Radio Constanța: Paul Cojocaru, fondator al terapiei 3C pentru copiii cu autism

Radio Constanța: Paul Cojocaru, fondator al terapiei 3C pentru copiii cu autism

320
0

În această săptămână, la ”România de nota 10” îl cunoaștem pe Paul Cojocaru din Constanța,  cel care a inițiat o terapie specială, prin mișcare, pentru recuperarea copiilor cu autism.

Paul Cojocaru este antrenor de arte marțiale (Qwan Ki Do) și a dezvoltat , de-a lungul ultimilor ani, această modalitate de terapie , la orele de sport, învățând odată cu cei mici. Interesant este faptul că metoda sa are rezultate foarte bune în plan psihomotoriu dar ea nu substituie logopedia sau terapia comportamentală care vizeaza alte deprinderi de abilitati practice specifice.  Numele său, de ”terapie 3C”  vine de la ”conștientizare”, ”coordonare” și  ”concentrare”, cele trei coordonate ale metodei sale de recuperare care a trecut de mult granițele României. Foarte mulți specialiști în terapia autismului din străinătate au auzit de metoda lui Paul Cojocaru și l-au invitat să o prezinte la numeroase conferințe în acest domeniu.Recent, Paul Cojocaru s-a întors din Canada, de la Vancouver, acolo unde aparticipă de mai mulți ani la Festivalul Internațional de Autism.

În prezent, Paul Cojocaru lucrează cu copiii cu autism din Constanța dar și din alte orașe din țară și străinătate și este alături de familiile lor. Se bucură de fiecare progres pe care-l fac și speră să formeze cât mai mulți specialiști care să aplice această terapie. Terapia 3C pentru copiii cu autism este o metodă inovativă care pornește de la ideea  optimistă că în fiecare copil autist există în stare latentă potențialul unui copil normal. Și această terapie tocmai acest lucru încearcă: să descopere potențialul lor și să îi facă să capete mai multă încredere în ei. Cu alte cuvinte, obiectiul terapiei 3C este acela ca un copil autist să devină cât mai mult independent din punct de vedere psihomotric astfel încât să nu mai fie asistat permanent. Terapia 3C construiește la copilul autist comportamente adaptative bazate pe abilități psihomotrice de bază. Copilul va învăța să meargă corect, să alerge, să manipuleze obiecte, să meargă în echilibru pe o bârnă, să schimbe voluntar direcția mersului. Va conștientiza utilitatea mișcărilor învățate și valoarea lor practică. Va conștientiza contextul în care se află și prezența celor din jur. Va învăța ce înseamnă disciplina, va învăța că anumite comportamente nu sunt permise.

Paul Cojocaru susține în întreaga țară nu doar ore de recuperare pentru copiii cu autism dar și cursuri de specializare pentru toți cei care vor să se inițieze într-o astfel de terapie .