Radio Oltenia-Craiova: Giulia Maria Bulugean – o elevă de nota 10

0

GIULIA MARIA BULUGEAN este o tânără din Craiova care s-a îndrăgostit de astre din momentul în care a ridicat privirea spre cer pentru prima oară. Este ambiţioasă şi competitivă. Din clasa a VI-a participă an de an la Olimpiada de Fizică şi în fiecare an este pe podium. Anul acesta, eleva a obţinut Premiul III la faza judeţeană a Olimpiadei de Fizică, Premiul III la Concursul Internaţional de Fizică „Marian Dacian Bica” de la Voroneţ şi Premiul Special la “International Young Physicists’ Tournament” (IYPT), calificându-se în lotul României pentru turul european.

De la fizică la astronomie a fost doar un pas, iar acum nici măcar NASA nu parte foarte departe. Giulia Maria Bulugean se pregăteşte la Astronomie şi Astrofizică la Astrobotic Club din Craiova, obţinând diverse premii. Premiul II la faza judeţeană – clasa a VIII; Premiul I la faza judeţeană şi calificarea la faza naţională – clasa a IX-a şi Premiul I la faza judeţeană, calificarea la faza naţională şi Medalie de Bronz l la faza naţională, care a avut loc în luna februarie, la Gura Humorului.

audio
please specify correct url

În cadrul Colegiului „Fraţii Buzeşti”, Giulia studiază limba, civilizaţia şi cultura engleză, intensiv, iar cea de-a doua limbă este franceza. Disciplina, autocontrolul, autoeducarea sunt alte trăsături de personalitate șlefuite in anii în care a făcut, și face, voluntariat. Un alt punct forte îl constituie creativitatea – competenţă a secolului al XXI-lea. Acest fapt a fost confirmat de numeroasele premii la concursuri naţionale şi internaţionale. A obţinut Premiul I la Concursul „Nous Europe”, organizat de AMOPA, premierea elevei având loc la Strasbourg, în Franţa, în primăvara acestui an. Despre toate aceste performanțe remarcabile vorbește, la “România de nota zece”, Giulia Maria Bulugean, într-un amplu interviu realizat de Andrada Cojocaru, de la Radio România Oltenia-Craiova.

Radio Târgu-Mureș: Victor Văsieșiu – Campion european la șah, categoria juniori

0

Sportul minţii este, cu siguranţă, unul dintre cele mai cunoscute sporturi din lume, practicat la toate vârstele. Şahul îţi inspiră automotivaţia şi dă claritate gândirii. Astfel crede, după ce a experimentat pe propria piele beneficiile şahului, şi Victor Văsieşiu, proaspăt campion european la şah, categoria juniori.           Victor este elev în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Unirea” din Tg-Mureş, profilul matematică-informatică intensiv informatică. Până acum a obţinut numeroase medalii la concursuri și olimpiade naționale: locul I şi aurul absolut la olimpiada națională de informatică, argint la șah rapid, aur la șah dezlegări, iar anul acesta a obținut medalia de argint la șah clasic, performanță care îl califică la Campionatul European din Riga, Letonia, care se va desfășura luna aceasta. Însă, cea mai mare performanță a fost obținută de delegația României la șah, categoria juniori, în luna iulie. Băieții David Gavrilescu, George Stoleriu, Alexandru-Bogdan Banzea şi Victor Văsieşiu au câștigat medalia de aur, iar fetele Daria-Miruna Lehaci şi Alessia-Mihaela Ciolacu, medalia de argint.

audio
please specify correct url

Recent întors de la Campionatul European de şah, categoria juniori, organizat în oraşul Bad Blankenburg din Germania, Victor Văsieşiu, medaliat cu aur, ne-a împărtăşit emoţia competiţiei dar ne-a spus şi povestea sa, începută frumos pe drumul şahului.

Victor Văsieşiu a început să joace şah la vârsta de 7 ani, fiind inspirat de talentul părinţilor, ambii maeştri şahişti. Primul contact cu sportul minţii, primele lecții de șah, nu au reprezentat mare interes pentru novicele Victor, însă imboldul pentru a redescoperi şahul avea să vină mai târziu. Extraordinara performanţă de care se bucură astăzi I se datorează, în mare parte, antrenorului său de la Clubul Sportiv Şcolar Mureş, Baratosi Iosif, căruia Victor îi mulţumeşte din tot sufletul.

Performanţa cere antrenament. În şah, jocul propriu-zis este doar o mică parte din întreg procesul de învăţare.  România a obţinut medalia de aur la băieţi şi cea de argint, la fete, la Campionatul de European de Şah, pe echipe de juniori, desfăşurat în Germania, în oraşul Bad Blankenburg, în perioada 11-18 iulie 2018.

România a participat cu două echipe conduse de antrenorul FIDE Nad-Titus Petre. Echipa de băieţi a fost alcătuită din David Gavrilescu, George Stoleriu, Alexandru-Bogdan Banzea şi Victor Văsieşiu, iar echipa fetelor a fost formată din Daria-Miruna Lehaci şi Alessia-Mihaela Ciolacu. După 7 runde, la băieţi, unde au participat 14 echipe, România a luat aurul, locurile următoare fiind ocupate de formaţia Austriei şi prima echipă a Germaniei. Conducătorul delegaţiei de şah, Titus Petre a precizat că acest rezultat este unul istoric, performanţa extrordinară fiind obţinută de tineri de excepţie.

Târgumureşeanul Victor Văsieşiu a acceptat invitaţia de a ne împărtăşi detalii din concurs şi emoţiile competiţiei, care i-au transformat pe cei patru tineri, în campioni europeni. Drumul spre această performanță a fost presărată şi cu învingeri şi cu victorii, însă Victor crede că doar căzând, vei deveni suficient de motivat pentru a te ridica învingător.

Magnus Carlsen este cel mai bun şahist al momentului. “Micul Mozart al şahului”, cum a fost numit de presa de specialitate, l-a pus în dificultate într-un meci, chiar şi pe marele şahist Gari Kasparov. Kasparov este o sursa de inspiraţie pentru Victor Văsieşiu, de aceea ne-a și povestit despre performanțele în șah ale modelului său, cu multă admiraţie. O partidă de şah memorabilă, care l-a impresionat pe Victor, aviz amatorilor de şah, una care merită povestită, spune el, este cea dintre Nigel Short şi Jan Timman.

Victor Văsieşiu este un mare iubitor de ştiinţe reale, muzică şi fotbal însă șahul l-a ambiţionat să se autodepăşească şi să fie mult mai încrezător în forțe proprii. De aceea recomandă practicarea şahului la orice vârstă, indiferent de rezultate.

Emisiune realizată de Veronica Ilie

 

 

Radio Cluj: Ce le citim copiilor – Biblioteca Bucuriei

0

La România de nota 10 puteți asculta, în această ediţie, povestea Biancăi Mereuță. Are doar un metru și 50 de cm, însă o putere de gigant. Bianca a creat de la zero cea mai mare bibliotecă privată cu carte pentru copii din România. Tot Bianca a pus bazele celei mai mari comunități virtuale dedicate cărților pentru copii, Ce le citim copiilor, cu 66.000 de membri și cu același nume pe care îl folosește și pentru biblioteca ei.

audio
please specify correct url

În realitate, biblioteca din comuna Florești de lângă Cluj-Napoca, nu este doar a Biancăi, ci este un dar pe care l-a făcut comunității iubitoare de lectură pentru cei mici sau alături de cei mici.

Copiii împreună cu părinții au acces gratuit în acest loc plin de povești și imagini frumoase. Totul a pornit de la dorința Biancăi de a citi cărți valoroase băiețelului ei, Alex.

Încet, încet, numărul volumelor a ajuns la 300. Începeau să fie prea multe pentru o bibliotecă personală și prea puține pentru una cu acces la public.

Atunci a decis să crească și să transforme ideea într-un proiect educativ. Acum, după trei ani, bibilioteca Ce le citim copiilor are 7000 de titluri, dintre cele mai valoroase cărți apărute în limba română, dar mai ales publicații străine de autori și ilustratori recunoscuți pe plan mondial.

Bianca Mereuță petrece o mare parte din timp, în bibliotecă citind alături de copiii care o vizitează pentru că, spune ea, fiecare poveste citită e o treaptă urcată pe scara vieții. Fiecare personaj, acțiune, literă și fiecare linie vor crea sensul, care este, de fapt, imaginația, adică treapta cea mai valoroasă a scarii pe care ați urcat împreună.

Ce le citim copiilor este o bibliotecă cu program special de vizitare. Orele la care sunt primiți musafirii sunt comunicate în scris pe comunitatea cu acelaşi nume din Facebook.

Cărțile sunt pentru toate vârstele, de diverse tipuri și fiecare copil găsește ceva interesant de citit sau de ascultat, pentru că unele volume sunt interactive.

Bianca Mereuță, este, așadar proprietarul celei mai mari biblioteci private pentru copii din România. Ea conducea, în urmă cu 5 ani, un business de succes în domeniul de marketing și copywriting. În așteptarea primului copil, a decis să închidă firma și să se implice 100% în educația lui. Determinarea ei și apoi alegerile și ideile care au urmat au transformat-o pe Bianca. Acum nu doar că este cel mai căutat critic de carte pentru copii din România la care apelează majoritatea editurilor, dar este un om împlinit. Ce le citim copiilor va avea filiale în toată țara, dar și în diaspora. Până acum a ajuns la Viena și curând va fi deschisă o bibliotecă privată pentru copii, la București.

Și vă mai dau încă un motiv pentru care ar trebui să citiți copiilor sau nepoților voștri. Psihologii recomandă ca durata lecturii în familie să fie, în medie, de 30-40 de minute pe zi. Deci, nu numărați cărțile citite împreună, ci prețuiți timpul petrecut citindu-le.

Radio Reșița: Moștenitorii României cuceresc America. La 18 ani George Lăpădat a vorbit în Congresul American!

0

George Lăpădat s-a născut la Oravița, în județul Caraș-Severin și își iubește țara foarte mult.

George Lăpădat este un tânăr care reprezintă elita generației de 18 ani. Un Moștenitor al României care clădește țara sa de la km 0 după cei 100 de ani. E în armonie cu valorile universale cu principiile elitelor ce au făcut în 1918 Unirea. George este unul dintre tinerii care trebuie descoperiți și sustinuți, despre care se vorbește cu admirație de la New-York la Reșița, din SUA până în România.

Ca un adevărat lider al generației sale, George Lăpădat a fost preşedintele Consiliului Şcolar al Elevilor la Liceul Teoretic Traian Vuia  Reșița, preşedinte al Consiliului Județean al Elevilor Caraș-Severin și P.R. la Centrul de Tineret Moniom din județul Caraș-Severin.

”A fost foarte multă muncă, în echipă, efort susținut pentru a ajunge în această etapă”, a spus George.

Pentru a ajunge să beneficieze de o astfel de bursă de studio în America a trebuit să parcurgă un drum destul de lung și anevoios, dar a reușit să fie selectat din peste 1000 de candidați.

În S.U.A a învăţat la Lakeville South High School și a reprezentat grupul românesc de studenți de schimb la Departamentul de Stat, unde a ținut un discurs memorabil în fața a mai mult de 300 de elevi de schimb din toatăl umea, în fața managerilor și directorilor Consiliilor Americane pentru Educație Internațională, în fața staff-ului de la Departamentul de Stat și în fața Excelenței Sale Ambasadoarea Jennifer Galt, Deputat Principal, Secretar și Asistent în cadrul Biroului de Afaceri Culturale a Guvernului SUA.

”Gândiți-vă cât de plictisitoare ar fi o lume în care toți ar fi la fel”, spunea George Lăpădat în discursul său din Congresul American.

George Lăpădat se încadrează perfect într-o Românie de nota 10 și avem mesajul său adresat tuturor românilor:

“Zâmbiți și schimbați-vă…dacă noi nu ne schimbăm pe noi înșine, cum putem să schimbăm o societate întreagă?”

Realizator: Anca Bica Bălălău

Radio Constanța:  Plajă terapeutică în stațiunea Mamaia

0

Stațiunea Mamaia are, din acest sezon estival, o plajă terapeutică destinată tuturor categoriilor de persoane cu dizabilități. Proiectul, aplicat pentru prima oară pe litoralul românesc, aparține psihologilor Cristina și Adrian Gemănaru de la Centrul ”Marea Neagră” din Constanța. Cei doi soți sunt de altfel inițiatori ai mai multor programe inedite ce se adresesează persoanelor cu nevoi speciale, printre care se numără ”Trotuarul Senzorial”, ”Camera virtuală” sau maratonul anual ”Alerg pentru autism”.

audio
please specify correct url

Plaja terapeutică amenajată în această vară în stațiunea Mamaia, în apropierea pontonului vechi, are o suprafață de două mii de metri pătrați dar nu are doar aspectul unei simple plaje de relaxare ci este aproape o creație artistică. Cei care ajung aici au la dispoziție numeroase facilități ce le fac accesul pe plajă și în apa mării mult mai ușor dar pot participa și la diverse cercuri, ateliere relaxante coordonate de specialiști.

Printre principalele atracţii ce pot fi descoperite pe plaja terapeutică se numără zona aromelor, pădurea de bambus – reprezentată de un instrument muzical gigant, curcubeul – format din perdele colorate din texturi diferite ce sunt dispuse în zona de stimulare tactilă, pictura pe sticlă şi un atelier de olărit. Pe plajă a fost instalat şi un cort „spiritual”, unde pot fi auzite tobele africane, din cadrul atelierului de terapie prin muzică. De asemenea, a fost amenajată și o grădină cu plante specifice zonei de nisip şi plajă, iar cei dornici să pătrundă în interiorul acesteia se pot bucura de o alee senzorială unde pot întâlni texturi diferite: scoarţă de copac, marmură, rumeguş, felii de lemn sau cărămizi.

Întregul concept reprezintă o poveste desenată pe nisip la ţărm de mare. Toate elementele au fost astfel îmbinate încât fiecare persoană sosită aici să simtă bucurie şi linişte”, ne-a spus psihologul Adrian Gemănaru, iniţiatorul proiectului.

Amenajarea acestei plaje terapeutice  la țărmul mării noastre nu a fost un proiect ușor de îndeplinit dar a meritat fiecare efort, ne-au mărturisit cei doi soți. Aceștia ne-au împărtășit bucuria din ochii celor imobilizați în scaune rulante care pot simți, de acum, nisipul sub tălpile goale și răcoarea apei mării.

Realizator: Magda Chirana

Radio Iași: Pictura lucrurilor simple

0

În ediția de astăzi a emisiunii România de nota 10 aducem o pată de culoare împreună cu artistul vizual Norica Veșcă Popescu.

audio
please specify correct url

Periplul său artistic a pornit de la Universitatea de Arte  George Enescu din Iasi, avându-l ca profesor pe maestrul Liviu Suhar. Si-a continuat studiile  la Universitatea de Arte din București, la clasa profesorului Ștefan Câlția.

Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România și beneficiară a unor burse de studiu în străinătate – Egipt și Grecia.

De-a lungul carierei a realizat numeroase expoziții persoanale în țară, a participat la expozitii de grup în Grecia, Italia, Franța, Austria, precum și la saloane anuale de pictură, târguri de arte vizuale.

Norica Veșcă Popescu pictează nu doar pe pânză, ci și pe perete, pe hârtie, chiar și pe haine, cucerind publicul prin sensibilitate, delicatețe și sinceritate.

În această vară, Norica Veșcă Popescu răsfață publicul  din Iași cu o nouă expoziție personală de pictură, intitulată “Lucruri simple.”

Fascinația pentru obiectele vechi, de la țară, o am de mică , când urmăream și funcționalitatea acestora (am copilarit în satul Puiești-Buzău).  O urmăream pe bunica mea cum țesea sau torcea. Acum nu se mai păstrează toate acestea în zona mea natală. Ștergarele frumos cusute au fost inlocuite de mileuri cumpărate pe care au fost așezate bibelouri. 

  Tema aceasta a lucrurilor simple, la prima vedere, așa pare, dar ea este nespus de complexă, ele sunt încărcate de simboluri. Eu voi continua să o aprofundez...” – ni se destăinuie artista.

“Lucruri simple” (romanian art) – este a doua expoziție personală pe care Norica Veșcă Popescu o prezintă publicului ieșean, dupa ce luna trecută a fost cu “ Flori, fete, filme sau INFINIT.”

Iașul mă inspiră, chiar dacă locuiesc în București, o parte din mine rămâne mereu aici, intr-un fel sau altul. Inspirația o iau din locul acesta drag sau din cuvinte frumoase, gânduri bune, ritmul unei melodii, culorile naturii. Din toate adunate, rămân cu ceva, imi dau starea necesară ca eu , la rândul meu sa dăruiesc oamenilor prin imagini. Arta vindecă!’

Artsit complet și complex, Norica Veșcă Popescu a realizat costume și decoruri pentru filme internaționale („Les Rois Maudits”, „Perfume.The story of a murderer”, „Modigliani”, dar și proiecte de amenajări interioare, pictură murală pentru spații dedicate activităților pentru copii, design vestimentar etc.

Cu fiecare proiect își exprimă talentul autentic, dar și dragostea pentru frumos, provocându-i pe cei din jur să vadă universul  lucrurilor simple și să descopere totul în  nimic.

O emisiune realizată de Natalia Maxim.

Radio Oltenia-Craiova: Călătorii în scopuri nobile

0

Florin Ștefan este craiovean, are 36 de ani și este unul dintre românii care au mers anul acesta în El Camino de la Santiago de Compostela, pelerinajul ce urmează străvechiul drum care traversează Spania de la Est la Vest, de la Pirinei până la Oceanul Atlantic, şi la finalul căruia se află Santiago de Compostela, locul de înmormântare al Sfântului Iacob. Pe Florin l-a însoțit amicul său din Arad, Claudiu Negrea, iar călătoria lor a avut înainte de toate un scop nobil, acela de a strânge fonduri pentru reabilitarea Compartimentului de Boli Infecțioase Copii din Arad.

Au mers pe jos aproape 1000 de kilometri, și-au luat un concediu prelungit și au pornit în cea mai mare aventură a lor de până acum. Florin Ștefan i-a povestit Dariei Andriescu, de la Radio România Oltenia-Craiova,  despre toată experiența sa, cum a început aventura, pe unde a mers, unde a dormit, cum a înfruntat condițiile meteo și ce a învățat la finalul acestei lungi călătorii inițiatice.

audio
please specify correct url

Radio Bucureşti: O altă filozofie a managementului

0

Într-o lume bulversată de răsturnarea valorilor, vă invităm azi, la România de nota 10, să înţelegem o altă filozofie a managementului.

Sunt Camelia Teodosiu şi vă spun „Bun găsit” în spaţiul care ne pemite să sperăm şi „visăm cu ochii deschişi”.

audio
please specify correct url

Împreună cu invitatul emisiunii – prof. asociat Cristian Mustaţă, de la Facultatea de Inginerie în Limbi străine a Universităţii Politehnice Bucureşti, vă propun câteva repere la care vă invit să reflectăm împreună: pornind de la întrebarea simplă şi firească despre cum putem să ne organizăm mai bine viaţa, vom accentua câteva idei referitoare la gândirea antreprenorială, ânvăţatul prin jocuri şi practicarea managementului umanist.

Pe scurt – a altă filozofie a managementului pentru o Românie de nota 10.

Domnul Cristian Mustaţă este profesor asociat la Facultatea de Inginerie în Limbi străine a Universităţii Politehnice Bucureşti.

El este de părere că atât fericirea individuală, cât şi bunăstarea colectivă a ţării ar creşte dacă tinerii s-ar îndrepta spre domenii care să îi pasioneze, astfel încât să ajungă să lucreze mai târziu cu plăcere în meseria în care se specializează. Plecând de la acest concept, Facultatea de Inginerie în Limbi străine, în parteneriat cu diferite licee, a derulat campania Încotro, în cadrul căreia elevii  sunt orientaţi spre domenii care îi pasionează. Cu cât li se potriveşte mai bine domeniul în care vor să profeseze, cu atât le va fi mai uşor să atingă performanţă de vârf, şi cu atât mai mult vor crea în jurul lor o bunăstare, atât materială cât şi sufletească.

Alte criterii pentru alegerea viitorului sunt potenţialul de a-şi dezvolta gândirea proprie şi creativitatea, în loc de a acumula doar informaţii, posibilitatea de a avea alegeri ulterioare în cadrul studiului şi al meseriei, precum şi şansa de a-şi îmbogăţi experienţa printr-un semestru, în afara ţării.

Antreprenoriatul şi gândirea antreprenorială

Dacă privim tânăra generaţie, constatăm că majoritatea respinge relaţiile de subordonare. Fiecare doreşte să fie propriul stăpân. De aceea, am fost interesaţi să aflăm, tot în cadrul emisiunii, cum se poate lucra, pe acest fond, în sensul dezvoltării unui antreprenoriat de success pentru economia ţării?

Învăţatul prin jocuri (serioase)

Pasiune pentru ceea ce facem, dezvoltarea gândirii proprii şi a creativităţii, capacitatea de a face alegeri frumoase şi oneste, dincolo de interese mici sau meschine, gândire şi atitudine constructive…iată doar cîteva cuvinte cheie pentru un alt tip de management.

Despre cum putem să învăţăm, dar mai ales să exersăm acest tip de antreprenoriat, am aflat tot de la invitatul nostru prof. asociat Cristian Mustaţă, de la Facultatea de Inginerie în Limbi străine a Universităţii Politehnice.

Este vorba despre includerea, în programele de master de la inginerie şi management, a unei simulări de business, numită Topsim (una dintr cele mai bine cotate din Europa). În cadrul acestei aplicaţii, studenţii formează echipe şi conduc firme virtuale, într-o competiţie din care au ocazia să dezvolte multe abilităţi antreprenoriale, fără ca riscurile să fie reale. Simularea îi prinde, le captează interesul, le dă încredere şi îi motivează. Din octombrie 2017, jocul a fost extins, într-o variantă simplificată, şi cu echipe de elevi de la liceele Goethe şi Kretzulescu, în cadrul Business Tech Challenge 2017.

CT:Avem multe exemple de oamenii care au urmărit doar profitul, fără să le pese ce lasă în urmă şi…din păcate… mulţi adepţi ai acestei experienţe defilate în numele democraţiei şi a liberalizării pieţei. Cum putem contura strategia care poate produce schimbarea?

CM: Practicarea managementului umanist: am dezvoltat modelul de management integral de la Bucureşti prin care încerc să deschid ochii studenţilor şi întregii comunităţi; practicarea managementului doar de dragul profitului a dus la actuala evoluţie în care periclităm planeta şi întreaga noastră existenţă, pe când un management echilibrat, care urmăreşte bunăstarea generală şi protecţia mediului, împreună cu profitul, este mult mai potrivit situaţiei actuale a omenirii.

Radio Cluj: Repere pentru o lume fără imagini, dar cu multă imaginaţie

0

Vom încerca azi să intrăm într-o lume aparte, în care celelalte simţuri sunt chemate să înlocuiască văzul, atât de important pentru majoritatea oamenilor. Vă voi purta pe coridoarele unei instituţii clujene de învăţământ special, pentru persoanele cu deficienţe de vedere, coridoare care seamănă izbitor cu nişte artere de circulaţie rutieră: benzi roşii în relief care ghidează paşii elevilor, cu balustrade de lemn, tot roşii, pe pereţii laterali şi praguri punctate în afară pentru a-i preveni că urmează câte o uşă.

audio
please specify correct url

Prin clase zăresc copii la ore, unii cu capetele culcate pe bănci, într-un efort de concentrare asupra spuselor profesorilor, alţii întorşi parţial cu spatele la tablă, care reprezintă doar un punct cardinal, undeva în imaginaţia lor.

Îmi revine în amintire imaginea unei şcolăriţe disperate, de altădată, pe care o podidiseră lacrimile pentru că nu mai ştia cum să-şi găsească clasa, din care ieşise în pauză. Lucrurile s-au schimbat, însă, radical de atunci şi până acum, pentru că Liceul pentru Deficienţi de Vedere din Cluj dispune de cele mai moderne tehnologii de educaţie din ţară.

Zilele trecute a fost inaugurat aici un laborator IT ultramodern. Elevii s-au deprins rapid cu noile programe şi tastaturi speciale, lucru de care ne convinge Ionuţ, un absolvent de clasa a VIII-a al instituţiei. Tehnologia IT le conferă elevilor cu deficienţe vizuale o autonomie, la care nu visau înainte, şi care îi va ajuta mai târziu să se afirme în viaţă – apreciază Ionela Mureşan, directoarea liceului.

Silviu Vanda e profesorul veteran, care a educat generaţii la rând de elevi cu deficienţe de vedere şi spune că faţă de vremurile trecute accesul la educaţie a înregistrat un salt extraordinar.

Piesa de rezistenţă a laboratorului informatic din Cluj e imprimanta cu caractere Braille, care poate fi acţionată prin comenzi vocale. Profesorul Ioan Câmpean crede că acest gen de aparate inteligente va relansa interesul pentru străvechiul alfabet.

Întreaga investiţie în echipamentul destinat elevilor clujeni cu deficienţă de vedere  ajunge la 35.000 euro. Banii provin de la Clubul Rotary Cluj- Napoca, ajutat de câteva cluburi înfrăţite de pe mapamond.

Tehnologia informatică a deschis un alt orizont persoanelor cu deficienţe de vedere, aflate în formare, care pot îmbrăţişa şi acest domeniu de vărf în demersul lor de integrare socială.

Directorul adjunct Ioan Câmpean îmi spune, la despărţire, toate aceste lucruri şi admir la el şi la colegii din conducere puterea de viziune. E uimitor, dar calculatorul cu facilităţile sale extrardinare îi ajută pe cei cu deficienţe de vedere şi chiar pe nevăzători să întrevadă lumea prin sunet şi atingere, să-şi creeze conexiuni, inclusiv pe internet, pe care altădată cu greu şi le puteau imagina.

Realizator: Ovidiu Moldovan

Constanța: ”Suvenir din Dobrogea”, un concept din dragoste pentru tradiție

0

La ”România de nota 10”, în această săptămână o cunoaștem pe Bianca Folescu, o constănțeancă îndrăgostită de tradițiile etniilor dobrogene, fondatoarea platformei ”Suvenir din Dobrogea”.

audio
please specify correct url

În urmă cu șase ani a cumpărat o căsuță veche, bătrânească, în satul tulcean Vișina și astfel a început aventura ei prin lumea satului, a valorilor care încep să se piardă, a meștesugurilor autentice și a frumuseții locale. S-a hotărât imediat să redea strălucirea de altădată acestei locuințe bătrânești, încurajată de prezența câtorva obiecte tradiționale pe care proprietarii bulgari ai casei le-au lăsat îi interiorul ei. În satul Vișina care aparține comunei tulcene Jurilovca există cea mai mare comunitate de etnici bulgari din țară. Procesul de reabilitare a casei a început în scurt timp dar fără a știrbi cu nimic specificul local. A fost recondiționat acoperișul din stuf, tradițional pentru zona aceasta din Dobrogea, au fost păstrate decorațiunile din tâmplărie dar și culoarea albastră a ferestrelor specifică locuințelor de aici și totul a căpătat o altă imagine. Bianca Folescu a mizat pe priceperea meșterilor locali care la rândul lor au folosit doar materiale naturale și, încet, încet, proiectul din satul Vișina a prins contur.

Acesta a fost momentul în care inimoasa Bianca Folescu a pus bazele comunității ”Suvenir din Dobrogea”-  o platformă online în care se întâlnesc și comunică toți cei ce iubesc viața rurală autentic românească sau ale altor etnii ce dau farmecul inegalabil al Dobrogei.

Am citit mult despre costumul tradiţional dobrogean, despre tehnicile de lucru şi apoi am achiziţionat un război de ţesut vechi de un secol. Am amenajat într-o cameră un fel de şezătoare şi vreau ca din această vară să deschid mai multe ateliere de creaţie şi pentru fiecare meşteşug să organizez câte un eveniment“, mărturiseşte femeia.

A început să organizeze chiar acolo, în gospodăria din Vișina, ateliere tradiționale de cusături românești și a dezvoltat conceptul îndrăzneț de „voluntariat tradițional”.  Prin acțiunile sale, încearcă să strângă fonduri pentru consolidarea casei muzeu din Enisala, localitate apropiată de casa ei din Vișina. Recent, a încheiat un contract cu Muzeul de Artă Populară din Tulcea prin care livrează suveniruri realizate manual: semne de carte și magneți, brodate manual și inspirate din modelele tradiționale românești precum și multe alte obiecte autentice, amintiri cu care turiștii care trec spre Delta Dunării să  plece spre casă.

Gospodăria tradițională pe care Bianca Folescu a amenajat-o în satul Vișina este deschisă tuturor celor care vor să o admire : prieteni, cunoscuţi, elevi în cadrul proiectului „Şcoala altfel“ sau turiști care trec prin zonă.

Este un loc de suflet, o oază de liniște și de autentic dobrogean în care putem poposi, în această vară, pe drumul nostru spre mare sau spre Delta Dunării.