România de NOTA 10

Un proiect Radio România Regional

Radio Iași: T.U.Iași Racing – o formulă de succes

Idei, inovație, creativitate și performanță la Universitatea Tehnică “Gheorghe Asachi” din Iași. Un grup de tineri, pasionați de lumea autovehiculelor, construiesc monoposturi, pentru a le prezenta la competiții de profil din diverse țări europene.

Echipa, cu numele T.U.Iași Racing, este compusă din 19 membi de la Facultățile de Mecanică și  Electronică, precum și de la cea de Jurnalism a Universității “Al.I.Cuza” din Iași.

Activitatea proiectului, demarată în 2010, este coordonată de profesorii Ciprian Ciofu și Gabriel Ursescu de la Facultatea de Mecanică a Universității Tehnice.

Prima participare a studenților ieșeni la competiția internațională Formula Student a avut loc în 2012, în Spania.  În anii următori, au concurat cu echipe din Germania, Portugalia, Austria, Polonia și Rusia la Formula Student din Ungaria. In 2016 echipa T.U. Iași Racing a avut ocazia să participe la două competiții de gen din Italia și, respectiv, Ungaria.

În palmaresul viitorilor ingineri, se inscrie și ediția din Olanda, desfășurată anul trecut și care le-a adus locul al 19-lea.

În prezent, echipa se pregătește pentru un eveniment similar,  care va avea loc in perioada 11- 15 iulie, pe  Circuitul „Riccardo Paletti”, în provincia Parma din Italia, unde vor prezenta un nou monopost.

Prin acest demers, tinerii atrași de domeniul tehnic, au oportunitatea să demonstreze că noțiunile teoretice, dobândite pe băncile facultății pot fi transpuse în practică în mod real.

Cu toate ca este un proiect costisitor, iar resursele financiare sunt insuficiente, echipa reușește să facă performanță în acest domeniu.

T.U. Iași Racing a fost desemnat cel mai bun proiect inovativ, la Săptămana inovării,  a câștigat Medalia de aur și Special Prize of “Lucian Blaga” University Sibiu, la Salonul Inventica de la Iași.

De asemenea, invențiile studenților au fost expuse și în cadrul Zilelor Porților Deschise la Universitatea Tehnică “Gheorghe Asachi “ din Iași.

Despre pasiunea de a construi monoposturi,  dar și despre dorința de afirmare în domeniul tehnic, ne povestesc în această ediție a emisiunii România de nota 10, doi dintre tinerii implicati in proiectul T.U.Iași Racing – liderul echipei Stefan Grigorean, doctorand și Constantin Cristian Ionel, student în anul al patrulea, la Facultatea de Mecanică, din cadrul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi”din Iași.

 

O emisiune realizată de Natalia Maxim

LEAVE A RESPONSE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *