Radio Craiova: Elevi de nota 10 de la Centrul Județean de Excelență...

Radio Craiova: Elevi de nota 10 de la Centrul Județean de Excelență Dolj

712
0

Centrul Judeţean de Excelenţă Dolj pregătește elevii de excepție din județ la cinci discipline fundamentale: matematică, fizică, biologie, chimie şi informatică. Iar rezultatele vorbesc de la sine, elevii îndrumați de cei mai buni profesori din Dolj în centrul coordonat de doamna profesor Luminița Popescu reușind, an de an, să obțină rezultate remarcabile la olimpiadele și concursurile locale, regionale, naționale și internaționale. În cei patru ani de activitate, elevii care frecventează Centrul Judeţan de Excelenţă au obţinut numeroase premii şi menţiuni la concursurile şi olimpiadele de specialitate. Dacă amintim doar rezultatele obţinute la fazele naţionale ale olimpiadelor, se pot număra un premiu II, un premiu III, un premiu special, 8 menţiuni, 4 medalii de aur, 4 de argint şi 9 de bronz, și asta doar în anul şcolar 2017-2018. La etapele judeţene ale olimpiadelor şcolare, elevii care frecventează Centrul au obţinut: la matematică, 7 premii I, 9 premii II, 8 premii III şi 23 menţiuni; la fizică, 5 premii I, 5 premii II, 2 premii III şi 5 menţiuni;  la biologie, 1 premiu I, 2 premii II, 1 premiu III şi 1 menţiune; la chimie 2 premii I,2 premii II, 2 premii III şi 5 menţiuni.

Copiii supradotați din județ, care își propun să evolueze constant și sigur, participă la cursurile de weekend ce au loc în sediul prestigiosului Colegiu Național “Carol I” din Craiova. Și ei reprezintă o garanție a faptului că această țară are un viitor și că putem spera justificat că, atunci când acești tineri extraordinari vor ajunge la deplina maturitate, România de nota 10 nu nu va mai fi doar o dorință, o năzuință, un concept abstract, dacă vreți, ci o certitudine de necontestat. Davian Vlad, de la Radio România Oltenia-Craiova, a dialogat, pentru emisiunea “România de nota 10”, cu patru astfel de copii inteligenți și talentați, elevi care acumulează permanent cunoștințe prețioase și care își dezvoltă capacitatea de înțelegere a tot ceea ce îi înconjoară la Centrul Judeţean de Excelenţă Dolj: Francesca Dumitrașcu (clasa a V-a, Școala Gimnazială “Mircea Eliade” din Craiova), Ioana Vâlculescu (clasa a V-a, Școala Gimnazială “Mircea Eliade” din Craiova), Alexandru Căpitanu (clasa a VI-a, Școala Gimnazială “Mircea Eliade” din Craiova) și Luca Gârbovan (clasa a VI-a, Școala Gimnazială “Mircea Eliade” din Craiova).

România de nota 10 – 14.10.2018 (audio)

Centrul Județean de Excelenţă Dolj a devenit o unitate de învăţământ preuniversitar ce reunește elevii pasionaţi de matematică şi ştiinţe, dornici să depăşească limitările curriculumului de bază. Elevii pot dobândi cunoștințe la un nivel ridicat în domeniul de interes, fiind pregătiți pentru a participa la olimpiade și concursuri  de specialitate. Ei beneficiază de un demers didactic orientat pe utilizarea potenţialului lor creativ, în slujba dezvoltării interioare şi a unui mediu echilibrat de viaţă.

Centrul Județean de Excelență Dolj aparţine filierei teoretice, fiind structurat pe trei cicluri de învăţământ – primar, gimnazial și  liceal, cu un număr total de 325 elevi în 27 de grupe, în anul şcolar 2017-2018. Ei au fost selecționați printr-un test de verificare a cunoștințelor de specialitate sau pe baza rezultatelor dovedite la olimpiadele școlare (premii și mențiuni la nivel județean sau național). Trebuie remarcat faptul că numărul acestora este in creştere. Dacă la debut erau 21 de elevi admişi astfel, în 2017 au fost 91, iar în acest an 93.

Centrul Județean de Excelență reprezintă un model educaţional nou, atractiv și flexibil, ce permite elevilor o pregătire superioară de calitate în domeniul de interes.