Radio Iaşi: Ingredientele reuşitei

Radio Iaşi: Ingredientele reuşitei

134
0

Cui nu-i place să fie lăudat? Cui nu-i place faima, stima celor din jur? Cine nu iubește podiumul?

Dar nu e suficient doar să-ți placă. Pentru a avea succes, pentru a ajunge să fii campion, este nevoie de multă muncă, perseverență și, nu în ultimul rând, de talent.

Acestea sunt ingredientele reuşitei, iar noi le-am regăsit într-un omuleț de doar 13 ani, care cu o maturitate și o modestie  cum rareori întâlnești, gestionează fără cusur tainele succesului.

La vârsta la care alţi copii sunt fascinaţi de jucării sau gadgeturi, Miruna Lehaci din Iaşi, la cei 13 ani ai săi, stăpâneşte cu măiestrie sportul minţii, şahul.

Se antrenează de când avea şase ani, iar în primavăra acestui an a obţinut titlul de campională mondială la categoria ei de vârstă la Campionatul Mondial şcolar de şah ce s-a desfăşurat la Iaşi.

România a cucerit şase medalii (una de aur, una de argint şi patru de bronz) la această competiţie, la care au participat aproximativ  600 de sportivi din 41 de ţări.

Miruna avea 8 ani când a participat la primul campionat naţional de şah, unde a luat şi locul I. Ulterior, a mers la Campionatul Mondial de şah din Slovenia, unde s-a clasat pe locul 5. Iar după această competiţie, premiile s-au ţinut lanţ.

Miruna spune că secretul succesului său  este munca, depusă atât înainte de o partidă de şah, cât şi în timpul acesteia. Nu merge însă niciodată la o competiţie, fără talisamnul său: un pix cumpărat din ţara în care are loc concursul.

Miruna Lehaci este elevă la Colegiul Naţional din Iaşi, în clasa a 7-a, şi a acceptat invitaţia de a fi oaspetele nostru la România de Nota Zece.

audio
please specify correct url

Realizator – Andreea Daraban, Radio România Iași