Constanța: Din briza mării, pe cele mai înalte piscuri din lume

Constanța: Din briza mării, pe cele mai înalte piscuri din lume

65
0

În această săptămână, în emisiunea ”România de nota 10” vă spunem povestea a doi constănțeni, foști sportivi, care au pornit recent în aventura vieții lor. Nicu Rotaru și Mihai Nenciu și-au propus să atingă cele mai înalte șapte vârfuri de pe cele șapte continente ale planetei.

Trei dintre aceste înălțimi au fost deja atinse, printre ele numărându-se Everest și Kilimanjaro, urmează, în această lună, vârful Aconcagua din Argentina, iar călătoria lor continuă cu foarte multă pasiune. Ceea ce este inedit e faptul că Mihai și Nicu sunt hotărâți să nu folosească oxigen suplimentar indiferent de altitudine, până acum aceste vârfuri fiind cucerite de români doar în expediții solitare, nu și în echipe. Constănțenii noștri deschid așadar un drum în acest sport extrem de solicitant dar care aduce foarte multe satisfacții. Cei doi ne-au spus că, de obicei, nu stau în vârf decât maximum o jumătate de oră dar sentimentele pe care le încearcă în acele minute în care înalță drapelul României și în care își iau amintire câte o pietricică în buzunar sunt inegalabile.

Nicu Rotaru și Mihai Nenciu nu au experiență în alpinism dar muntele i-a atras dintotdeauna pentru că au simțit că escaladarea vârfurilor înseamnă, mai presus de toate, depășirea limitelor interioare, escaladarea propriului munte.

Prezenți în studioul Radio Constanța, aceștia ne-au dezvăluit lucruri mai puțin știute de către marele public despre cât de dificile sunt expedițiile montane, fără oxigen prea mult sau cât de mult îi solicită escalada în timpul nopții. De la malul mării, pe acoperișul lumii: astfel s-ar putea rezuma proiectul celor doi constănțeni temerari Mihai Nenciu și Nicu Rotaru care continuă să cucerească cele mai înalte vârfuri din lume.

Obişnuiţi cu soarele torid şi cu briza mării, tânjesc însă după frumusețea munților. Ne-au convins că lumea, de la înălțime, este cu mult mai frumoasă.


Redactor – Magda Chirana