România de NOTA 10

Un proiect Radio România Regional

Radio Târgu-Mureş: Daniel Micliuc – un tânăr “schimbă-lume”, voluntar în peste 20 de proiecte pentru comunitate

Vă invităm să îl cunoaşteţi pe Daniel Micliuc. Are 17 ani şi este elev în clasa a XI-a la Colegiul Naţional „Alexandru Papiu Ilarian”, din Tg-Mureş. Se consideră un mare iubitor de activităţi de voluntariat şi crede în ideea de a aduce o schimbare în comunitate prin implicare, dăruire şi pasiune.

În ultimii doi ani, Daniel a fost implicat în organizarea a peste douăzeci de proiecte, care au avut ca scop dezvoltarea personală şi profesională, dar şi implicarea în comunitate. “Verde-n faţă”, “Zacusca de Artă” sau “Reading is Healthy” sunt doar câteva dintre proiectele de succes organizate de câţiva tineri entuziaști, la Tg-Mureş.

Despre toate, pe larg, dar şi despre inteligenţa emoţională şi educaţia nonformală, ne-a povestit Daniel Micliuc, care pe lângă toate activităţile în care este implicat, a reuşit să se autodepăşească, alergând până acum şi două maratoane.

Aceste experienţe, dar şi oamenii pe care i-a întâlnit în activităţile de voluntariat, l-au transformat, într-un timp scurt, în tânărul care este astăzi: organizat, dedicat, ambiţios şi gata oricând să schimbe sistemul, de care, mulți, suntem nemulţumiţi. Pe scurt, Daniel, după cum ne-a mărturisit chiar el, face totul din inimă şi este gata să trăiască cu adevărat.

În urmă cu doi ani, Daniel Micliuc şi-a început drumul în lumea voluntariatului, “Grow” fiind proiectul care i-a atras atenţia, în clasa a IX-a.

„Grow” este un program de educaţie nonformală, iniţiat de “Şcoala de Valori”, în parteneriat cu Aiesec, creat special pentru adolescenţii de liceu. În cadrul acestui program inovator, elevii sunt provocaţi să înveţe, experimentând şi exersând, alături de alţi tineri, din diverse colţuri ale lumii, făcând astfel, paşi semnificativi în procesul de autocunoaştere.

Daniel Micliuc a fost ales Ambasador în echipa de organizare a ediţiei “Grow Summer 2016”, dar şi Team Leader al Ambasadorilor din Colegiul Național „Al. Papiu Ilarian”, unde este, în prezent, elev în clasa a XI-a. Aici a început să îşi dezvolte abilităţile de voluntar: organizare de evenimente, promovare de proiecte, managementul unei echipe, prezentator în cadrul evenimentelor.

 Ne-a povestit şi despre “Reading is healthy”, un proiect iniţiat de o echipă de liceeni, coordonaţi de Daniel, care a avut ca scop dotarea câtorva spitale din Tg-Mureş cu cinci mini biblioteci, pentru a menţine moralul ridicat pacienţilor tineri, în mediul spitalicesc.

Daniel Micliuc a avut bucuria de a fi selectat, alături de alţi şapte elevi din Tg-Mureş, să se alăture comunităţii “Excepţionalii”, un proiect de dezvoltare personală, iniţiat de “Şcoala de Valori”. Din dorinţa tinerilor de a tranforma realitatea care îi înconjoară, a luat naştere ideea unui proiect “excepţional”.

Conceptul “Verde-n Faţă” a fost creat cu scopul de a readuce tîrgumureşenii “back to origins”, în mijlocul naturii, unde, alături de câţiva traineri veniţi din toate colţurile ţării, au avut şansa de a învăţa tehnici de supravieţuire în sălbăticie şi informaţii preţioase despre formarea conexiunilor între om şi natură.

Participanţii la evenimentul organizat pe 31 martie 2018, au asistat la traininguri motivaţionale despre încrederea în sine, lucrul în echipă şi autocunoaştere şi s-au bucurat, la final, de un concert acustic.

Cum s-a dezvoltat acest proiect la Tg-Mureş, ne-a povestit Daniel Micliuc, organizator al evenimentului “Verde-n faţă”.

 “În cazul în care ai o slăbiciune, un maraton te va ajuta să o identifici”, susţine Frank Shorter, medaliat cu aur, la Jocurile Olimpice din 1972. Maratonul, în sine, nu este doar un concurs de alergare, acesta oferind alergătorului posibilitatea de a experimenta sentimentul de libertate, având la bază dorinţa de autodepăşire.

A alerga un maraton reprezintă o provocare pentru corp, dar mai ales, pentru suflet, crede Daniel Micliuc, care şi-a depăşit limitele, alergând până acum două maratoane, avândul ca mentor pe atletul Szilveszter Szilard şi ca model, pe Tibi Uşeriu. Ideea cu alergatul a pornit de la un video, lansat pe internet de actorul Will Smith.

Voluntariatul reprezintă un pas important în realizarea pe plan personal şi profesional, prin învingerea temerilor şi oportunităţile create, datorită experienţei dobândite. “Facem” este cea mai nouă organizaţie de voluntariat deschisă la Tg-Mureş, în care Daniel Micliuc are funcţia de Team Leader pe departamentul de colectare de fonduri. “Facem” are ca scop lansarea de proiecte adresate ramurii sportive sau culturii, următorul fiind cel care se va desfăşura pe data de 5 mai, un mini festival, numit “Zacusca de artă”.

Pe final de interviu, Daniel Micliuc ne-a povestit despre impactul uriaş pe care l-a avut voluntariatul în viaţa sa de până acum, ne-a enumerat şi o serie de avantaje ale acestor activităţi. În plus, le transmite un mesaj tuturor tinerilor nesiguri sau mult prea comod aşezaţi în zona de confort: să „fure” o doză de inspirație, o idee, sau orice îi poate determina să schimbe ceva în viaţa sau în comunitatea lor.

Emisiune realizată de Veronica Ilie

LEAVE A RESPONSE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *