Radio România Brașov FM: Constelația vedetelor de la Cerbul de Aur 2019

Radio România Brașov FM: Constelația vedetelor de la Cerbul de Aur 2019

95
0

“Muzică este felul în care sună viața”. Eric Olson

Haideți să descoperim împreună notele muzicale din viețile vedetelor naționale și chiar internaționale pentru că România a luat din nou Nota 10 săptămâna trecută, când Brașovul, timp de 4 zile, în perioada 22-26 august, s-a transformat într-o adevărată Cetate a Muzicii. În inima Centrului Vechi brașovean, Cerbul de Aur a fost parcă mai strălucitor ca niciodată. Festivalul internațional a ajuns la cea de-a 19-a ediție și a reușit să adune, la poalele Tâmpei, artiști doar de Nota 10.

O scenă din 50.000 de piese, cu o suprafață de 800 mp și 400 mp de ecrane LED, 12 voci senzaționale provenite din 10 țări, un juriu internațional de excepție, o grafică perfectă pentru fiecare moment în parte au fost doar o parte dintre ingredientele rețetei de succes a acestei ediții a Festivalului Cerbul de Aur. Prima zi a evenimentului a adus și primul recital de excepție. Aflat pentru a 4-a oară pe scena Cerbului de Aur, locul în care și-a cunoscut idolul copilăriei sale, Ștefan Bănică a oferit așa cum ne-a obișnuit deja cel mai energic moment artistic al editiei a 19-a a Festivalului Cerbul de Aur. Renumitul artist și-a deschis o poartă a sufletului, în exclusivitate, pentru Radio România Brașov FM și a lăsat la vedere cateva Do,Re, Mi-uri ale vieții sale, într-un interviu mai mult decât special, acordat cu doar câteva ore înainte de a urca pe scenă.

Ovațiile publicului la scenă deschisă, miile de spectatori ridicate în picioare preț de câteva minute bune, dar și emoțiile copleșitoare transmise, au poziționat momentul artistic al TRIO – ului de Aur pe prima poziție în inimile spectatorilor veniți în prima seară în Piața Sfatului. Este vorba despre incredibila voce a Laurei Bretan, interpetarea diafană a lui Ester Penoy și charisma muzicala a lui Olivier Kaye. Daca cele doua artiste s-au aflat pentru prima oară pe scenă, Olivier s-a simtit ca la el acasă fiind câștigătorul Premiului I și Premiului publicului în 2018. Ba mai mult, artistul și-a tatuat cerbul pe încheietura mâinii.

Cea de-a doua seară a Festivalului Internațional Cerbul de Aur a fost deschisă la fel ca și prima seara de artistul Zoli Toth împreună cu copiii de la Cantus Mundi. Seara a adus-o pe scena din Piața Sfatului pe una dintre cele mai iubite artiste din tânăra generație, Irina Rimes, care a povestit pentru Radio România Brașov FM, despre prima ei amintire legată de Cerbul de Aur.

Seara s-a încheiat cu un concert senzațional. Una dintre cele mai bine cotate interprete britanice, cu 4 premii Brit Award la activ, cu milioane de fani în toată lumea, Emeli Sande a cucerit defintiv publicul român cu un concert unic. Jovială și cu unzâmbet molipsitor, artista britanică a stat de vorbă și cu jurnaliștii români.

Seara de Gala a Cerbului de Aur 2019 a fost una extrem de emoționantă. Pe de o parte, concurenții au stat cu sufletul la gură pentru a afla cine ia Trofeul și premiile în valore de peste 50.000 de euro. Pe de altă parte, magia scenei festivalului și-a spus din nou cuvântul și a readus-o în fața publicului pe doamna muzicii ușoare românești Corina Chiriac. Marea artistă a României a avut un recital de zile mari pentru a marca 40 de ani de la prima emisiune tv color din țară, dar în avans, și 50 de ani de carieră muzicală. Inconfundabila Corina Chiriac ne-a povestit cu mari emoții și bucurie în glas despre marele pas care avea să schimbe total fața televiziunii, trecerea de la alb-negru la color. Artista ne-a dezvăluit sacrificiile acestei realizări incredibile în cadrul unui interviu acordat exclusiv pentru emisiunea România de Nota 10.

Seara de Gală s-a încheiat la înălțime, cu prezența pe scena cerbului a unui super star, cântărețul irlandez Ronan Keating. Chiar înainte de a urca pe scenă, acesta a stat de vorbă cu jurnaliștii.

Seara de gală ne-a dezvalui și câștigătorul festivalului. Astfel, Trofeul Cerbul de Aur 2019 a plecat, în acest an, în Italia, la Eliza G cu care am stat de vorba la doar câteva minute după ce a coborât cu premiul de pe scenă.

Daca vorbim despre Cerbul de Aur, ne gândim și la vedetele care fac parte din  marea sa familie. Ei bine, anul acesta pe scena fesivalului au urcat doua familii simbol ale acestui festival: familia Tudor și familia Dandel. Astfel, serile muzicale de vis de la Cerbul de Aur 2019 s-au datorat și prestației impecabile a Big Band-ului Radio coordonat de Ionel și Andrei Tudor, cel din urmă marcând, în acest an, 25 de ani de când se află la cârma orchestrei.

În familia Dandel lucrurile au stat diferit la această ediție a Cerbului de Aur. Astfel, Ricky Dandel a predat ștafeta fiului său Elvin care, alături de Eda Marcus, a prezentat spectacolul. În schimb, celebrul său tată a fost de această dată prezent în juriul festivalului alături de Loredana, Vasile Șirli, Viktor Laszlo și Erminio Sinni. Cu o energie debordantă, Ricky Dandel a acordat un interviu pentru România de Nota 10.

Pentru prima oară în calitate de jurat s-a aflat și Loredana Groza care a dezvăluit pentru România de Nota 10 de unde are atâta energie.

Ultima seară a Festivalului a dovedit că Piața Sfatului poate fi neîncăpatoare. Cu mic cu mare, familii întregi, multe îmbrăcate în ii românești sau purtând tricolorul în mână au venit să îi vadă și să îi ovaționeze pe cei peste 100 de artiști ai folclorului veniți special la Brașov pentru a aduce un omagiu lăutăriei românești, printre ei s-a numărat și Din Iancu Sălăjanu, prezent și în studio-ul Radio România Brașov FM.

Seara, prezentată de Iuliana Tudor, i-a adus pe scenă pe marii interpreți de muzică populară, dar și pe Lidia Buble, Alexandra Ungureanu și Loredana care au oferit un spectacol electrizant cu reinterpetări folcloristice. Însă, cel mai emoționant moment al serii a fost apariția pe scenă a vocii de aur, Regina muzicii lăutarești și ultima reprezentantă în viață a lăutăriei clasice românești, doamna Gabi Luncă.

Cu doar câteva ore înainte de a fi ovaționată pe scena Cerbului de Aur, maestra lăutăriei, Gabi Luncă a fost în direct în studio-ul Radio România Brașov FM, unde a avut parte de o surpriză emoționantă, pusă la cale de echipa noastră împreună cu familia sa și cu Prefectura Brașov. Astfel, Prefectul Județului Brașov, Marian Rasaliu, i-a înmânat o distincție de înaltă apreciere în direct în studio-ul radio.

Zborul de Ciocârlie al maestrului Gheorghe Zamfir, venit special la Brașov pentru acest eveniment, a fost cel care alături de alți artiști, printre care și Paula Seling și Laura Bretan, a tras cortina peste ediția a 19-a a Festivalului Internațional Cerbul de Aur 2019 al cărui coproducător a fost Radio România.

Revenim în 2020…