Radio Timișoara: Eufonia – Cel mai important festival de muzică clasică de...

Radio Timișoara: Eufonia – Cel mai important festival de muzică clasică de cameră, din vestul României

211
0

EUFONIA este festivalul născut din dorința organizatorilor de a contribui la dezvoltarea unei dimensiuni culturale și cultural-educative a regiunii Banat . Festivalul cu o prestigioasă participare internațională se va desfășura la Timișoara și în împrejurimi, în perioada 22 sept-4 oct 2018.

Scopul EUFONIA este de a include muzica clasică de cameră în circuitul cultural al regiunii Banat, prin crearea unui festival de calitate, cu audiențe multiple.

Proiectul își propune:

  • Crearea unui model nou de manifestare culturală în regiunea Banat, dar și plasarea pe harta culturală europeană a unor orașe din regiune, precum: Lugoj,Sânnicolau Mare, Buziaș, Făget, Jimbolia, alături de polul cultural Timișoara;
  • Crearea unui brand „marca Timișoara’’ în colaborare cu Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană 2021, dar și introducerea în circuitul cultural regional a Castelului “Nako” Sânnicolau Mare, a Parohiei Timișoara-Iosefin, a Bisericii Catolice Futok Jimbolia, sala de conferințe a Casei “Adam Muller Guttenbrunn” Timișoara, s.a.;
  • Organizarea de concerte cu caracter educațional pentru copiii și adolescenții din Banat.

Pentru anul 2018, EUFONIA FESTIVAL are ca țintă realizarea a 6 concerte având invitați artiști renumiți ai muzicii clasice, 6 workshop-uri de pian, violoncel, clarinet, vioară, violă și muzică de cameră, dar și integrarea participanților la workshop-uri în cadrul a 6 concerte.

Invitați:

Cvartetul „Furiant” din Berlin
Înființat în anul 2011, este un melanj cultural de naționalități, unic și extrem de interesant.

Membri:
Stefano Mesaglio, Italia- vioară;
Vlad Popescu, România – vioară;
Mladen Somborac, Serbia- violă;
Nika Švarc, Slovenia – violoncel.

Tomaz Močilnik – Clarinet
A studiat în Austria la Conservatorul din Klagenfurt cu Hubert Salmhofer și laConservatorul din Graz cu Gerald Pachinger.
În Septembrie 2016, Tomaz a câștigat poziția de solo clarinetist în orchestra radio din Frankfurt, unde continuă să cânte și astăzi.

Thomas Hoppe – Pian
A concertat cu artiști eminenţi printre care Itzhak Perlman, Joshua Bell, Antje Weithaas, Mihaela Martin, Stefan Milenkovich, Jens Peter Maintz, Alban Gerhardt, Tabea Zimmermann și Frans Helmerson și mulți alții.

Concertele l-au purtat în săli precum Carnegie Hall şi Alice Tully Hall din New York, Louvre Paris, Tsuda şi Oji Hall Tokyo, Wigmore Hall Londra, Concertgebouw Amsterdam, Angel Place Sydney, Teatro Colon Buenos Aires, Sala Sao Paolo, Ateneul din București și Filarmonica din Berlin.

Valentin Răduțiu – Violoncel
Apreciat de “Suddeutsche Zeitung” (15.10.2013) ca „unul dintre cele mai mari talente violoncelistice” pentru „sunetul specific şi incitant, de inalta energie”.
A câştigat premii naționale şi internaționale, a fost deseori premiat la concursul „Jugend musiziert”, „Friedrich Dotzauer” în Dresda şi cu premiul I la Concursul Internațional „Karl Davidov” în Riga.
A fost distins cu Premiul Muzicii al Comitetului Cultural German, premiul al 2-lea la concursul Internațional „George Enescu” de la Bucureşti.

Violonistul timișorean Vlad Popescu, unul dinte organizatori, care trăiește de 10 ani la Berlin, va fi ghidul nostru printre eufonii.