Radio Craiova: Maria Tănase – un simbol al culturii româneşti

Radio Craiova: Maria Tănase – un simbol al culturii româneşti

110
0

Între 13 – 17 noiembrie 2017, Craiova a găzduit cea de a 24-a ediție a Festivalului-Concurs Naţional al Interpreţilor Cântecului Popular Românesc ”Maria Tănase”, organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Dolj, cu sprijinul Consiliului Județean Dolj.
Trei seri extraordinare de spectacole-concurs, cu peste 50 de solişti în recital, o expoziţie de costume populare autentice, o sesiune de comunicări cu participare naţională, lansarea mai multor lucrări recent editate de organizatori şi, în plus, numeroase surprize, precum un nou decor, în care a fost integrat şi afişul primei ediţii, din 1969, ori transmisiunile în direct pe diverse canale media – pe scurt, așa a arătat cea de-a 24-a ediţie a Festivalului-Concurs Naţional al Interpreţilor Cântecului Popular Românesc „Maria Tănase” de la Craiova.

Cea care a avut ideea creării acestui extraordinar proiect cultural este etnomuzicologul Paula Dogăroiu, renumita șlefuitoare de talente, al cărei nume este legat indestructibil de festivalul de la Craiova. În semn de recunoștință pentru tot ceea ce a făcut, de-a lungul timpului, la ediția de anul acesta, doamna Paula Dogăroiu a fost numită președinte de onoare al juriului Festivalului ”Maria Tănase”.
Valoarea premiilor Festivalului ”Maria Tănase” din acest an s-a ridicat la 7500 de euro, iar trofeele festivalului au fost, şi de această dată, creaţia artistului Mihai Țopescu. Totodata, la Monetăria Statului, au fost realizate plachete cu certificat de autenticitate şi insigne.
Maria Tănase a fost, fără doar şi poate, un simbol al culturii româneşti. A rămas în memoria noastră prin vocea sa excepţională, dar şi prin carisma şi frumuseţea deosebită. A adunat de-a lungul vieţii folclorul autentic pe care a reuşit să îl transmită prin cântecele care au făcut-o celebră. Iar oltenii, care au iubit-o și au considerat-o mereu una de-a lor, i-au închinat un festival…

audio
please specify correct url