Radio Timişoara: Lucas Kohl, pianistul peregrin

Radio Timişoara: Lucas Kohl, pianistul peregrin

251
0

Timişoreanul Lucas Kohl, care a obţinut locul întâi pe ţară la Olimpiada Naţională de Pian, studiază şi şase ore pe zi. Are însă timp să se ocupe şi de trupa sa, Peregrinii, unde cântă la numeroase instrumente.

audio
please specify correct url

Timişoreanul Lucas Kohl a devenit cunoscut la nivel naţional ca fiind „acordeonistul pe monociclu“, cel care a câştigat al şaselea sezon al concursul Next Star de la Antena 1. Deşi a devenit o mică vedetă, fiind unul dintre componenţii formaţiei Peregrinii, Lucas nu şi-a neglijat studiile şi a devenit şi cel mai bun tânăr olimpic la pian din România. Lucas Kohl, elev în clasa a VIII-a al Colegiului „Ion Vidu“ din Timişoara, a obţinut locul întâi pe ţară la Olimpiada Naţională de Pian.

În finală, Lucas a avut la dispoziţie 20 de minute pentru a convinge juriul. A prezentat trei compoziţii: partea I de la o „Sonată“ de Beethoven, un „Studiu“ de Chopin şi „Rapsodia Maghiară“ de Liszt.

Micul pianist spune că pentru a ajunge la această performanţă a muncit foarte mult. A însemnat de fapt un studiu permanent, multe ore de repetiţii, muncă şi transpiraţie.

Olimpiada de Pian i-a adus însă lui Lucas Kohl şi o invitaţie-surpriză. Directorul Filarmonicii din Arad i-a făcut propunerea să cânte cu ei în stagiunea viitoare.

Chiar dacă studiul pianului este pe primul loc, Lucas nu va neglija activitatea din trupa Peregrinii. Menestrelii Timişoarei – aşa cum sunt numiţi în capitala Banatului,sunt de regasit in numeroase concerte. Lucas cântă la numeroase instrumente: la pian, la vioară, la acordeon, la fluier, la chitară, la bas, la tilincă.

„Pentru celelalte instrumente nu mai fac exerciţii. Apuc doar la repetiţiile cu Peregrinii să mai exersez un pic. Cu toate că aş dori să mă pot perfecţiona şi pe celelalte instrumente. Dacă ştii să cânţi la pian nu înseamnă că ştii să cânţi la trompetă. Să zicem că la vioară m-a ajutat faptul că ştiu să citec notele. Şi acordeonul are alt sistem, chiar dacă are clape. Acolo trebuie să tragi şi să împingi burduful, are şi nişte butoane, care sunt başii. Nu pot să spun că sunt de nivel foarte înalt la aceste instrumente, dar mă descurc“, spune cu modestie Lucas.

Realizator: Simona Pele