Constanța: ”Diana Slav, un altfel de ghid turistic”

Constanța: ”Diana Slav, un altfel de ghid turistic”

9
0

Personajul din această săptămână al emisiunii ”România de nota 10” este Diana Slav, ghidul turistic voluntar al orașului Constanța.

De câțiva ani buni, ea organizează tururi gratuite pentru cei care vor să cunoască pe viu istoria oraşului cosmopolit de la malul mării. Este absolventă de drept, pasionată de lectură, a lucrat în domeniul portuar, iar în prezent este agent de turism.

Diana Slav este o împătimită a călătoriilor și i-a venit ideea acestui concept atunci când a văzut de multe ori, în vacanțele ei prin străinătate, plăcuţă afișată la vedere de unii localnici, pe care scria „Free Tour“. Un astfel de ghid îşi oferă serviciile gratuit turiştilor, iar la final, aceştia îl răsplătesc, dacă doresc, cu cât cred de cuviinţă. Nu a durat mult până când această initiativă a ei s-a bucurat de mare succes printre locuitorii tomitani care au devenit, surprinzător, turiști la ei acasă.

Nu doar constănțenii se bucură de plimbările cu Diana – ea este foarte activă în mediul online, este blogger de travel și se menține foarte conectată la platformele de profil, reușind astfel să atragă și vizitatori din țară ba chiar din afara granițelor. Toți aceștia își doresc să cunoască în alt mod istoria vechii cetăți a Tomisului, arhitectura art nouveau, barocă sau neo-românească dar și specificul numeroaselor etnii pe care le găsim în Dobrogea și care dau atât farmec regiunii.

Tururile organizate foarte minuțios de către Diana Slav sunt programate cu mult timp înainte iar în ultimul an ea a dezvoltat și câteva extensii ale acestor evenimente turistice. Pornind de la caracterul multietnic al Dobrogei, realizează tururi pe categorii de interes: ”Moștenirea greacă”, ”Moștenirea armeană” și dezvăluie publicului numeroase povești ale clădirilor de patrimoniu, adevărate bijuterii aflate în Centrul Vechi sau în alte părți ale urbei.

Fiecare tur începe de fiecare dată de la harta așezărilor antice din Parcul Arheologic din Constanța pe care am reusit să o facă vizibilă pentru atât de mulți oameni, trecând indiferenți poate până acum.

Deviza Dianei Slav, ghidul voluntar inimos al Constanței este ”Călătoresc și povestesc”.

Redactor – Magda Chirana / Foto – Dana Slav