Radio Târgu Mureș: ”Fericirea nu pică peste tine, este o abilitate pe...

Radio Târgu Mureș: ”Fericirea nu pică peste tine, este o abilitate pe care o înveți” – Simona Ciff, psiholog și speaker educațional

244
0

Sărbătorim 100 de ani de România, perioadă în care țara noastră a fost mai mult victimă a luptelor politice și nu fost mereu înfloritoare, așa cum și-au dorit-o cei care au înfăptuit Unirea. România este și locul de unde mulți au dorit să plece cu prima ocazie, în timp ce alții au renunțat la multe trenuri pentru a rămâne. Obișnuim să ne blamăm țara, iar apoi să cântăm imnul cu inima înflăcărată; o iubim pe 1 decembrie, apoi uităm că există.

Despre bucuria de a fi român ne vorbește astăzi Simona Ciff, doctor în științele educației, psiholog, trainer și speaker educațional, blogger, membru fondator al conceptului Adventure Life și înainte de toate, româncă. De ziua națională, Simona Ciff organizează un eveniment, gândit pentru a transmite valori noii generații de tineri, din dorința de a nu fi rușinați că sunt români.

A derulat un program în școli, prin care elevii au făcut cunoștință cu România centenară și scrie în fiecare zi, pe propria pagină de facebook, Simona Ciff, un motiv pentru care este mândră că este româncă, cu propunerea de a face și noi la fel. De ce ne este rușine că suntem români și care sunt motivele pentru care ar trebui să iubim România, am aflat de la psihologul Simona Ciff.

În rândul tinerilor intelectuali întâlnim o nouă modă, în zilele noastre: aceea de a regreta că sunt români, de a pune, de multe ori, la îndoială, existența unui specific național. Românii sunt deștepți și asta le este de ajuns, nu au loc pentru drame interioare sau să cunoască profunzimea sufletului omenesc. Despre rușine în general și mai ales despre rușinea de a fi român ne vorbește Simona Ciff, doctor în științele educației, psiholog, trainer și speaker educațional, dar și un mare luptător pentru păstrarea integrității și identității acestei țări.

Pe lângă lucrurile negative de care avem grijă să apară peste tot în viețile noastre, există lucruri și oameni frumoși. Nu vei fi niciodată fericit cu ce îți dorești să ai, dacă nu ești fericit înainte să ai.

Împreună putem construi România, acesta este mesajul pe care psihologul Simona Ciff dorește să îl transmită noilor generații, prin evenimentul pe care l-a inițiat și l-a dedicat centenarului.

”La mulți ani, România” sunt cuvinte care se doresc a fi rostite împreună, din toată inima, de toți locuitorii orașului Tg.Mureș, care sunt chemați să reconstruiască atmosfera Unirii în cadrul evenimentului dedicat centenarului și care a luat naștere la ideea Simonei Ciff.

Prin această întâlnire psihologul Simona Ciff dorește transmiterea de valori noilor generații, tinerilor să nu le mai fie rușine că sunt români, să dea cu pasiune tot ce au mai buni în ei. Programul este conceput cu lecții de istorie despre unire, cântece, medalii de centenar, baloane în trei culori, cocarde și premii. Fiecare școală participantă la program beneficiază de excursii educative și de ateliere de inteligență emoțională.

Prin orice gest, oricât de mic, prin care ajutăm sau construim ceva, ne construim de fapt țara, crede Simona Ciff.

Când vorbim despre România, de prea multe ori uităm să enumerăm și lucrurile pe care le iubim. Deseori acele lucruri planează într-o aură sentimentală și pierd latura concretă. Dragoș Cojocnean și Tudor Matei, elevi în clasa a V-a A la Școala gimnazială ”Tudor Vladimirescu” din Tg.Mureș, iubesc România pentru că nicăieri nu e ca acasă și nu este în lume altă țară mai frumoasă. Elevi cu performanțe deosebite, iubitori de muzică și de frumos, Dragoș și Tudor găsesc fericirea în lucrurile simple. Pentru o clipă, am văzut România prin ochii lor.

La ceas de sărbătoare, trebuie să ne fie trezirea, să fim mereu un exemplu bun prin propriile fapte și să reconstruim România. La mulți ani, din toată inima!

”De ziua ta, Românie îți spun că am încercat să muncesc pentru tine în fiecare zi a anului, nu doar o dată pe an.

De ziua ta, Românie îți spun că am fost mândră că sunt româncă în fiecare zi a anului, nu doar azi.

De ziua ta, Românie vreau să îți spun că port mereu în rucsac pe toți munții, steagul tău, nu doar azi.

De ziua ta, Românie vreau să îți spun că încerc să fac lumea mai bună în fiecare zi, nu doar azi.

De ziua ta, Românie vreau să îți spun că greșesc în fiecare zi, nu doar de ziua ta, însă mă străduiesc să învăț din greșeli.

De ziua ta, Românie îți spun că m-am străduit în fiecare zi să găsesc ceva frumos la tine și la oamenii tăi. 

De ziua ta, Românie îți spun că ți-am spus că ești frumoasă în fiecare zi, nu doar azi.

De ziua ta, Românie îți promit că am să încerc să îmi aduc contribuția cu pasiune și recunoștință pentru tot ce am primit de la tine, țara mea și de la locuitorii acesteia.

De ziua ta, Românie îți mulțumesc ție și oamenilor tăi pentru că m-ai crescut, m-ai educat și mi-ai dat posibilități să fac tot ce creierul meu visează.

De ziua ta, Românie îți urez ca oamenii tăi să fie uniți, să fie ințelegători, să vadă părțile bune și resursele de care dispun și să se disciplineze pentru a-și crea o țară așa cum își doresc.

De ziua ta, Românie îți urez ca oamenii tăi să se vindece de ură, discordie, invidie, negativism și lene, nu doar azi, ci în fiecare zi.

De ziua ta, Românie îți mulțumesc pentru munții minunați pe care mi i-ai pus la dispoziție și pentru oamenii minunați cu care îi împart.

Să trăiești, Românie!”

Emisiune realizată de Veronica Ilie