Radio Iaşi: David Turturean, singurul elev din ţară calificat la şase olimpiade...

Radio Iaşi: David Turturean, singurul elev din ţară calificat la şase olimpiade naţionale

335
0

Emisiunea „România de nota 10” îl aduce astăzi, în prim plan, pe David Turturean, elev în clasa a opta la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” din Suceava.
În acest an școlar, adolescentul a înregistrat rezultate excepţionale, calificandu-se la şase olimpiade naţionale: Chimie, Informatică, Lingvistică, Astronomie şi Astrofizică, Fizică şi Ştiinţe pentru Juniori.
Programul competiţiilor i-a permis să participe la patru dintre aceste discipline, ultima fiind la Ştiinţe pentru Juniori în perioada 31 iulie – 4 august, la Reşiţa.
Prin palmaresul său, David Turuturean a arătat că se poate obţine perfomanţă, simultan, la mai multe obiecte, iar cheia succesului a constat în studiu intens, pasiune şi dorinţa de cunoaştere.


Deşi la toate materiile s-a pregătit cu acceaşi plăcere, astronomia este mai aproape de sufletul său. A descoperit-o încă din clasa a treia, cand s-a înscris la cursul de astronomie de la Palatul Copiilor din Suceava, susţinut de profesorul Petru Crăciun. De atunci, se simte tot mai atras de sudiul acestui domeniu, care îi oferă imense satisfacţii.
Anul trecut a cucerit medalia de bronz la Olimpiada Internaţională de Astronomie din Bulgaria, unde au participat tineri din divrese ţări: India, Coreea sau China. Acest rezultat a fost completat de calificarea sa în lotul lărgit al României pentru Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică din acest an, care va avea loc în Thailanda.
Chiar dacă are doar 14 ani, David visează de pe acum la o carieră în cercetare în domeniul astronomiei şi astrofizicii.
„Sunt convinsă că va revoluționa lumea ştiinţifică, îl văd lucrând undeva într-un laborator de cercetare. Ştiu că iubeşte enorm astronomia şi cred că voi auzi despre el în alte colţuri ale lumii. Din păcate, la noi, astronomia nu este un domeniu atât de dezvolat, nici măcar materie opţională nu este, se studiaza doar la Palatul Copiilor”,  spune profesorul diriginte Loredana Epure.
David Truturean are şansa de a studia la una dintre cele mai prestigioase insituții de învătământ, care i-a deschis noi orizonturi si calea spre succes. De aceeea isi doreste, ca după examenul de Evaluare Naţională, sa-şi continue parcursul tot la Colegiul Național „Ştefan cel Mare” din Suceava. Este ferm convis că şi în anii următori, îşi va demonstra calităţile de învingător, iar rezultatele sale vor fi la fel de spectaculoase.
Vă invităm să ascultaţi emisiunea realizată de Natalia Maxim. O ediţie difuzată pe frecvenţele posturilor Radio România Regional.

audio
please specify correct url