Radio Iași: Pictura lucrurilor simple

Radio Iași: Pictura lucrurilor simple

239
0

În ediția de astăzi a emisiunii România de nota 10 aducem o pată de culoare împreună cu artistul vizual Norica Veșcă Popescu.

audio
please specify correct url

Periplul său artistic a pornit de la Universitatea de Arte  George Enescu din Iasi, avându-l ca profesor pe maestrul Liviu Suhar. Si-a continuat studiile  la Universitatea de Arte din București, la clasa profesorului Ștefan Câlția.

Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România și beneficiară a unor burse de studiu în străinătate – Egipt și Grecia.

De-a lungul carierei a realizat numeroase expoziții persoanale în țară, a participat la expozitii de grup în Grecia, Italia, Franța, Austria, precum și la saloane anuale de pictură, târguri de arte vizuale.

Norica Veșcă Popescu pictează nu doar pe pânză, ci și pe perete, pe hârtie, chiar și pe haine, cucerind publicul prin sensibilitate, delicatețe și sinceritate.

În această vară, Norica Veșcă Popescu răsfață publicul  din Iași cu o nouă expoziție personală de pictură, intitulată “Lucruri simple.”

Fascinația pentru obiectele vechi, de la țară, o am de mică , când urmăream și funcționalitatea acestora (am copilarit în satul Puiești-Buzău).  O urmăream pe bunica mea cum țesea sau torcea. Acum nu se mai păstrează toate acestea în zona mea natală. Ștergarele frumos cusute au fost inlocuite de mileuri cumpărate pe care au fost așezate bibelouri. 

  Tema aceasta a lucrurilor simple, la prima vedere, așa pare, dar ea este nespus de complexă, ele sunt încărcate de simboluri. Eu voi continua să o aprofundez...” – ni se destăinuie artista.

“Lucruri simple” (romanian art) – este a doua expoziție personală pe care Norica Veșcă Popescu o prezintă publicului ieșean, dupa ce luna trecută a fost cu “ Flori, fete, filme sau INFINIT.”

Iașul mă inspiră, chiar dacă locuiesc în București, o parte din mine rămâne mereu aici, intr-un fel sau altul. Inspirația o iau din locul acesta drag sau din cuvinte frumoase, gânduri bune, ritmul unei melodii, culorile naturii. Din toate adunate, rămân cu ceva, imi dau starea necesară ca eu , la rândul meu sa dăruiesc oamenilor prin imagini. Arta vindecă!’

Artsit complet și complex, Norica Veșcă Popescu a realizat costume și decoruri pentru filme internaționale („Les Rois Maudits”, „Perfume.The story of a murderer”, „Modigliani”, dar și proiecte de amenajări interioare, pictură murală pentru spații dedicate activităților pentru copii, design vestimentar etc.

Cu fiecare proiect își exprimă talentul autentic, dar și dragostea pentru frumos, provocându-i pe cei din jur să vadă universul  lucrurilor simple și să descopere totul în  nimic.

O emisiune realizată de Natalia Maxim.