Radio Iași: Dirijorul Raluca Zaharia și „Juniorii Operei’, o perpetuă poveste

Radio Iași: Dirijorul Raluca Zaharia și „Juniorii Operei’, o perpetuă poveste

149
0

Încă din copilarie Raluca Zaharia a cântat în Corul Mini Vox de la Palatul Copiilor din Iași, apoi îndrăgind și mai mult muzica, a dorit să o studieze în profunzime și să viseze chiar la o carieră artistică.

audio
please specify correct url

A absolvit Colegiul Național de Artă „ Octav Băncilă” și Facultatea de Muzicologie, Compoziție, Pedagogie Muzicală și Teatru, specializarea Dirijat Cor Academic din cadrul Universității de Arte „George Enescu”din Iasi,  continuând cu un masterat în același domeniu, la clasa prof.univ.dr. Nicolae Gâscă.

Parcursul său artistic este impresionant. Timp de șapte ani a fost solista coralei „Cantores Amicitiae”, având turnee în Germania, Italia, Belgia, Luxemburg, Finlanda și Rusia. De asemena, a dirijat Corul „Nicolaus” al Parohiei Sf. Nicolae Socola și Ansamblul Coral al Universității de Arte „George Enescu”din Iași.

Este unul dintre organizatorii Școlii de vară de la Miclăușeni și Tescani, precum și al Taberei Casa Mia Inculeț de la Bârnova, unde a susținut cursuri de teorie muzicală, canto, flaut și ansamblu coral.

Din 2011 a inceput să colaboreze cu Opera Națională Română din  Iași, când la inițiativa managerului Beatrice Rancea a fost înființat Corul de copii „Juniorii Operei”. De atunci, Raluca Zaharia, în calitate de dirijor,  trăieste impreună cu micii artiști o poveste perpetuă.

„Mă bucur că această zonă a muzicii m-a găsit. E fantastic să lucrezi cu copii. In cei șapte ani am demonstrat că sunt omul potrivit la locul potrivit” – povestește Raluca Zaharia.

Membrii Corului „Juniorii Operei” au apărut în numeroase spectacole pe scena lirică ieșeană: Tosca, Boema, Carmen, Carmina Burana, Sunetul muzicii, Troienele, Aida sau Spărgătorul de nuci și au colaborat cu dirijori și regizori români, dar și străini, recunoscuți la nivel internațional.

Tinerele talente au susținut concerte și recitaluri în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu”, la Festivalul Internațional al Educației, FILIT, Seara Valorilor, Gala Operelor Nationale, precum și la diverse evenimente cultural-artistice ale Iașului.

Zece dintre membrii corului au avut o experiență aparte prin participarea la Festivalul de Muzică Bizantină din Franța.

„Ïi vad cum cresc sub ochii mei, – mărturisețte Raluca Zaharia. Nu pot decât să-i laud și să le mulțumesc copiilor că au ales această activitate și doresc să intre în lumea muzicii. În momentul de față, corul e parte din entitatea mea.”

În decursul celor șapte stagiuni, peste 400 de copii de la diferite școli și licee au activat in corul „Juniorii Operei”.

Dincolo de bucuria de a cânta și de a fi pe scenă, copii au șansa să își dezvolte abilitățile artistice și să-și exprime în mod sincer dragostea pentru artă și cultură.

Vă invităm să descoperiți povestea de succes a Ralucăi Zaharia, dirijorul Corului de copii „Juniorii Operei”, în emisiunea România de nota 10, difuzată pe frecvențele posturilor Radio România Regional.

Redactor – Natalia Maxim