Radio Timişoara: Vraja orchestrei Lupus Dacus

Radio Timişoara: Vraja orchestrei Lupus Dacus

181
0

Maria Luisa Sâpcu, răsfăţata Issa, face parte, la doar 10 ani, dintr-o poveste învăluită în muzici medievale, vechi de secole. Issa e un personaj important în desfăşurarea de energie, istorie, magie, de multe ori, pe care o rostogoleşte, pe scenă, formaţia Lupus Dacus.

În loc de jucării, Issa, s-a pomenit printre instrumentele părinţilor, muzicieni la rândul lor. Le-a cercetat, le-a încercat, în joacă, iar acum, dacă o întrebi la câte instrumente ştie să cânte, îţi răspunde ştrengăreşte: “la multe”. Adevărul e că, fiind multiinstrumentistă, îi sunt prietene la cataramă: tamburina, tobele, rainstick-ul, timpanul, tilinca, tulnicul, fluierele…

Statutul de vedetă îl tratează firesc: ”În Lupus Dacus am învăţat să scap de emoţii… Lupus Dacus înseamnă pentru mine o poveste cu prinţi şi prinţese, cavaleri şi trubaduri. Ador să merg în turnee!”

La 10 ani, prinţesa blondă cu ochi albaştri are grijă să-i ţină pe trubadurii din formaţie, sub vrajă…Vraja care adus-o şi pe ea pe scenă.

Andrei Moţ, manager şi percuţionist în orchestra Lupus Dacus:

“Proiectul nostru medieval-simfonic, este la ora aceasta, cel mai amplu spectacol de muzică medievală, cavalerism, turniruri, jonglerii/dansuri cu foc, dansuri medievale şi poeme istorice, din ţara noastră. Am muncit enorm la acest proiect pe care îl tot dezvoltăm. Durata unui astfel de spectacol depaşeşte 2 ore şi colaborăm, ca într-o familie frumoasă, cu Paladinii de Terra Medies şi formaţia pirotehnică Fire Dream. Orchestra Lupus Dacus este compusă din  muzicieni de la Opera Naţională Română din Timişoara şi Filarmonica de Stat “Banatul” din Timişoara, dirijor Cosmin Hărşian, lect.univ.dr. la Facultatea de Muzică din Timişoara. Orchestraţiile au fost făcute de regretatul prof.univ.dr. Dumitru Sâpcu de la Facultatea de Muzică din Iaşi. Compoziţiile aparţin formaţiei Lupus Dacus.

Un moment important şi aşteptat de toţi va fi concertul de muzică medievală  pe care îl vor susţine la Ateneul Roman în 19 noiembrie.

audio
please specify correct url