Radio Cluj: Echipa “Cosmos Dream” în finala competiției spațiale Astro Pi, organizată...

Radio Cluj: Echipa “Cosmos Dream” în finala competiției spațiale Astro Pi, organizată de Agenția Spațială Europeană (ESA).

160
1

Echipa “Cosmos Dream”, formată din patru elevi, de clasa a VI-a, ai Liceului Teoretic „Nicolae Bălcescu”, din Cluj-Napoca, s-a calificat în finala competiției spațiale „Astro Pi”, organizată de Agenția Spațială Europeană (ESA).

În proiectul lor, cei 4 au îmbinat cunoștințele de fizică, informatică și pasiunea pentru astronomie. Prin codul scris în cadrul acestui concurs, elevii clujeni au programat să apară culorile steagului României la bordul Stației Spațiale Internaționale.

Octavian Gherman, David Pescariu, Andrei Trif și Paul Moldovan, îndrumați de profesoara lor de fizică, doamna Carmen Coţop, au scris coduri pentru programarea unui computer aflat la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS), Astro Pi.

Din cei 350 de înscriși, după prima etapă, cea de propunere a ideilor, au fost alese 180 de echipe care au primit instrumentele necesare finalizării experimentelor și doar 45 de echipe au ajuns în finală.

Toate propunerile au inclus un cod care să poată fi rulat, folosind Astro Pi, de la bordul Stației Spațiale Internaționale și senzorii aferenți. După prima selecție, a fost alocată câte o misiune științifică ce a presupus folosirea computerului Astro Pi și a senzorilor lui.

Participanții și, implicit eroii acestei povești, cei 4 elevi de clasa a VI-a din Cluj-Napoca, au definit pașii experimentului științific și au scris codul necesar pentru operarea Astro Pi, folosind limbajul de programare ‘Python’.

Se pare că sunt echipa cea mai tânără dintre toate finalistele, mi-a spus plină de drag pentru echipa ei, Carmen Coțop.

Octavian, David, Andrei și Raul au lucrat mult, însă nu au simțit greutatea proiectului și dificultatea limbajului nou de codare pe care a fost nevoie să-l învețe, ci s-au simțit bine, s-au distrat, uneori și au realizat ceva deosebit lucrând împreună și colaborând.

Fiecare s-a implicat cu pasiune și a dat maximum din cunoștințele pe care le are. Unii sunt buni la informatică, alții la fizică, însă toți patru sunt pasionați de astronomie.

Ideea inițială a fost să creeze jocuri pentru astronauți, însă, regulile acestui concurs, spre deosebire de etapa de anul trecut, nu le-au permis copiilor să folosească butoanele sau maneta Astro Pi.

Astro Pi este un computer de dimensiuni mici, dezvoltat de Raspberry Pi Foundation, în colaborare cu Agenția Spațială a Regatului Unit și cu ESA. În acest moment, există două computere Astro Pi calificate pentru zbor spațial, denumite Ed și Izzy, ce sunt echipate cu un set de senzori prin intermediul cărora se pot desfășura diverse experimente științifice. Senzorii, denumiți Sense HAT, pot depista mișcarea și radiațiile și pot măsura temperatura, umiditatea, presiunea.

astro pi

Octavian Gherman, David Pescariu, Andrei Trif și Paul Moldovan, nu se opresc aici. Doi dintre ei își doresc să proiecteze o casă ciudată, iar Octavian vrea neapărat să își construiască un braț hidraulic. Așa se joacă ei.

Competiția spațială Astro Pi, organizată de Agenția Spațială Europeană (ESA) este o provocare lansată tuturor elevilor europeni cu vârsta de până la 16 ani.  Tema a fost de a proiecta un experiment științific care poate fi rulat folosind senzorii Astro Pi și de a scrie codul cu care Astro Pi trebuie programat pentru a executa acest experiment.

Toate cele 45 de experimente finaliste au fost rulate de pe computerul Astro Pi aflat pe modulul Columbus al Stației Spațiale Internaționale, în 15 mai, când a avut loc și transmisia online a evenimentului, efectuată de astronautul rancez Thomas Pesquet.

Thomas Pesquet

Nu este pentru prima oară când Clujul, reprezentat de elevi de la Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu” participă la o astfel de finală, a mai precizat doamna profesoară Carmen Coțop.

Cele cinci echipe din România calificate în faza finală a competiției spațiale “Astro Pi 2017” sunt:

“Astro Vianu Team” și “Star Gazers”, de la Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu” din București; “Cosmos Dream”, Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu” din Cluj Napoca; “Carmen Sylva Astro Pi”, echipa Liceului Teoretic „Carmen Sylva”, Eforie Sud și “MiBus researchers” de la Liceul Tehnologic „Mihai Busuioc” din Paşcani.

Finaliştii au fost aleși în baza unor criterii precum valoarea științifică, inovația, fezabilitatea misiunii, în contextul Stației Spațiale Internaționale, claritatea și calitatea codului scris.

Vă invităm să ascultaţi emisiunea România de nota 10, realizată de colega noastră de la Radio Cluj, Alina Nechita.

audio
please specify correct url

1 COMENTARIU

Comments are closed.