Bucureşti FM: Absolvent de Stanford şi Harvard demistifică procesul de aplicaţie la...

Bucureşti FM: Absolvent de Stanford şi Harvard demistifică procesul de aplicaţie la universităţi de prestigiu

1955
0

Câţi tineri din România nu au visat să studieze la universităţi de renume mondial, dar s-au lăsat descurajaţi fie de complexitatea procesului de admitere, fie de situaţia financiară precară? În emisiunea de astăzi, brăileanul Stoica Cristinel Popa ne descrie principalele părţi ale unei aplicaţii pentru studii universitare sau post-universitare la universităţi din Statele Unite ale Americii şi Europa de Vest.

Stoica Cristinel Popa este politolog, activist ONG şi preşedintele Asociaţiei Euroteens din Brăila. A fost bursier și este absolvent a trei universități americane: Stanford University (B.A.), Harvard University (M.P.P.) și University of Texas în Austin (M.A.), unde a fost şi asistent universitar. Are 29 de ani și, după opt ani de studii în Statele Unite ale Americii, s-a întors în 2015 în România pentru a forma generațiile tinere, prin intermediul mediului academic şi al sectorului ONG. Cu burse şi alte finanţări, a urmat programe internaţionale de instruire, cercetare şi voluntariat, în 26 de ţări, pe cinci continente: Europa, Asia, Africa, America de Nord şi America de Sud.

Vorbeşte fluent două limbi străine și a publicat trei cărţi academice. Bursele sale, obţinute pe parcursul carierei, însumează peste jumătate de milion de dolari. Printre distincţiile pe care le-a primit se numără absolvirea „cu onoruri“ a licenţei la Stanford University, alegerea ca „cel mai probabil să fie un viitor preşedinte al ţării sale“ de către colegii de la Harvard University şi „Premiul de Excelenţă pentru Studenţii Angajaţi“, oferit de către Departamentul de Resurse Umane de la University of Texas. Astăzi este asistent doctorand la Universitatea „Dunărea de Jos“, din Galați, unde predă seminarii în diverse științe sociale și își face doctoratul în istorie.

Cristi ne-a explicat principalele părţi ale unei aplicaţii pentru studii la universităţi de prestigiu din lume şi de ce este nevoie pentru un tânăr din România să fie olimpic internaţional pentru a fi acceptat la astfel de instituţii, inclusiv cu bursă.

La întrebarea ce trebuie să facă un elev interest să studieze în SUA, Stoica Cristinel Popa ne-a răspuns:

“Mergeţi pe site-urile universităţilor americane şi vedeţi dacă au programul şi finanţarea pe care le căutaţi. Staţi, dacă este nevoie, zeci sau sute de ore şi căutaţi. Asa a făcut majoritatea celor care studiază în SUA. De obicei, site-urile facultăţilor pot fi căutate cu numele facultatii.edu; de  ex. stanford.edu, harvard.edu etc. O pagină foarte importantă este, de asemenea, commonapplication.org. Acolo puteţi pregăti integral o aplicaţie pe care ulterior o puteţi trimite la un număr foarte mare de universităţi. În total, peste 700 de universităţi folosesc acest portal pentru a evalua aplicaţii”.

Cum obţin finanţare pentru studii?

“Nu am văzut universităţi care să scrie clar: „veniţi toţi că vă dam finanţare şi vă umplem de bani”. Asta nu înseamnă că nu dau finanţare. De obicei, nu poţi ştii ce finanţare poţi primi până nu aplici şi primeşti răspuns. Sunt români (inclusiv eu când am aplicat la facultate) care au obţinut finanţări şi de la universităţi care declară că nu oferă bani. Totusi, la universităţile de top se dă finanţare mai uşor dacă ai dosarul bine făcut, argumentat şi cu tot ce trebuie”.

Ce parte a dosarului de aplicaţie contează cel mai mult?

“Din partea non-academică a dosarului, activităţile extracurriculare (voluntariat, activităţi sportive, invenţii, asociaţii, ONG-uri etc.) contează cel mai mult. Din partea academică, rezultatele la testele standardizate SAT, CAMBRIDGE, GRE şi/sau TOEFL, după caz, sunt poate cele mai importante. Scorul la testele standardizate. de tine depinde. Trebuie sa faci exerciţii de practică SAT pentru a te învăţa cu stilul americanilor. Faţă de memorarea intensă de la noi, la ei examenele se bazează, în special, pe întrebări gen IQ. Nu uita, universităţile americane de top vor studenţi care învaţă bine şi îşi folosesc pregătirea pentru a ajuta pe alţii, nu au nevoie de tocilari nesociabili care stau încuiaţi în casă. Ce trebuie să reiasă din aplicaţie este că ai făcut lumea un loc mai bun (evident la nivelul tău), nu că eşti un egoist, oricât de calificat, dar care se gândeşte numai la el”.

Care sunt principalele părţi ale unei aplicaţii pentru studii la universităţi din SUA?

“Sunt patru: 1. CV-ul sau lista de activităţi extracurriculare, 2. Examenele SAT şi cele de limba engleză (TOEFL, CAMBRIDGE etc.), Recomandările, 4.Eseul.

Ce le-ai putea sugera tinerilor care îşi doresc să studieze peste hotare?

“Vreau să încurajez generaţiile tinere să acorde cât mai multă importanţă atât studiului cât şi activităţilor de voluntariat – doua concepte în general nu prea plăcute de tinerii din România, cel de-al doilea fiind şi descurajat, de multe ori, la şcoală sau în familie”.

Ascultaţi această ediţie a emisiunii România de nota 10 şi puteţi ajunge departe!

Realizator Camelia Teodosiu