Constanța: Frumusețea portului popular nu se demodează niciodată

Constanța: Frumusețea portului popular nu se demodează niciodată

46
0

În prima ediție din 2019 a emisiunii ”România de nota 10”, vă facem cunoștință cu Eugenia Catargiu, o avocată din Constanța îndrăgostită de portul popular tradițional românesc. Ea colecționează costume populare vechi, cele mai multe din perioada interbelică.

Cu o valoare inestimabilă, colecția privată numără aproape 100 de piese din diferite zone ale țării pe care Eugenia Catargiu le-a cumpărat de la meșteri populari și, mai ales, le-a cercetat originile și poveștile.

„Costumele pe care le am eu sunt de la începutul secolului XX, perioada interbelică și foarte puține sunt post-belice. De obicei, în perioada post-belică sărăcia a fost atât de puternică încât ele au suferit foarte mari modificări“, ne spune Eugenia Catargiu.
Povestea colecționării costumelor naționale a început de la cusături „Am plecat în primul rând de la cusături pentru că nu știam cum să coasem și am simțit nevoia să studiem. E drept că o sămânță a fost aruncată cândva, demult, de bunica mea care ea mi-a pus acul în mână, de la ea am învățat să cos, primele tehnici”.

Eugenia Catargiu se poate mândri și cu un costum popular regal.

„L-am văzut în poze vechi purtat de prințesele României. Chiar de curând, la un eveniment organizat de Casa Regală, iar Principesa Maria a purtat aceeași cămașă. Și tot așa combinat cu un vâlnic roșu de Mehedinți ,cum am văzut ca în pozele vechi. De aceea am ales să fac această combinație. Regina Maria chiar asta și-a dorit, să unească toate zonele țării și a avut tendința de a amesteca, în momentul în care se îmbrăca în portul popular să nu țină cont că o piesă vine dintr-o zonă și o alta din altă zonă, ci să le pună într-o combinație pur estetică.“

Pasiunea unui grup de doamne pentru costumele populare merge dincolo de a le cumpăra și restaura. Membrele Asociației „Cusături dobrogene” din Constanța se întâlnesc în fiecare sâmbătă și refac șezătoarea din peveștile bunicilor. Cos împreună, se sfătuiesc în privința motivelor folosite și duc mai departe meșteșugul care ar fi murit cu dispariția ultimilor meșteri populari.