Radio Reșița: Oana Borza Glava, între succesul ca antreprenor și misiunea de...

Radio Reșița: Oana Borza Glava, între succesul ca antreprenor și misiunea de a sădi în sufletul copilului dragostea pentru natură

929
0

La România de nota 10, în această săptămână, facem cunoștință cu Oana Borza-Glava, o altă tânără din Reșița, antrepenor de succes și  mamă a unei fetițe de 9 ani. Oana este un adevărat exemplu, are propria afacere, deține o sală de fitness. Își împarte timpul între creșterea copilului, afacere și ”lucrurile dragi sufletului”. Are 38 de ani și se bucură de o lume de vis, datorită mișcării în aer liber, sub orice formă: la pas, pe schiuri, bicicletă, înot etc. Trasee de dificultate medie și mare, dar care oferă posibilitatea descoperirii unor locuri magnifice. Panorama de la 2000 m, în Țarcu, baie în diverse lacuri montane, picnic pe malul râurilor, noroi pe echipament pe teren accidentat, solicitare fizică la pedalat pe diverse trasee greu accesibile, cupe și medalii pentru multiplele performanțe.

De mică, tatăl ei, Alexandru Borza, i-a insuflat pasiunea pentru munte, bicicletă şi timp liber petrecut în natură. La rândul ei, petrece cel mai prețios timp cu familia, deseori în mijlocul naturii, indiferent de anotimp.

După studii, după ce s-a făcut inginer chimist de industrie alimentară, nu a stat pe gânduri, a ales fără șovăială Reșița. Este mulțumită de alegerea făcută. Și-a început activitatea profesională într-o fabrică locală de paste făinoase, făcând echipă cu oameni care mai apoi, în bună parte, i-au devenit prieteni. Acum patru ani a schimbat direcția profesională, este antreprenor. Împreună cu tatăl ei organizează activitatea unei săli de fitness. Iar alături de soțul ei a creat conceptul unei cafenele-bistro, situată în centrul orașului, local ce are ca tematică Reșița veche. Timpul liber îl petrece în cea mai mare parte făcând mișcare atât în aer liber cât și în interior, este modul Oanei de a se relaxa și de a-și încărca bateriile. Are multe multe hobby-uri, toate legate de mișcare, de sport. Iarna face schi alpin și schi de fond iar în celelalte anotimpuri: ciclism, alergare și drumeție montană, înot în lacurile din apropiere. Știe să profite din plin de potențialul natural și de facilitățile pe care le oferă orașul ei natal-Reșița și împrejurimile lui.

Zi de zi este alături de Mara, fetița ei căreia încearcă să-i transmită respectul față de natură, dragostea de mișcare. Oana este voluntar serios, se oferă să facă parte din echipele care organizează evenimente sportive în comunitatea din care face parte. Așa că ne întâlnim cu Oana la concursuri de alergare montană, de mountain biking, de promovare a bicicletei, la taberele de ski pentru copii și tineri organizate de Asociația Prietenii Munților. Pune energie și resurse la bătaie, este eficace când se implică. Nu suportă să-i audă pe cei care se complac, care atunci când ceva nu le este pe plac spun „nu se poate” sau „asta este” și nu fac nimic să schimbe. Oana spune că atunci când „va fi mare” vrea să-și păstreze sufletul tânăr, puterea de muncă, optimismul, încrederea și dorința de „a face”. Pentru ea, Reșița este orașul ei natal, orașul de suflet. Consideră că Reșița cu toate locurile din vecinătate, îi oferă ei și familiei, prietenilor ei, o viață de calitate net superioară oricărei metropole. Are încredere în transformarea Reșiței și atât cât va putea va pune umărul să ajute la schimbare.

Este implicată într-o afacere de succes prin care ajută la menținerea stării de sănătate a multor reșițeni. De asemenea a luat parte la diferite proiecte naționale. A fost voluntar în proiectul Tandem BikeFlandm, unde sunt și vor fi angrenați peste 300 de elevi cu deficiențe de vedere cu vârste cuprinse între 14 și 19 ani, din școlile și liceele speciale din România. Oana s-a oferit să petreacă această perioadă alături de o adolescentă nevăzătoare din Timișoara. Au pedalat împreună, s-au relaxat și, mai ales, s-au împrietenit.

Sportul unește, acest lucru este cert, el înseamnă sănătate. Trebuie să facem mișcare, dar să fim atenți și la ceea ce mâncăm, spune Oana Borza Glava. Această mămică de nota 10, își dorește ca românii să fie mai optimiști, să facă mai multă mișcare și să fie ”omenoși cu oamenii”.

Realizatori: Anca Bălălău şi Cristina Corocan

Text: Cristina Corocan