Bucureşti FM: Proiecte şi speranţe pe „aripi de înger”

Bucureşti FM: Proiecte şi speranţe pe „aripi de înger”

69
0

De această dată, venim în atenţia dumneavoastră cu speranţa pe care Fundaţia Romanian Angel Appeal o aduce prin realizările extrem de apreciate şi de necontestat.

Fundaţia Romanian Angel Appeal a implementat și susținut peste 100 de proiecte în domeniul HIV/SIDA și tuberculozei,  a sprijinit 35 de ONG-uri și instituții partenere. A înființat 16 secții de zi pentru îngrijirea multidisciplinară a copiilor și adulților cu HIV/SIDA, a furnizat tratamentul complet pentru 1300 de pacienți cu tuberculoză multidrog rezistentă, a coagulat și format patru echipe de asistență medico-psiho-socială pentru copiii și adulții afectați de tuberculoză.

De asemenea, a desfășurat importante campanii și proiecte legislative privind drepturile pacienților. Începând din 2007, Fundația Romanian Angel Appeal susține proiectele dedicate controlului tuberculozei, prin intermediul parteneriatelor naționale și locale, cu sprijinului Fondului Global de Luptă Împotriva SIDA, TB și malariei și a altor finanțatori.

Invitata noastră este Silvia Asandi – Director executiv al Fundației Romanian Angel Appeal care ne va vorbi despre finalizarea unuia dintre proiecte, inaugurarea unei secții destinată îngrijirii pacienților cu tuberculoză, la Spitalul de Pneumoftiziologie Leamna, Jud. Dolj.

Experienţa lor este de apreciat şi admirat, de aceea în spaţiul nostru radiofonic destinat României de nota 10 vom afla despre cum pot fi depăşite obstacole, mentalităţi, cum pot fi găsite soluţii, pentru a duce la bun sfârşit proiecte de anvergură.

Cum a luat naştere acest proiect –  o secție nouă destinată îngrijirii pacienților cu tuberculoză multidrog rezistentă

Tuberculoza multidrog rezistentă și extensiv-rezistentă la tratament (TB MDR/XDR) reprezintă formele grave de tuberculoză, care necesită cea mai lungă spitalizare și cel mai lung și costisitor tratament. În România anului 2016 se înregistrau peste 500 de cazuri noi de TB MDR/XDR și doar două centre în care pacienții erau diagnosticați, internați și tratați: unul la București, în cadrul Institutului „Marius Nasta” și altul la Bisericani în județul Neamt. Exista deci, o nevoie majoră pentru înființarea unei noi secții MDR care să ofere condiții corespunzătoare de tratament și îngrijire a pacienților diagnosticați cu TB MDR/XDR cu risc major de non-aderență, abandon sau deces din cauza condițiilor socio-economice precare.

Autoritățile în domeniul sănătății au decis în 2016, ca noua secție MDR TB să fie înființată în cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie din comuna Leamna, județul Dolj, astfel că în luna martie 2016, reprezentanții Fundației Romanian Angel Appeal (RAA), împreună cu echipa de arhitecți Astrid Rottman și Bogdan Pop și cu Dl. Dr. Cristian George Popa, de la Institutul „Marius Nasta”, realizau prima vizită de lucru la Leamna. Au urmat elaborarea unui ante-proiect și aprobarea lui, selecția unei firme de arhitectură, urmată de toate etapele necesare transformării unei idei într-un proiect tehnic solid.

În august 2017, se organiza șantierul si demarau lucrările și astfel, după un an de muncă și perseverență, am reușit să transformăm fostele magazii din curtea Spitalului din Leamna, aflate într-o stare de degradare profundă, într-un pavilion nou, cochet, luminos, modern utilat și funcțional.

Deși în primii ani de activitate în România, Romanian Angel Appeal a reabilitat, renovat și echipat 20 de instituții de ocrotire a copiilor, între care și secții de spital, reconstruirea, renovarea și amenajarea unei construcții cu destinație medicală în zilele noastre, a reprezentat un proces cu numeroase etape și necunoscute. Am fost nevoiți să ne documentăm cu privire la arhitectura, rezistența și instalațiile unei clădiri cu destinație medicală, să citim legi și regulamente de securitate în construcții, să negociem soluții tehnice cu proiectanții și executanții, să consultăm specialiști din domenii conexe pentru a armoniza teoria cu practică în privința respectării normelor privind controlul infecțiilor, să reluam procedurile de achiziție a serviciilor de antrepriză din lipsa ofertelor serioase, să spunem stop unor firme care, la semnarea contractului sugerau renunțarea la clauze-cheie agreate anterior, să găsim acel diriginte de șantier care să mearga zilnic pe șantier și multe alte decizii și acțiuni pentru care nu am fost instruiți în profesiile noastre de bază.

Obstacolele pe care echipa Romanian Angel Appeal  le-a întâmpinat şi cum au depăşit cei implicaţi, aceste situaţii

Ceea ce a fost însă cel mai dificil de gestionat și depășit, au fost exact acele situații pentru care niciun efort personal sau de echipă nu te pregătește și nu te ajută suficient în găsirea de soluții: criza acută de muncitori calificați din domeniul construcțiilor cu care se confruntă România în prezent, temperaturile foarte scăzute din iarna trecută, în care am fost nevoiți să suspendăm lucrările, excesul de birocrație și nu în ultimul rând, lipsa de profesionalism a unor colaboratori. Toate acestea ca să putem evita eternul românesc “lăsați că merge și așa” și să forțăm încheierea lucrărilor la standardele de calitate practicate în proiectele noastre.

Ce urmează

Pacienții care vor fi tratați și îngrijiți aici au nevoie de suport social și psihologic, de programe de integrare socială și profesională. Acestea pentru că tuberculoza, de cele mai multe ori o boală perfect vindecabilă, poate afecta în mod ireversibil viețile oamenilor atunci când vorbim despre formele rezistente la tratament și când abordarea centrată pe pacient nu se regăsește în ecuația îngrijirilor. Este nevoie de conștientizarea și implicarea a mult mai multor actori și autorități locale, ONG-uri și reprezentanți ai mediului privat, pentru a răspunde provocărilor determinate de TB la nivelul comunității. De aceea, suntem deciși să continuăm și să implicăm alături de noi, cât mai mulți parteneri pentru o Românie fără tuberculoză!

Ce înseamnă pentru Silvia Asandi o Românie de nota 10

O Românie în care fiecare să îşi facă treaba în pătrăţica lui. Cred că cel mai important este să ne uităm întotdeauna în jurul nostru şi să ne uităm şi la cei mai vulnerabili decât noi pentru că, cel puţin pe mine şi echipa mea, acest lucru ne împlineşte foarte mult; să vedem că oferind o mână de ajutor astăzi putem schimba viaţa unor copii, unor tineri, unor personae adulte care acum sunt într-o situaţie de vulnerabilitate, de suferinţă, aflaţi la risc de excludere socială… Şi ne place să credem că ceea ce facem, pentru ei, poartă o părticică din sufletul echipei Fundaţiei Romanian Angel Appeal.”

Realizator: Camelia Teodosiu