CONSTANȚA: Laura Diaconu, o avocată în straie populare

CONSTANȚA: Laura Diaconu, o avocată în straie populare

326
0

În această săptămână, la “România de Nota 10” o cunoaştem pe Laura Diaconu din Constanţa, o femeie specială și o adevărată româncă.

Este de profesie avocat, iar în casa ei găsim un tezaur incontestabil: o colecție impresionantă de 60 de costume tradiționale româneşti, adunate din toate colţurile ţării.

Prima piesă din această colecţie de suflet, o cămaşă foarte veche, a achiziţionat-o în urmă cu patru ani, atunci când asista fascinată la o adunare câmpenească într-un sat din judeţul Alba. De atunci a început dragostea Laurei Diaconu pentru veşmintele populare româneşti şi tot atunci a început şi o permanentă şi amplă documentare despre tot ce inseamnă veşminte vechi tradiţionale de la noi din ţară.

Pasiunea pentru colecţionarea de costume populare a apărut într-un moment de cumpănă al vieții sale dar acest fapt nu întunecă deloc strălucirea pieselor pe care le deține și care au făcut, de altfel, recent, obiectul unei expoziții foarte apreciate de specialiștii etnologi ai Muzeului de Artă Populară Constanța.

Îi place să colecţioneze doar costume complete, fiecare din acestea având în spate, în timp, o poveste de viaţă, de familie pe care Laura Diaconu o descifrează cu emoţie.

În viaţa de zi cu zi, avocata Laura Diaconu îmbracă multe din aceste piese pe care le deţine în colecţie, aşa încât este o apariţie inedită pe holurile Tribunalului din Constanţa, acolo unde vine la locul de muncă.

Laura spune că de fiecare dată când poartă un costum popular se simte protejată şi luminoasă, ceea ce o defineşte întru totul.