Radio Târgu Mureş: Povestea Annemariei Lutsch –  chitaristă, poetă şi gimnastă de...

Radio Târgu Mureş: Povestea Annemariei Lutsch –  chitaristă, poetă şi gimnastă de succes, la doar 10 ani

233
0

Vă invităm să faceţi cunoştinţă cu micuţa Annemarie Lutsch! Anne, aşa cum îi spun cei apropiaţi, este elevă în clasa a III-a, la Şcoala Gimnazială „Friedrich Schiller” din Tg-Mureş, unde studiază în limba germană.

În timpul liber, Anne se ocupă cu numeroase activităţi extraşcolare care au dat naştere unor noi pasiuni: studiază chitara clasică, melodiile spaniole, deşi foarte dificile, fiind cele pe care le preferă cel mai mult, iubeşte natura şi animalele, acestea fiindu-i sursă de inspiraţie pentru numeroasele poezii premiate cu locul I, la concursurile de creaţie literară din toată ţara.

Însă cea mai mare pasiune a Annei este dansul şi în special, gimnastica ritmică, pe care o practică de doi ani, fiind membră a trupei Together Dance, din Tg-Mureş. Annemarie a obţinut numeroase premii la concursuri naţionale şi internaţionale de dans, cele mai importante fiind pentru „Cea mai bună gimnastă” şi „Gimnasta de cristal”.

Nu îi este teamă de obstacole, de nereuşite, ci crede din toată inima că mixul de pasiune şi sprijin necondiţionat din partea familiei vor menţine acel echilibru între performanţă, scop şi bucuria copilăriei.

Fiecare părinte îşi doreşte ce e mai bun pentru copilul său. De aceea părinţii au marea responsabilitate de a stabili cu proprii lor copii o relaţie de care va depinde felul în care aceştia se vor privi pe ei înşişi toată viaţa. Anne este foarte apropiată de mama ei, alături de care a reuşit, la doar 10 ani, să atingă numeroase performanţe, despre care ne-a povestit cu zâmbetul pe buze, într-un interviu realizat în studioul de radio. Atât părinţii, cât şi bunica o susţin necondiţionat în dezvoltarea pasiunilor ei: chitara, poezia şi gimnastca ritmică şi sunt plăcut surprinşi că micuţa Anne excelează în toate cele trei domenii, ne-a mărturisit Minodora Lazăr, mama Annei.

Gimnastica ritmică este o disciplină sportivă exclusiv feminină care îmbină elemente de balet, acrobatică şi dans. Gimnastele au un regim de viaţă riguros, se antrenează în jur de cinci ore pe zi şi trebuie să dea dovadă de multă seriozitate, disciplină şi perseverenţă. Nişte cerinţe aspre pentru cun copil, am spune, însă deloc descurajatoare pentru Annemarie Lutsch, care iubeşte să se antreneze împreună cu colegele sale de la clubul Together Dance din Tg-Mureş, condus de antrenoarea Tunde Pasztor.

„Together Dance” este o trupă de acrodance, din Tg-Mureş, formată din 17 copii, cu vârste cuprinse între 8-14 ani. Se prezintă ca o echipă unită, în care atmosfera de familie primează. Micuţele sportive de la „Together Dance” au petrecut multe ore în sala de antrenament ca să ajungă la acest nivel. Au câştigat mai multe concursuri şi s-au calificat în Finala Campionatului Mondial de Dans din Croaţia. Stilurile caracteristice clubului sunt dansul modern şi cel al majoretelor. Din programul copiilor nu lipsesc paşii de bază ai dansurilor latino, standard, gimnastică şi balet.
De când este membră a acestei trupe, Annemarie Lutsch a reuşit să obţină numeroase premii –  „Cea mai bună gimnastă” şi premiul D`AOR „Gimnasta de cristal”, locul I – Trofeul Balcanic Cheerleading Kadeti, locul I la mai multe categorii în cadrul concursului „Buburuza de Aur 2017”, titlul naţional la secţiunea Showdance juniori, cu coregrafia „Piraţii din Caraibe”, şi locul V la Campionatul European de Showdance, Wolf Night Open, care a avut loc anul acesta, la Viena, în luna februarie.

Trupa „Together Dance” a realizat un număr senzaţional de acrodance în emisiunea „Next Star”, sezonul 7, reuşind să se califice în finală.

Perfomanţele deosebite obţinute în gimnastica ritmică nu i-au răpit Annemariei Lutsch tot timpul liber, putând să se bucure de o altă mare pasiune a sa, chitara clasică. Annemarie iubeşte natura şi fiecare picur de rouă, ori fulg aşezat pe fereastră i-au fost sursă de inspiraţie în poeziile ce aveau să fie premiate cu locul I la numeroase concursuri de creaţie literară din ţară: Concursul “Scrisori pentru Moş Crăciun” din Tg-Mureş şi Concursul “Oana Diana Renea” din Vrancea, la care Anne a reuşit să sensibilizeze juriul cu trei poezii: “Vise”, “Sora mică” şi “Steluţe de argint”.

La concursul naţional de creaţie artistică “Aripi de primăvară”, organizat de Liga Scriitorilor Români, pe 7 aprilie, anul acesta, Annemarie Lutsch a obţinut premiul I şi Diploma de Excelenţă cu poezia “Lumina din mine”.

O emisiune realizată de Veronica Ilie

audio
please specify correct url

mama si fiica

Lumina din mine 
Autor: Annemarie Lutsch

În fiecare mugur
înverzit,
e cuvântul sfânt
mamă.
Cu roua sufletului
scriu
pe fiecare fir de iarbă,
te iubesc
mamă.
Îmi luminezi
întunericul din
mine.
Mi-ai dat viata
trăiesc prin
tine.
Esti ca un ram
înflorit
si fluturi multicolori
îmi dau
aripi.
Asa vei rămâne
in sufletul
meu
de copil fericit,
mamă.