Radio Cluj: Olimpici de zece

Radio Cluj: Olimpici de zece

92
0

Olimpicii clujeni de matematică au şansa să vadă la ei acasă o olimpiadă internaţională, la care au ambiţia să participe şi în calitate de concurenţi.

audio
please specify correct url

Prima şansă o au, conform palmaresului, liceenii din capitală, dar până la vară, când va fi competiţia, se pot întâmpla multe. Deocamdată, elevii de aici se pregătesc asiduu pentru marea confruntare cu elita matematicii mondiale.

Pe profesorul Gheorghe Lobonţ îl găsesc exersând algebra, alături de elevii săi de a noua, de la Colegiul Naţional „Emil Racoviţă”.Ucenicii sunt numai ochi şi urechi, iar, când e cazul propun constructiv soluţii de rezolvare a exerciţiilor de pe tablă, care, musai trebuie să fie din celebra „Gazeta matematică”. Încerc să aflu ce-i determină să-şi dedice aproape tot timpul unei materii, care, pentru mulţi dintre colegii lor reprezintă o sperietoare. Aflu, astfel, că matematica pentru ei e o continuă provocare a minţii şi o cale sigură de evoluţie personală.

Cel mai titrat dintre ei, elevul Dragoş Crişan, pare să facă şi prin somn matematică, iar o rezolvare spectaculoasă e maxima sa fericire. El a luat, anul trecut, titlul naţional la olimpiada naţională de matematică şi speră să se califice, acum, în lotul României pentru Campionatul mondial de la Cluj. Matematica, îmi spune, nu poate fi „învăţată”, pentru că, oricâte artificii de calcul ai deprinde, tot Ideea te salvează.

După ce i-am cunoscut pe tinerii matematicieni clujeni, pot spune că te naşti cu acest talent care, bineînţeles, se cultivă cu multă muncă. Lucru confirmat şi de antrenorul olimpicilor, profesorul Gh. Lobonţ, care caută la elevii săi, nu atât nivelul de pregătire, care poate fi adesea bun, cât scânteia de inteligenţă, care-i diferenţiază de masa colegilor.

La Olimpiada internaţională de la Cluj, ca de altfel la toate competiţiile de acest gen, nivelul subiectelor propuse nu va depăşi gradul de cunoştinţe al manualului de matematică de a zecea din România. Şi asta, din cauză că, în restul lumii, acesta e nivelul de pregătire standard pentru un absolvent de liceu şi nu bagajul de cunoştinţe suplimentare predate la noi la orele de matematică.

E un atu considerabil pentru elevii români, care au o vedere mult mai amplă asupra amatematicii şi a metodelor de rezolvare, dacă n-ar fi problema supra-încărcării.

O sută douăzeci de ţări îşi vor trimite în iulie concurenţii la Cluj şi fiecare echipă naţională va fi compusă din şase membri. E un efort organizaţional enorm, pe care Bucureştiul, ca prim candidat, a refuzat să şi-l asume.

Inspectorul general şcolar, Valentin Cuibus apreciază costurile la un milion de euro,jumătate din bani fiind deja strânşi.

Autorităţile susţin evenimentul, dar şi sponsorii locali, fiind în joc imaginea internaţională a urbei de pe Someş.

Olimpiada internaţională de matematică va avea loc în perioada 3-14 iulie 2018, timp în care Clujul se va transforma în capitală mondială a matematicii.

Până atunci toţi locuitorii ar trebui să ştie, cel puţin, ce e o integrală şi cum se aplică teorema lui Pitagora într-un triunghi dreptunghic.

Realizator: Ovidiu Moldovan – Radio Cluj