestea organizate de 20 de voluntari, de 10 din ei de la distanta! Spuneti-mi dumneavoastra, cunoasteti o echipa mai incredibila ca aceasta? Eu sunt foarte mandra si onorata ca pot lucra cu ei!”

Aceasta a fost povestea Tanei Alexandra Foarfă, sau de fapt exemplul unei generaţii pe care ea, la doar 25 de ani o reprezintă. Parcă ne mai vine inima la loc atunci când, fără să ne amăgim, mai găsim resurse să credem că există destui tineri care au puterea de a construi proiecte vizionare cărora le putem da nota maximă. O recomandare utilă ar fi să accesaţi site-ul forumului Eurosfat, care, anul acesta, la cea de-a şaptea ediţie, desfăşurată între 11 şi 12 aprilie s-a bucurat de cele mai frumoase aprecieri la nivel naţional şi internaţional.

Şi dacă toate aceste argumente nu au fost suficiente pentru a reuşi să vedeţi partea plină a paharului şi să credeţi în ideea că România, Europa şi, de fapt, chiar lumea în care dorim să trăim poate fi mai bună doar prin crezul şi implicarea fiecăruia, mai aveţi ceva răgaz pentru reflecţie şi documentare, dar în niciun caz nu mai este timp pentru nepăsare.

Autor: Camelia Teodosiu, Departamentul Studiourilor Teritoriale

Radio Cluj: Pasiunea pentru limba latină

0

Preocuparea pentru latină și, în genere, pentru limbile clasice pare de domeniul trecutului îndepărtat, când un absolvent de liceu se putea numi,fără reținere, un om cult. Într-un moment când latina a devenit “rara avis” în programele școlare, fiind rezervată aproape exclusiv secțiilor umaniste, mai există elevi care au făcut o pasiune din această materie.

Liceeanul Victor Șera, de la Colegiul de Informatică “Tiberiu Popoviciu” din Cluj, a câștigat, deja, două trofee la competițiile internaționale de profil, ambele ținute în Italia (un loc unu și o mențiune onorifică).

Ultima distincție, cu care s-a întors zilele trecute, a dobândit-o în condițiile unei concurențe acerbe, având alături alți două sute de latinisti. Și aceasta, în condițiile în care la școală nu mai are ore de latină, fiind nevoit să studieze mai mult singur. Îmi mărturisește că, ceea ce a luat, la început, ca pe o provocare intelectuală, a ajuns acum să-i influențeze viața. Modelul sau e poetul Horațiu, al cărui epicureism încearcă să-l urmeze în existența de zi cu zi.Pe de altă parte, îmi spune că logica interna a latinei îl ajută să înțeleagă și să construiască limbaje de programare accesibile și altora.

Mentorul și antrenorul sau e profesorul de limba latină Alexandru Dudău, care deplânge faptul că această limba străveche a ajuns Cenușăreasa programei școlare. Ţări ca Austria, Germania sau Ungaria au ajuns să ne depășească în concursuri, datorită accentului pe care îl pun pe această materie, considerată, cândva și la noi, fundamentală. În școlile noastre, cu o ora pe săptămână sau deloc, elevii nu pot nici măcar să-și facă o idee despre limba strămoșilor lor. Iar traducerile din latină presupun o cunoaștere temeinică a limbii materne, a istoriei și literaturii, toate componente de baza ale unui adult educat. De vină pentru situația ingrată a limbii latine în școlile românești nu sunt numai resposabilii din educație, ci și părinții și dascălii care nu înțeleg rolul important pe care-l poate juca învățarea acestei limbi în formarea caracterială și intelectuală a noii generații.

Autor: Ovidiu Moldovan. redactor Radio Cluj