Radio Constanța:  Plajă terapeutică în stațiunea Mamaia

Radio Constanța:  Plajă terapeutică în stațiunea Mamaia

70
0

Stațiunea Mamaia are, din acest sezon estival, o plajă terapeutică destinată tuturor categoriilor de persoane cu dizabilități. Proiectul, aplicat pentru prima oară pe litoralul românesc, aparține psihologilor Cristina și Adrian Gemănaru de la Centrul ”Marea Neagră” din Constanța. Cei doi soți sunt de altfel inițiatori ai mai multor programe inedite ce se adresesează persoanelor cu nevoi speciale, printre care se numără ”Trotuarul Senzorial”, ”Camera virtuală” sau maratonul anual ”Alerg pentru autism”.

audio
please specify correct url

Plaja terapeutică amenajată în această vară în stațiunea Mamaia, în apropierea pontonului vechi, are o suprafață de două mii de metri pătrați dar nu are doar aspectul unei simple plaje de relaxare ci este aproape o creație artistică. Cei care ajung aici au la dispoziție numeroase facilități ce le fac accesul pe plajă și în apa mării mult mai ușor dar pot participa și la diverse cercuri, ateliere relaxante coordonate de specialiști.

Printre principalele atracţii ce pot fi descoperite pe plaja terapeutică se numără zona aromelor, pădurea de bambus – reprezentată de un instrument muzical gigant, curcubeul – format din perdele colorate din texturi diferite ce sunt dispuse în zona de stimulare tactilă, pictura pe sticlă şi un atelier de olărit. Pe plajă a fost instalat şi un cort „spiritual”, unde pot fi auzite tobele africane, din cadrul atelierului de terapie prin muzică. De asemenea, a fost amenajată și o grădină cu plante specifice zonei de nisip şi plajă, iar cei dornici să pătrundă în interiorul acesteia se pot bucura de o alee senzorială unde pot întâlni texturi diferite: scoarţă de copac, marmură, rumeguş, felii de lemn sau cărămizi.

Întregul concept reprezintă o poveste desenată pe nisip la ţărm de mare. Toate elementele au fost astfel îmbinate încât fiecare persoană sosită aici să simtă bucurie şi linişte”, ne-a spus psihologul Adrian Gemănaru, iniţiatorul proiectului.

Amenajarea acestei plaje terapeutice  la țărmul mării noastre nu a fost un proiect ușor de îndeplinit dar a meritat fiecare efort, ne-au mărturisit cei doi soți. Aceștia ne-au împărtășit bucuria din ochii celor imobilizați în scaune rulante care pot simți, de acum, nisipul sub tălpile goale și răcoarea apei mării.

Realizator: Magda Chirana