Radio Iași: Geografia, pasiune și performanță

Radio Iași: Geografia, pasiune și performanță

82
0

În prima ediţie din luna septembrie a emisiunii România de nota 10, o avem ca invitată pe Bianca Solomon, elevă în clasa a XI la Colegiul Național „Costache Negruzzi”din Iași.

Tânăra și-a văzut visul implinit, și anume, de a participa la o competiție internațională la materia sa preferată – Geografia.

Bianca a făcut parte din echipa României la Olimpiada Internațională de Geografie, desfășurată recent în Quebec, Canada.

Alături de încă doi elevi ieșeni Manuel Foșălău de la Colegiul Național „Emil Racoviță” și Andrei Sandu de la Colegiul Național, a obținut  o performanță de excepție. Toți trei au fost medaliați cu aur, iar cel de-al patrulea concurent Omar Hamod de la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din București a cucerit medalia de argint. Prin rezultatele remarcabile au demonstrat că sunt cei mai buni din lume la geografie și au plasat România pe primul loc din cele 43 de țări participante.

Tinerii au fost pregătiți pentru etapa mondială a Olimpiadei de Geografie de profesorii Cornelia Fiscutean și Dorin Fiscutean de la Colegiul Național din Iași.

Nu a existat o competiție între noi, ne-am tratat ca prieteni și am fost motivați să credem, și de fapt, așa și este, că există medalii de aur pentru toți.” – povesteste Bianca. Competiția ne-a oferit șansa de a ne familiariza cu mai multe culturi și cu mai multe viziuni ale oamenilor. E un lucru extraordinar, care te formează într-un fel sau altul ca tânăr.”

Drumul spre geografie l-a descoperit încă din anii copilăriei, când părinții îi cumpărau cărți, enciclopedii, glob pământesc…A îndrăgit și mai mult această disciplină pe parcursul anilor de liceu, grație profesorului Simona Iancu, iar rezultatele deosebite la Olimpiadele Naționale de Geografie au motivat-o să studieze intens și să aspire la etapa internațională.

Este decisă să-și continue studiile în România, la Facultatea de Geografie a Universității „Al.I. Cuza” din Iași, iar în viitor să activeze în mediul universitar și să colaboreze cu unul dintre departamentele ONU.

Eu chiar imi iubesc foarte mult ţara – spune cu sinceritate Bianca. Îmi doresc să o văd mai bine cunoscută și numai pentru aspectele pozitive. Vreau sa fac ceva pentru viitorul țării. Doresc să fac o schimbare nu numai in domeniul georgafiei, ci și în alte domenii de activitate. Mi-ar plăcea să lupt pentru dezvoltarea turismului, educației, protecției mediului – domenii care au legătură cu geografia.”

Bianca este pasionată și de călătorii, de explorarea noilor zone geografice.

În timpul liber practică diverse sporturi – de la tenisul de câmp, înot, la  zumba și ciclism.

Însă  marea pasiune a Biancăi Solomon este și va rămâne Geografia – o materie care crede că poate reprezenta şi o cale de cunoaştere, de înţelegere şi de apropiere între oameni.

Redactor: Natalia Maxim

Radio România Iași