Radio Craiova: CODUL PENAL în grafică satirică

Radio Craiova: CODUL PENAL în grafică satirică

263
1

Despre polițiști se spune că nu prea ar avea simțul umorului și că bancurile făcute pe seama lor… nici vorbă să îi amuze. Există, însă, cel puțin o excepție: agent-șef principal Aurelian Iulius Șuță, recent retras din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Gorj, serviciul criminalistic. Nu numai că are haz, are și subtilitate, idei artistice, … și talent din belșug. Dovada? Este singurul polițist din țară, licențiat în arte vizuale.

Artistul gorjean, a cărui semnătură artistică este ŞAI, a debutat în caricatură în urmă cu peste 25 de ani. Are numeroase expoziții personale, dar a participat și a fost premiat la multe saloane de umor din țară și străinătate.

O vreme, Aurelian Șuță a abandonat satira şi s-a dedicat portretului de şevalet, consecinţa acestei alegeri fiind expoziţiile permanente din sedii ale instituţiilor Internelor. ŞAI semnează cele aproape 100 de portrete ale Miniştrilor de Interne ai României, cele 40 ale Comandanţilor Jandarmeriei şi încă vreo 50 ale unor şefi de poliţie. A revenit la prima dragoste şi a iniţiat cel mai frumos şi interesant proiect (după părerea sa) : CODUL PENAL…grafică satirică. Nu a definitivat, însă,  lucrarea, din pricina faptului că parlamentarii schimbă mereu articolele, iar el rămâne cu desenele….
Alte isprăvi marca ŞAI au fost cele cinci calendare satirice, considerate de autor ca fiind cele mai vizualizate creaţii ale sale pentru că fiecare doreşte să ştie ”în cât e azi.”

În luna martie a acestui an, de Ziua Poliției Române, sindicatele polițiștilor au organizat un miting de protest în fața Guvernului și a Ministerului de Interne, purtând în mâini caricaturile realizate de Aurelian Iulius Șuță – ȘAI.

Liber de obligații deontologice – cum îi place să spună atunci când se referă la proaspăta sa pensionare, la numai 51 de ani – Aurelian Iulius Șuță a fost, de curând, la Craiova, cu o nouă expoziție: lucrări cu teme politice, sociale, satire de salon și grafică satirică de actualitate.

Prezenţă importantă, prin expoziţii personale la mai toate saloanele naţionale de umor, ŞAI suportă cu stoicism calitatea de a fi un artist printre polițiști și un polițist printer artiști, aşa cum se declară şi în emisiunea realizată de Simona Lica.

Mai multe despre umor, satiră  şi personalitatea artistului Aurelian Iulius Șuță, aflaţi din emisiunea România de nota 10, difuzată pe frecvenţele posturilor  Radio România Regional.

audio
please specify correct url

Realizator: Simona Lica

Studioul: Radio România Oltenia Craiova

1 COMENTARIU

Comments are closed.