Radio Mureș: Performanţe deosebite pentru şahul românesc

Radio Mureș: Performanţe deosebite pentru şahul românesc

306
0

„Ideile îndrăzneţe sunt precum pionii de şah care înaintează; pot fi înfrânţi, dar stau la baza unui joc câştigat”, spunea ilustrul gânditor Goethe.                                                 Vă invităm să faceţi cunoştinţă cu profesorul de şah Baratosi Iosif Gavril şi cu maestrul internaţional de şah Baratosi Daniel. Unchi şi nepot, cei doi au reuşit, prin munca în echipă, să obţină performanţe deosebite în şah, sub îndrumarea lor, numeroşi elevi devenind campioni naţionali şi chiar mondiali la „sportul minţii”. la „sportul minţii”.

Barátosi Iosif-Gavril s-a născut în Tîrgu-Mureş şi a urmat studiile de educaţie fizică şi sport la I.E.F.S.Bucureşti, acestea fiind completate apoi, la Universitatea “Babeş- Bolyai din Cluj-Napoca. A obţinut a doua specializare în şah în anul 1990 prin examene date la Federaţia Română de Şah şi I.E.F.S. A predat şi predă şi astăzi şahul în şcoli generale şi grădiniţe. În anul 1996 a intrat, prin concurs, la Clubul Sportiv Şcolar din Tîrgu-Mureş. După ani de muncă, în care a acumulat experienţă, au venit şi rezultatele, atât pe plan naţional cât şi internaţional.           Baratosi Iosif le recomandă părinţilor şă-şi înscrie copiii la şah încă de la vârsta de 5 ani, mai ales că pregătirea oferită la Clubul Sportiv Şcolar este gratuită. De prima partidă de şah, domul profesor îşi aminteşte cu drag, tainele acestui sport le-a deprins de la fraţii mai mari.

Mureşeanul Baratosi Iosif Gavril a fost pasionat de sport din copilărie şi, chiar dacă la început iubea atletismul, pe parcurs s-a îndrăgostit iremediabil de şah. Pasiunea s-a transformat în meserie, iar în prezent activează ca antrenor la Clubul Sportiv Şcolar Tîrgu-Mureş. Domnul profesor susţine că este necesar acel talent cu care ne naştem, însă performanţele se dobândesc doar prin muncă asiduă.

După zeci de ani de pregătiri cu multă perseverenţă şi pasiune, rezultatele au început să apară.

În anul 2006 elevul Bălăceanu Alexandru devenea campion national la dezlegări, însă cea mai mare performanţă din cariera domnului profesor Baratosi a fost obţinută prin elevul Ognean Mihnea Ionuţ, care, la doar 7 ani, pe atunci, a devenit campion mondial la Campionatele Mondiale Şcolare din 2011, organizate în Cracovia. Talentul micuţului reghinean  Ionuţ Ognean a fost şlefuit cu măiestrie de antrenorul său, acesta reuşind să obţină medalia de argint, doi ani mai târziu, la Campionatele Mondiale din Grecia şi medialia de bronz, anul acesta, la Campionatele Mondiale de Şah, desfăşurate în perioada 21-30 aprilie în România, la Iaşi. În detrimentul unui drum presărat cu performanţe personale în şah, iată de ce Baratosi Iosif alege să îi înveţe pe copii să dezlege misterul celor 64 de pătrăţele de pe tabla de şah.

Practicarea şahului de performanţă impune multe sacrificii, devenind chiar un mod de viaţă. Pentru a obţine performanţele dorite e nevoie de susţinere financiară constantă. Există şi posibilitatea introducerii şahului ca materie şcolară, însă acest drum este unul anevoios, ne asigură profesorul Baratosi Iosif.

Baratosi Daniel deţine titlul de maestru internaţional la şah, este multiplu campion şi vicecampion naţional şi are o experienţă de peste cinci ani în domeniul antrenoriatului. Despre începuturile sale în şah ne-a povestit mai multe în interviul realizat la Clubul Şcolar Sportiv Târgu-Mureş. Viaţa jucătorului de şah este una plină de satisfacţii, dar şi de invidii.

Depăşirea obstacolelor, depinde de multe ori de pregătirea mentală a jucătorului. Dacă eşti instruit bine, poţi ajunge maestru internaţional la şah. Uneori câştigi, alteori înveţi, ne spune din proprie experienţă, maestrul international Baratosi Daniel.

Calendarul competiţiilor de şah pe 2017 este unul foarte încărcat şi atent planificat, şahiştii din Tîrgu-Mureş fiind înscrişi în cursa pentru câştigarea cât mai multor trofee.

audio
please specify correct url