Radio Reşiţa: Alexandru Szabo – „România pentru mine înseamnă Cultură”

Radio Reşiţa: Alexandru Szabo – „România pentru mine înseamnă Cultură”

64
0

Vă invit să cunoaştem povestea unui tânăr muzician, care duce numele Banatului de Munte şi al României peste graniţe: pianistul Alexandru Szabo, absolvent al Liceului de Artă „Sabin Păuța” din Reșița și al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj, unde şi-a continuat studiile sub îndrumarea profesorului universitar dr. Daniel Goiţi,  absolvent de master al Musikhochschule Trossingen, Germania, clasa profesor Akos Hernadi.31

Alex a început de mic să studieze pianul şi, cu timpul, totul a devenit o pasiune pe care, acum, o transforma, încet, încet, într-o carieră de succes.A fost influențat și de mătușa și unchiul său, care sunt tot artiști, dar principala sa trăsătură de caracter este sensibilitatea.

L-au atras întotdeauna  domeniile care  țin de domeniul artei , iar orele petrecute la pian sunt o adevărate desfătare pentru Alex.

Șansa de a se naște în același județ cu Maestrul Sabin Păutza , faptul că a câștigat și ediția a IV-a a Festivalului Internațional Sabin Păutza, i-a înobilat cartea de vizită și totodată sporit șansele de afirmare în Germania.

Bach, Beethoven, Brahms şi Liszt, Ceaikovski, Rahmaninov, dar Dinu Lipatti rămâne, și din patriotism, printre preferații săi.

„Muzica ajută sufletul și schimbă în bine oameni, iar România pentru mine înseamnă Cultură”, mărturisește tânărul pianist reșițean.

Actualmente este profesor și corepetitor în Germania la  Musikhochschule Trossingen.Este convins că România este o pepinieră de talente

Câştigător al multor premii naţionale şi internaţionale, tânărul pianist Alexandru Szabo îşi apreciază dascălii din România şi este convins că ţara noastră are viitor prin cultură. Este un adevărat Moștenitor al României, un artist de nota 10, care face România de nota 10.

Realizator: Anca Bica Bălălău