Radio Iași: Poeme pe vase de Cucuteni

Radio Iași: Poeme pe vase de Cucuteni

227
0

Ediția de astăzi, a emisiunii „România de nota 10”, vă invită într-un loc minunat, ușor de găsit pe harta turistică și culturală – Cucuteni. Din acest sat plin de mistere, care a dat numele faimoasei culturi neolitice, este și interlocutoarea noastră – Ionela Sandrina Mihuleac, unul dintre puținii artiști care realizează obiecte din ceramică în stilul Cucuteni.

A absolvit Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași, după care a urmat cursurile masterale din cadrul Universității de Arte și Design din Cluj-Napoca. Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici, filiala Iași, si al Asociației Meșterilor Populari din Moldova. De asemenea, a fondat Asociația „Ars Continua” ‚ al carei scop este promovarea culturii neolitice în lume.

De mai bine de zece ani, în fiecare vară, organizează la Cucuteni Simpozionul Internațional de Arte Vizuale „Human”, care în timp s-a transformat  într-o adevărată sărbătoare a satului. Fiecare ediție reunește artiști din țară și de peste hotare, alături de copii din zonă, curioși sa învețe modelarea lutului.

Tot în acest spațiu, Ionela Sandrina Mihuleac a înființat un Atelier de creație, care a luat numele unei expozitii personale „Pamântul care cânta”.

Aici este universul său unde „se joaca”cu lutul,  respectând  tehnica neolitică specială de modelare si pictare a vaselor.

Portofoliul său artistic cuprinde numeroase expozitii personale și de grup, manifestări culturale, tărguri și festivaluri de ceramică.

Creațiile sale au ajuns sa fie expuse și la Vatican, într-o expoziție organizată de Complexul Muzeal Național Moldova Iași. Unele dintre lucrări se regăsesc în colecții private din România, Franța, Germania, Grecia sau Italia.

Pe lăngă ceramica de Cucuteni, pictură și sculptură, artista se exprimă și prin intermediul cuvântului scris. Poemele sale au fost adunate în paginile cărtii „Cutii pentru fluturi”.

Pentru Ionela Sandrina Mihuleac,  Cucuteni e locul magic, care in fiecare clipă o inspiră, ii dă o nouă energie, pentru a-și scrie poemele, fie în propriul jurnal, fie pe vase cucuteniene.

audio
please specify correct url

O emisiune de Natalia Maxim