Radio Reșița: Roxana Rus aduce sănătate din Almăj sub îndrumarea străbunilor

Radio Reșița: Roxana Rus aduce sănătate din Almăj sub îndrumarea străbunilor

503
0

Roxana Rus cultivă în satul natal: goji, lavandă și trandafiri

Astăzi, vă prezentăm povestea tinerei din Caraș-Severin, Roxana Marcela Rus, care a renunțat la a activa într-o companie mulținațională pentru ”libertatea” pe care i-o oferă munca pe câmpul din satul natal.

Roxana Marcela Rus este din comuna Bănia, judeţul Caraş-Severin şi din toamna trecută desface pe piaţa cărăşană apă de trandafiri, precum şi dulceaţă de goji, trandafir şi mentă. Alături de prietenul ei, Petru Stroca, a ales să renunțe la job-ul în domeniul bancar și să devină un mic întreprinzător în culturi exotice.

”Acesta a fost un vis al meu, nu m-am gândit niciodată la profit. Pur și simplu am dorit să cultiv aceste plante pentru beneficiile curative pe care le au. Am fost cuprinsă de nostalgia vremurilor în care bunicii mei îmi ofereau dulceață de trandafiri, pe care o serveam cu un pahar de apă” , ne-a mărturisit Roxana.

Roxana Rus: dragostea de natură este în ADN-ul meu. Bunicii mi-au transmis dragostea de ”pământ”!

Roxana, născută la Reșița, a trecut de la viața trăită pe ulițele satului bănățean, la studii definitivate în capitală, serviciu în domeniul bancar și la viața liberă și în beneficiul sănătății, în această dorință de a urma chemarea ”gliei strămoșești”.

Copilăria pe Valea Almăjului a fost superbă, idilică, spune Roxana, care adaugă că a urmat studiile primare în zonă, iar cele superioare le-a făcut la București, unde a urmat cursurile Facultății de Inginerie Economică în Agricultură și Dezvoltare Rurală. După studiile superioare s-a angajat la București în domeniul bancar, după care a renunțat și s-a întors la sat. Apoi a ajuns din nou să activeze într-o bancă, până l-a întâlnit pe prietenul ei, care i-a sugerat să-și urmeze visul și să cultive goji pe Valea Almăjului.

Conform acesteia, goji, trandafirii şi lavanda din Valea Almăjului sunt produse noi, mai puţin cunoscute în Banat, dar pe cale să devină o sursă constantă de profit. Goji, fructul longevității, este foarte căutat în industria alimentară şi farmaceutică. Cea mai mare cantitate din producţia proprie a fost desfăcută direct de la poartă şi în târguri, piaţa de profil din Caraş-Severin nu este încă formată pentru astfel de produse, a mai spus Roxana Marcela Rus. Ea, susținută de părinți și bunică, realizează toate lucrările și se dedică în totalitate cultivării acestor plante miraculoase și o face cu mare bucurie și împlinire sufletească.

”Mi-am îndeplinit visul să am lanurile acelea veșnic mov, cultivate cu lavandă, la care să alătur pe cele de trandafiri și goji”, a mai spus tânăra cărășeană.

Dumnezeu ne-a lăsat în natură absolut tot ceea ce avem nevoie ca să trăim o viață frumoasă, sănătoasă și îndelungată”, concluzionează această tânără de succes, această româncă de nota zece, Roxana Rus, care dovedește o dată în plus că se poate să alegi satul natal înaintea străinătății, să reușești să duci o viață frumoasă, fiind sănătos și împlinit pe toate planurile.

Realizator: Cristina Corocan