Radio Târgu-Mureș: Victor Văsieșiu – Campion european la șah, categoria juniori

Radio Târgu-Mureș: Victor Văsieșiu – Campion european la șah, categoria juniori

162
0

Sportul minţii este, cu siguranţă, unul dintre cele mai cunoscute sporturi din lume, practicat la toate vârstele. Şahul îţi inspiră automotivaţia şi dă claritate gândirii. Astfel crede, după ce a experimentat pe propria piele beneficiile şahului, şi Victor Văsieşiu, proaspăt campion european la şah, categoria juniori.           Victor este elev în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Unirea” din Tg-Mureş, profilul matematică-informatică intensiv informatică. Până acum a obţinut numeroase medalii la concursuri și olimpiade naționale: locul I şi aurul absolut la olimpiada națională de informatică, argint la șah rapid, aur la șah dezlegări, iar anul acesta a obținut medalia de argint la șah clasic, performanță care îl califică la Campionatul European din Riga, Letonia, care se va desfășura luna aceasta. Însă, cea mai mare performanță a fost obținută de delegația României la șah, categoria juniori, în luna iulie. Băieții David Gavrilescu, George Stoleriu, Alexandru-Bogdan Banzea şi Victor Văsieşiu au câștigat medalia de aur, iar fetele Daria-Miruna Lehaci şi Alessia-Mihaela Ciolacu, medalia de argint.

Recent întors de la Campionatul European de şah, categoria juniori, organizat în oraşul Bad Blankenburg din Germania, Victor Văsieşiu, medaliat cu aur, ne-a împărtăşit emoţia competiţiei dar ne-a spus şi povestea sa, începută frumos pe drumul şahului.

Victor Văsieşiu a început să joace şah la vârsta de 7 ani, fiind inspirat de talentul părinţilor, ambii maeştri şahişti. Primul contact cu sportul minţii, primele lecții de șah, nu au reprezentat mare interes pentru novicele Victor, însă imboldul pentru a redescoperi şahul avea să vină mai târziu. Extraordinara performanţă de care se bucură astăzi I se datorează, în mare parte, antrenorului său de la Clubul Sportiv Şcolar Mureş, Baratosi Iosif, căruia Victor îi mulţumeşte din tot sufletul.

Performanţa cere antrenament. În şah, jocul propriu-zis este doar o mică parte din întreg procesul de învăţare.  România a obţinut medalia de aur la băieţi şi cea de argint, la fete, la Campionatul de European de Şah, pe echipe de juniori, desfăşurat în Germania, în oraşul Bad Blankenburg, în perioada 11-18 iulie 2018.

România a participat cu două echipe conduse de antrenorul FIDE Nad-Titus Petre. Echipa de băieţi a fost alcătuită din David Gavrilescu, George Stoleriu, Alexandru-Bogdan Banzea şi Victor Văsieşiu, iar echipa fetelor a fost formată din Daria-Miruna Lehaci şi Alessia-Mihaela Ciolacu. După 7 runde, la băieţi, unde au participat 14 echipe, România a luat aurul, locurile următoare fiind ocupate de formaţia Austriei şi prima echipă a Germaniei. Conducătorul delegaţiei de şah, Titus Petre a precizat că acest rezultat este unul istoric, performanţa extrordinară fiind obţinută de tineri de excepţie.

Târgumureşeanul Victor Văsieşiu a acceptat invitaţia de a ne împărtăşi detalii din concurs şi emoţiile competiţiei, care i-au transformat pe cei patru tineri, în campioni europeni. Drumul spre această performanță a fost presărată şi cu învingeri şi cu victorii, însă Victor crede că doar căzând, vei deveni suficient de motivat pentru a te ridica învingător.

Magnus Carlsen este cel mai bun şahist al momentului. “Micul Mozart al şahului”, cum a fost numit de presa de specialitate, l-a pus în dificultate într-un meci, chiar şi pe marele şahist Gari Kasparov. Kasparov este o sursa de inspiraţie pentru Victor Văsieşiu, de aceea ne-a și povestit despre performanțele în șah ale modelului său, cu multă admiraţie. O partidă de şah memorabilă, care l-a impresionat pe Victor, aviz amatorilor de şah, una care merită povestită, spune el, este cea dintre Nigel Short şi Jan Timman.

Victor Văsieşiu este un mare iubitor de ştiinţe reale, muzică şi fotbal însă șahul l-a ambiţionat să se autodepăşească şi să fie mult mai încrezător în forțe proprii. De aceea recomandă practicarea şahului la orice vârstă, indiferent de rezultate.

Emisiune realizată de Veronica Ilie