Toma Enache – jurnalist Radio România, actor, regizor şi scenarist

Toma Enache – jurnalist Radio România, actor, regizor şi scenarist

11
0

Biblioteca de Bucurii – Dialoguri pentru tihna sufletului

Bun găsit, vă spune Camelia Teodosiu, împreună cu invitatul acestei ediţii – Toma Enache, jurnalist Radio România, actor, regizor…, profesii pe care le face cu dăruire, inspiraţie şi profesionalism.

Ca jurnalist face emisiuni în limba aromână, la Radio România Internaţional şi în timpul liber se implică în regie pentru teatru şi film.

Ultimul şi aşa cum spune chiar Toma cel mai important proiect al său este filmul Între Chin şi Amin care aduce în lumină terifiantul „experiment de la Pitești”. Filmul, realizat cu eforturi deosebite şi finanţare din sponsorizări, obţinute cu greu de Toma Enache, a avut premiera pe 1 octombrie, anul acesta după care a rulat în peste 30 de orașe din țară, cu participarea protagoniștilor. A fost foarte bine primit, chiar dacă pe unii i-a impresionat, până la durere.

Constantin Cotimanis care interpretat „una dintre cele mai odioase ființe care a călcat în picioare istoria acestui popor”. Ne mărturiseşte că a acceptat rolul pentru că a “simțit că trebuie să lăsăm mărturie, să ne cerem iertare pentru tot ce s-a întâmplat și nu trebuie să se mai întâmple”.

Actorul Vali V. Popescu şi-a asumat rolul ca o misiune nobilă şi spune “ sunt convins că experiența pe care am trăit-o la acest film va rămâne drept reper pentru mine mulți ani de acum înainte, un reper la care mă raportez cu bucurie și cu durere în același timp.”

Plină de talent,  Kira Hagi, care joacă unul din rolurile principale, consideră că experiența pe platourile de filmare au contribuit la maturizarea sa, fiind marcată de toate momentele puternice prezentate în filmul Între Chin şi Amin. Momente pe care, aşa cum a declarat, Kra Hagi, şi le va aminti toată viaţa.

Toma este un om extraordinar şi dacă acest cuvânt vi se pare prea vag, în generozitatea lui, am să încerc să găsesc nuanţe relevante. Deci, Toma Enache este plin de firesc, educat, echilibrat, corect, demn, generos, sensibil…, încărcat de smerenia din care se naşte modestia omului inteligent.

Şi, dacă nu am spus tot, este pentru că vă las plăcerea de a descoperi singuri, din dialogul care urmează, cine este Toma Enache în speranţa că, inspiraţi de personalitatea lui, mai puteţi adăuga câte ceva pe rafturile Bibliotecii de Bucurii.

Prezenţa colegului meu, Toma Enache, aduce o notă aparte Bibliotecii noastre de Bucurii, deoarece spontaneitatea optimismului său pune în valoare preocuparea plină de seriozitatea posturii pentru materializarea gândului creativ.