România de NOTA 10

Un proiect Radio România Regional

Radio Târgu-Mureș: „Fantasy” din Tg-Mureș a fost desemnată cea mai bună trupă de dans din lume

Pasiunea pentru dans poate fi transformată, prin muncă, perserverenţă şi încredere în sine, într-o performanţă inimaginabilă. Visele au devenit realitate pentru trupa de dans sportiv „Fantasy”, coordonată de profesorul Marius Belean. În cadrul Concursului Internaţional de Dans, desfăşurat la Roma, în octombrie, 2017, trupa „Fantasy”, din Tg-Mureş, a fost desemnată cea mai bună trupă de dans din lume.

Drumul spre succes, realizat în paşi de dans, nu a fost unul uşor, ci presărat cu lipsuri financiare, însă acolo unde motivaţia este puternică, obstacolele sunt depăşite. Vă invităm să îi cunoaşteţi pe Marius Belean, profesorul dedicat trup şi suflet, elevilor săi, dar şi pe dansatorii Alexandra Chiş şi Cristian Creţa, reprezentanţii trupei de dans „Fantasy”, care ne-au împărtăşit din emoţiile victoriei.

La cursurile pe diverse domenii de activitate din cadrul Palatului copiilor din Tg-Mureş se înscriu, anual, sute de elevi talentaţi. Puţini dintre ei ajung, însă, să obţină premii la nivel naţional sau internaţional. Trupa de dans sportiv „Fantasy”, înfiinţată de domnul profesor Marius Belean, în urmă cu 18 ani, este un bun exemplu de reuşită.

În decursul acestor ani, în „familia Fantasy” şi-au găsit loc în jur de 400 de elevi, care au învăţat să danseze vals, samba, cha cha, tango, rumba sau lambada. „Fantasy” este formată din trei trupe diferite, după categorii de vâstă: trupa celor mici – clasele I-IV, trupa mijlocie – clasele V-VIII şi trupa mare – clasele IX-XII, fiecare trupă având în componenţă între 10 şi 12 copii.

Abia din anul 2013, pentru trupa de dans, au început participările la concursuri internaţionale, primul fiind în Budapesta, urmând apoi o serie de participări la concursuri în Croaţia, Macedonia sau Italia, de unde dansatorii s-au întors de fiecare dată cu locuri fruntaşe. Performanţa obţinută se datorează, în special, profesorului coordonator Marius Belean.

Alexandra Chiş este elevă în clasa a X-a la Colegiul Naţional „Alexandru Papiu Ilarian” din Tg-Mureş. Şi-a început drumul spre performanţa în dans la vârsta de 7 ani şi este foarte fericită că face parte din marea familie de dansatori „Fantasy”, alături de care reuşeşte să îşi vadă visul împlinit.

Cristian Creţa studiază la Colegiul Naţional „Unirea” din Tg-Mureş şi este elev în clasa a X-a. S-a alăturat trupei de dans „Fantasy”, doar de trei ani şi ne-a mărturisit că la început nu avea o atracţie deosebită faţă de dansul sportiv. A învăţat repede paşii şi a reuşit să se încadreze perfect în componenţa trupei. Succesul nu s-a lăsat aşteptat, iar meritele au fost pe deplin recunoscute.

World Dance Championship din Italia a fost concursul care a adus cea mai mare performanţă pentru trupa de dans „Fantasy” din Tg-Mureş. Concursul desfăşurat la Roma, în octombrie 2017, a adus trupei locurile III, II şi I, primind totodată şi trofeul pentru premiul special şi votul pentru cea mai bună trupă de dans din lume. Dansul câştigător este o fantezie coregrafică şi poartă numele „Faith”, ne-a mărturisit coordonatorul trupei Marius Belean.

„Fantasy” a fost desemnată cea mai bună trupă de dans din lume, însă pentru a ajunge la o astfel de performanţă sunt necesare numeroase eforturi financiare din partea părinţilor, Palatul copiilor reuşind să acopere doar o parte din cheltuieli. Pantofii speciali de dans, costumele, coafurile, machiajul implică costuri pe care cu greu, familiile dansatorilor le pot acoperi. Se întâmplă deseori, ca micii dansatori să îşi împrumute între ei pantofii, deoarece nu dispune fiecare de câte o pereche. Deplasările pentru concursurile din ţară sunt acoperite de Ministerul învăţământului, însă cele din străinătate, nu. În acest sens, ideea profesorilor de la Palatul copiilor a fost să înfiinţeze o asociaţie, pentru a putea obţine, mai uşor, spnsorizări.

În perioada mai-iunie 2018, trupa de dans „Fantasy” a participat la două concursuri internaţionale. La sfârşitul lunii mai, în Skopje, Macedonia, trupa mijlocie a obţinut două medalii: argint pentru „Samba” şi aur pentru „Vals”, iar concursul desfăşurat în Croaţia, în luna iunie, aduce în palmaresul trupei, trei locuri I.

Dansul sportiv are continuitate, trupa mică „Fantasy” este compusă din dansatori talentaţi, ne asigură profesorul Marius Belean. Performanţa continuă, chiar dacă cei mari vor urma alte cariere.

„Nu contează atât de mult ce faci, ci câtă dragoste pui în ceea ce faci”. Motivaţia stă la baza oricărei experienţe de succes. Un exemplu în acest sens este trupa de dans „Fantasy” din Tg-Mureş. Pe lângă medalii şi cupe, dansatorii Alexandra, Cristian şi domnul profesor Marius, aduc acasă, de la fiecare concurs şi amintiri nepreţuite.

Emisiune realizată de Veronica Ilie.