Radio Iași: Iuliana Georgiana Hristea, tânara care viseaza în limba lui Homer

Radio Iași: Iuliana Georgiana Hristea, tânara care viseaza în limba lui Homer

171
0

În această ediție a emisiunii România de nota 10, facem cunoștință cu o tânără ieșeancă îndrăgostită de limba, cultura și civilizația elenă. Se numește Iuliana Georgiana Hristea și primul contact cu limba neogreaca l-a avut în anii copilăriei, când a locuit o perioada de timp cu familia în Grecia.

Fascinată de frumusețea acestei culturi, a decis ca la întoarcere în țară să se implice și mai mult în studiul limbii neoelene. Astfel, a urmat cursurile de neogreacă, organizate în cadrul Comunității Elene și Centrului de Exclență Iași, unde a avut-o ca mentor pe prof. Evanthia Papaeftymiou.

Pasiunea și dăruirea pentru neogreacă, au determinat-o să participe la diverse competiții  naționale și internationale, obținând numeroase premii și distincții.

A avut șansa de a reprezenta România la Olimpiada Internațională a Elenismului, iar la ediția din acest an a fost recompensată cu medalia de aur.

Pentru reușitele sale în susținerea valorilor culturii, limbii și civilizației neoelene, Iuliana Georgiana Hristea, a fost premiată în repetate rânduri  la „Gala Excelentei” de la Iași.

Recent, tânăra a mai adăugat în palmaresul său un nou premiu, la categoria Excelență în educație, oferit la Seara Valorilor, de Inspectoratul Școlar Județean Iași, în cadrul Sărbătorilor Iașului.

Tot anul acesta a avut ocazia să susțina o prelegere despre opera poetului grec Odysseas Elytis, laureat al Premiului Nobel pentru literatura, la Prima Conferință de Limbă și Cultură Neoelenă.

Din dorința de a-și aprofunda cunoștințele de neogreacă, a ales ca după absolvirea Colegiului Emil Racoviță din Iași,  să-și continue studiile la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine a Universității București.

Tânăra studenta susține că nu-și poate imagina viața fără neogreacă, iar visul ei este să devină cadru didactic pentru a-i ajuta si pe altii să iubească limba lui Homer.

O emisiune realizată de Natalia Maxim, de la Radio Iași

audio
please specify correct url