Radio Reşiţa: Schiorul Alin Tulburean şi povestea inedită a slalomului special

Radio Reşiţa: Schiorul Alin Tulburean şi povestea inedită a slalomului special

486
0

Alin Tulburean este un tânăr schior, născut la Reşiţa în data de 14 ianuarie. Zilele trecute a împlinit 20 de ani, aniversaţi la Braşov, unde locuieşte în prezent. Este student în anul II la Univeritatea Transilvania din Braşov, cu bursă de merit şi este legitimat la Clubul Sportiv Şcolar (CSS) Petroşani. Prima dată când s-a aflat pe schiuri a fost la 11 luni, când purtat de tatăl său în braţe, a coborât pe una din pârtiile de pe Muntele Semenic. S-a urcat singur pe schiuri la vârsta de 3 ani, iar în clasa a IV-a a început să practice acest sport în mod organizat, transformând hobby-ul în PASIUNE. A urmat această cale datorită tatălui său, Victor Tulburean, fost salvamontist şi pasionat de sporturile alpine.

În primul cantonament a ajuns la 11 ani, fiind legitimat la CSS Petroşani, unde a participat la un trial, în urma căruia a fost selectat să facă parte din lotul hunedorean.

Perioada de acomodare la Petroşani a fost foarte grea, eu având de doar 11 ani. M-am văzut singur şi departe de părinţi, a fost destul de greu. Însă m-am obişnuit. Trei ani mai târziu am devenit Campion Naţional Şcolar la slalom special şi vicecampion naţional la slalom uriaş. Până anul trecut am avut o prezenţă constantă pe podiumurile naţionale. În fiecare an am avut unul sau două titluri naţionale la cele două probe, slalom special sau uriaş, a spus Alin Tulburean.”

În anul 2016, schiorul reşiţean a făcut o pauză competiţională, deoarece a avut de susţinut examenul de bacalaureat şi admiterea în învăţământul superior. Acum însă a reluat în forţă pregătirile şi este decis să se afirme și pe plan internațional, mult mai mult.

Alin a fost component al lotului naţional de schi alpin, de la 14 la 18 ani, iar în anul 2015 a fost inclus în lotul olimpic, care a participat la Festivalul Olimpic al Tineretului European. Atunci a obţinut cel mai important rezultat al carierei sale de până acum.

Alin Victor Tulburean s-a clasat pe locul 35 din 147 de concurenți în proba de slalom din cadrul concursului de schi alpin, ce a avut loc la Vorarlberg (Austria) și în Liechtenstein. Tulburean a fost cronometrat cu timpul de 1 min 44 sec 02/100, după ce la finalul primei manșe ocupa poziția a 57, cu 52 sec 58/100, dar apoi a urcat 22 de locuri în clasament, grație timpului înregistrat în manșa secundă, 51 sec 44/100.

Aceasta este o performanța de excepție pentru schiul românesc şi îi aparține reşiţeanului Alin Tulburean, care nu doreşte să se oprească aici.

Momentan nu mai face parte din loturile naţional şi olimpic, deoarece a făcut anul trecut pauză, dar nu acesta este obiectivul lui.

“ Nu vrea neapărat să fac parte din aceste loturi, ci îmi doresc să revin în circuitul alpin, nu doar în ţară. Vreau să obţin rezultate pe plan internaţional. Fiindcă este foarte greu să-mi revin la forma cea mai bună până la Jocurile Olimpice de anul viitor, atunci mi-am trasat ca obiectiv calificarea la Olimpiada din 2022”, a concluzionat Alin.

Acest sport implică foarte mari costuri, astfel că are nevoie de susţinere financiară mult mai mare. Este nevoie să se antreneze cât mai mult în staţiunile montane din străinătate, cu echipament performant. Alin mulţumeşte tuturor celor care i-au fost aproape şi l-au susţinut şi din acest punct de vedere.

Proba preferată a lui Alin este slalomul special, pentru că este cea mai atractivă, tehnică şi ritmică probă, după cum el o caracterizează.

“Sporturile alpine sunt de departe cele mai armonioase şi frumoase sporturi. Nimic nu se compară cu sentimentul de a face mişcare la altitudine, de a sta tot timpul în natură. Cheia succesului meu a fost perseverenţa şi dorinţa de a nu mă da bătut”, a mai spus Alin Tulburean multiplu campion naţional.

Dacă introducerea în povestea slalomului special v-a atras atenția, vă invităm să ascultați emisiunea realizată de Cristina Corocan, colega noastră de la Radio Reșița.

audio
please specify correct url